După o adevărată bătălie fizică și mentală de două ore și 39 de minute, diferența la final a fost de doar trei puncte câștigate în plus de Elina Svitolina (114-111). Deși a avut doar 12 lovituri câștigătoare, sportiva din Ucraina a reușit să se impună grație unei defensive care a obligat-o în continuu pe Kiki Bertens să mai lovească încă o dată și încă o dată mingea (7-5, 6-7, 6-4). Cele 41 de lovituri câștigătoare nu au fost suficiente, Bertens având 63 în dreptul erorilor neforțate. Svitolina merge în finala Turneului Campioanelor, acolo unde va da duminică peste Karolina Pliskova sau Sloane Stephens.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aici poți urmări ultimul punct al partidei Svitolina vs Bertens:

Setul I

Primul set al partidei dintre Elina și Kiki a fost unul dominat de echilibru, cele două jucătoare ducând egalitatea până la 5-5. După cele două break-uri din debutul partidei, Svitolina și Bertens au menținut bine ritmul în game-urile de serviciu.

Olandeza a impresionat cu ajutorul forehand-ului (a deschis foarte bine unghiurile în cross și a trimis puternic în lung de linie), în timp ce Elina s-a deplasat foarte bine și a căutat să aibă lungime în execuții.

Diferența s-a făcut târziu, cu un pas înainte de tiebreak: Kiki a resimțit presiunea în rachetă, a servit mult sub standardele sale, iar forehand-ul (principala sa armă) a clacat exact când era mai multă nevoie.

Manșa s-a încheiat cu o dublă greșeală (21 de erori neforțate în dreptul olandezei), iar Kiki a dat cu racheta de pământ (7-5 pentru Svitolina).

Setul II

După o discuție cu antrenorul, Kiki a intrat mai hotărâtă pe teren, a făcut break-ul, iar apoi și-a consolidat avantajul pe propriul serviciu (2-0).

După trei game-uri albe reușite la rând, Bertens s-a distanțat la 4-2, spre deznădejdea adversarei (Svitolina a gesticulat nervoasă în câteva momente). Olandeza s-a salvat la 4-3 grație serviciului, iar presiunea se muta în game-ul în care urma să servească sportiva din Ucraina. Kiki a avut o primă minge de set, dar a lovit cu teamă un forehand peste partea mai înaltă a fileului, iar soarta game-ului avea să se întoarcă împotriva ei (5-4).

De la 40-0, Kiki a coborât inexplicabil nivelul jocului, a produs erori neforțate pe bandă rulantă, iar Svitolina a salvat cele patru mingi de set. S-a ajuns la 5-5, după un game în care prestația olandezei s-a prăbușit efectiv într-un moment favorabil (5-4, 40-0).

Cu ultimele eforturi din punct de vedere mental (a contat mult și discutia cu antrenorul), Kiki a rezistat în game-ul următor de serviciu și a trimis manșa în tiebreak.

A urmat un tiebreak plin de minibreak-uri, cele două jucătoare fiind destul de nervoase (de aici și numărul mare de erori). De la 0-2, Bertens a revenit și a condus cu 4-2 și 5-3, însă a tremurat serios încă o dată pe finalul de set (s-a făcut 5-5). A cincea minge de set a fost convertită de Kiki, iar semifinala avea să se ducă în manșa decisivă (7-6(5)).

Setul III

După un break reușit de Elina, a urmat un game interminabil, cu situații favorabile pentru ambele sportive. După 14 minute, Kiki a bifat rebreak-ul, iar echilibrul în decisiv avea să fie restabilit (1-1).

Olandeza a fost încă o dată vulnerabilă și neinspirată la serviciu, iar Svitolina a profitat grație loviturilor sale apăsate (4-2).

Efortuile lui Kiki de a reveni au fost zadarnice, defensiva Elinei fiind pur și simplu într-o zi mare. În plus, Svitolina a stat mult mai bine la capitolul constanță (a avut mult mai puține erori neforțate), iar câștigarea setului (6-4) a fost până la urmă o chestiune logică.

A fost un meci dur atât din punct de vedere fizic (risipă mare de energie), cât și mental, cu două spotive care s-au bătut pentru fiecare punct. Defensiva Elinei a făcut diferența, în timp ce Kiki a punctat la impresia artistică - în special cu scurtele ei perfect executate.

Finala:

Elina Svitolina vs Karolina Pliskova / Sloane Stephens

Aici poți citi o amplă prezentare a Turneului Campioanelor de la Singapore.

Singura jucătoare care și-a câștigat pe teren dreptul de a evolua la toate cele cinci ediții de la Singapore a fost Simona Halep. Din păcate, ea nu va putea juca în acest an din cauza problemelor de la spate (hernie de disc).

Criterii de departajare:

1) Numărul mai mare de victorii

2) Dacă două jucătoare sunt la egalitate, se va ține cont de meciul direct

3) Dacă mai mult de două jucătoare sunt la egalitate din punct de vedere al numărului de victorii, atunci criteriile sunt următoarele:

- setaverajul (diferența dintre numărul de seturi câștigate și numărul de seturi pierdute)

- diferența dintre numărul de game-uri câștigate și numărul de game-uri pierdute.

- numărul cel mai mare de game-uri câștigate.

Diferența de fus orar

Diferența de fus orar între București și Singapore este de 5 ore. În momentul în care în Capitală este ora 09:00, la Singapore este ora 14:00.