​ATP va experimenta o replică a sistemului Video Assistant Referee (VAR) din fotbal la Next Gen Finals de la Milano, turneu rezervat celor mai buni tenismeni sub 21 de ani, conform News.ro.

Next Gen ATP FinalsFoto: atpworldtour.com

Intitulat Video Review, sistemul din tenis va fi un hawk-eye avansat, permiţându-le jucătorilor să conteste anumite momente litigioase din timpul unui meci, ori de câte ori vor considera necesar.

În afara cazurilor de aut/minge bună, analizate în continuare de hawk-eye, cu VR se vor putea detecta situaţiile în care mingea a căzut de două ori înainte de fi lovită de un jucător, eventualele atingeri ale fileului de către un jucător, mingile conduse sau care au atins de două ori racheta unui jucător etc. În general, aceste situaţii sunt rar întâlnite în timpul partidelor profesioniste, dar se pot produce, astfel că ATP a decis că, având la dispozţie tehnologia, să o folosească pentru a îndepărta orice contestaţie sau eroare posbilă.

VR va fi bazat pe imagini înregistrate de la camere de luat vederi montate pe teren. Un operator va alege înregistrarea din cel mai bun unghi şi o va trimite arbitrului de scaun, care va lua decizia. Imaginile înregistrate vor fi proiectate în sala de la Milano, dar şi prezentate în transmisia TV.

La ediţia din acest an a turneului Next Gen ATP Finals de la Milano, care va avea loc din 6 noiembrie, vor mai experimentate şi alte inovaţii, cum ar fi reducerea timpului de încălzire la 4 minute şiinstalarea unor port-prosoape, astfel încât prosoapele să nu mai fie ţinute de copii de mingi.

În continuare va fi folosit sistemul Hawk-eye live, care stabilieşte dacă mingea a fost în teren sau în afara lui, înlocuind, astfel, arbitrii de linie.