Temătoare și încordată, așa a intrat pe teren Elina Svitolina, plusul vizibil de experiență fiind peste fileu, în dreptul lui Sloane Stephens. În aceste coordonate, nu a mirat pe nimeni setul câștigat lejer (6-3) de americancă. A ieșit însă la ivealul spiritul de luptătoare al Elinei: s-a agățat de fiecare minge, a dus schimburile în zona în care i-a convenit (de uzură fizică, multe lovituri, o defensivă ), iar soarta i-a surâs: 6-2, 6-2. Svitolina este noua regină a Turneului Campioanelor, la ultima ediție organizată de Singapore (se va muta la Shenzhen din 2019).

HotNews.roFoto: Hotnews

Ultimul punct al finalei Svitolina vs Stephens:

  • Trebuie menționat faptul că Svitolina a câștigat trofeul de la Singapore cu victorii pe linie.

Setul I

Începutul de finală a fost unul în care Stephens s-a distanțat după 13 minute la 3-0 (cu un singur break). Cu o experiență superioară (are deja un titlu de Grand Slam, iar anul acesta a disputat finala de la Roland Garros), americanca nu a simțit nicio emoție și a dat drumul brațului de la primele schimburi. De cealaltă parte, Elina a părut încordată, emoționată, iar prima pauză dintre game-uri a găsit-o la discuții cu antrenorul ei.

Nu s-a schimbat mare lucru nici după , Elina continuând să joace "chinuit", în puternic constrast cu lejeritatea arătată de adversară (4-1).

Svitolina a evitat "dezastrul" după ce Sloane a avut trei mingi de 5-1 (0-40) grație unor lovituri mai aspre și cu adâncime. Jucătoarea din Ucraina dădea unele semne de "viață", în special datorită deplasării și forehand-ului.

La 4-2 și 30-30, Svitolina prinde un backhand minunat în cross lung, Sloane s-a întins și a călcat puțin strâmb. Nu a fost însă genul de problemă fizică pentru care să necesite un time-out medical.

Nivelul tenisului a crescut rapid: Elina a stat mai bine în schimburi, a găsit cross-uri incomode pentru americancă, iar raliurile au ridicat publicul în picioare. După ce a salvat două mingi de break, Stephens și-a regăsit ritmul și a dus scorul la 5-2.

Cu toate că schimburile de mingi s-au mai echilibrat, Sloane nu a avut nicio dificultate în a închide setul cu 6-3 după 45 de minute (9-4 la capitolul lovituri câștigătoare și 35-27 la numărul total de puncte câștigate).

Setul II

Încăpățânarea Elinei de a se agăța de fiecare minge a dat roade, defensiva din unele momente lăsând urme în mentalul lui Sloane (Svitolina a făcut break-ul și a modificat tabela la 3-1 în favoarea ei). Nu a ținut însă prea mult bucuria: Elina a revenit la tactica falimentară din primul set, iar Stephens și-a recuperat serviciul (3-2).

Seria break-urilor nu avea însă să se oprească aici: Stephens nu este tocmai inspirată în alegerea loviturilor, este pasată din zona fileului, iar Svitolina se distanțează încă o dată la două game-uri (4-2). Forehand-ul americancei (principala armă) a dat unele semne de oboseală, iar Elina a făcut pasul spre 5-2. Jucătoarea din Ucraina nu s-a oprit însă aici: a mai facut un break și a câștigat manșa cu un categoric 6-2 (Sloane a comis de trei ori mai multe erori neforțate decât adversara).

Setul III

În timp ce picioarele lui Sloane păreau să facă față cu tot mai mare greutate în schimburi, de peste fileu se simțea o energie nebănuită, Elina fiind un adevărat . Sportiva din Ucraina s-a transformat într-un adevărat perete, unul la care Stephens părea să dea la nesfărșit fără vreo finalitate. În aceste condiții, Svitolina a făcut break-ul, iar apoi și-a luat până la 3-0.

Plumbul din picioare s-a simțit puțin și pentru Svitolina, însă coborârea abruptă a fost oprită de jucătoarea din Ucraina la timp: la 3-2 a câștigat încă o dată pe serviciul adversarei, iar tabela i-a zâmbit din nou (4-2). Nu a mai fost cale de întors pentru Sloane: jocul americancei s-a prăbușit, iar Svitolina a câștigat setul cu 6-2 si trofeul Turneului Campioanelor în premieră în carieră (finala a durat două ore și 23 de minute).