Au fost unele momente în care lipsa meciurilor oficiale s-a văzut în jocul lui Roger Federer, elvețianul având nevoie de multe veniri la fileu pentru a-l destabiliza pe Daniil Medvedev. Rusul a fost puternic de pe baseline, iar victoria lui Fedex s-a conturat după un meci de o oră și 53 de minute, scor 6-4, 4-6, 6-4. Campionul en-titre s-a calificat în optimi la Masters-ul de la Shanghai, acolo unde-l va întâlni pe Roberto Bautista Agut.

Roger FedererFoto: atpworldtour.com

Revenit într-un meci oficial pentru prima dată după eliminarea de la US Open, Roger Federer (2 ATP) a pornit lansat în meciul cu Daniil Medvedev (22 ATP). A făcut break-ul în chiar primul game, iar apoi s-a dus la 2-0 pe tabelă. Totul părea în grafic, însă în doar câteva minute s-a făcut 3-2 pentru rus. Fedex a greșit în momentele importante, a fost dominat în unele schimburi de pe baseline, iar advesarul a întors scorul în favoarea lui.

A fost însă singura sincopă din primul set pentru fostul lider mondial. Elvețianul a accelerat pe finalul manșei, a câștigat contra serviciului la 4-4, iar apoi a închis setul fără complicații (6-4). Foarte sigur pe lovitura de backhand, rusul l-a obligat pe Federer prin constanța de care a dat dovadă de pe fundul terenului să facă pasul cât mai des la fileu. În plus, Roger i-a mai tăiat adversarului din elan cu slice-urile sale agresive, fiind greu de returnat unele mingi joase pentru un jucător de 1,98 metri precum este Medvedev.

Setul al doilea a fost unul dominat de echilibru. A fost o singură șansă de break în primele nouă game-uri (5-4), iar aceea trecută în dreptul elvețianului.

Prima minge de break a lui Daniil din manșă a fost însă în același timp și una de set. Medvedev a fost agresiv la retur, a făcut pasul în teren și a închis punctul și setul cu o dreaptă inside-out (6-4). Partida de pe arena centrală avea să se ducă în setul decisiv.

Decisivul a continuat tot sub semnul echilibrului, fiind doar două șanse de break în primele șase game-uri. Văzând cât de puternic este rusul de pe baseline, Federer a venit la plasă, acolo unde a încercat să-și pună în evidență impresionantul joc de voleu.

Odată cu apropierea finalului de meci, publicul s-a comportat precum la întâlnirile de Cupa Davis: fiecare punct câștigat de elvețian fiind însoțit de urale, chiar dacă era vorba la mijloc de o eroare neforțată a rusului.

Presiunea simțită în rachetă a fost vizibilă în game-ul al 9-lea, unul în care Medvedev și-a cedat serviciul (5-4). A fost practic momentul care a decis setul (și meciul), Federer închizând confruntarea cu un as (6-4). Federer a trecut în dreptul lui 38 de lovituri câștigătoare (cu zece mai multe decât Medvedev), însă a avut și 27 de erori neforțate (față de 23 ale rusului).

Pentru a-l scoate pe adversar din zona de confort (de pe baseline), Federer a fost nevoit să facă de 42 de ori pasul la fileu, acolo unde a câștigat 29 de puncte.

Rezultatele zilei la Shanghai:

A. Zverev - N. Basilashvili 7-5, 6-4

A. De Minaur - B. Paire 6-4, 6-3

K. Edmund - A. Seppi 6-3, 6-4

S. Tsitsipas - K. Khachanov 6-4, 7-6(8)

M. Cecchinato - H. Chung 4-6, 7-6(5), 7-6(5)

J. Del Potro - R. Gasquet 7-5, 7-6(7)

K. Anderson - M. Kukushkin 6-3, 6-2

R. Bautista Agut - M. McDonald 3-6, 6-4, 6-1

K. Nishikori - Y. Wu 3-6, 6-0, 6-3

S. Querrey - T. Fritz 6-3, 6-7(4), 7-5

R. Federer - D. Medvedev 6-4, 4-6, 6-4.

"Shanghai Masters" are loc în perioada 7-14 octombrie și face parte din categoria "ATP World Tour Masters 1000". Suprafața este hard, iar premiile sunt în valoare totală de $7.087.800. În urmă cu un an de zile câștigător al competiției a fost Roger Federer.

Titlurile Masters, clasament:

1 Rafael Nadal 33

2 Novak Djokovic 31

3 Roger Federer 27

4 Ivan Lendl 22

5 John McEnroe 19

6 Jimmy Connors, Andre Agassi 17

8 Bjorn Borg 15

9 Andy Murray 14

10 Boris Becker 13.