Au trecut anii, iar Roger Federer a împlinit la începutul lunii august 37 de ani. În virtutea ultimelor înfrângeri (la Wimbledon, Cincinnati și US Open), unii ar putea spune că precizia elvețianului și-a mai pierdut din calitate, însă să nu uităm că Mister Perfect a ajuns în acest an la 20 de Grand Slam-uri (s-a impus la Australian Open). Fedex a precizat recent de ce nu are prieteni în circuitul ATP și ce anume s-a schimbat în comportamentul său de-a lungul sezoanelor petrecute la cel mai înalt nivel.

Roger Federer, la US OpenFoto: usopen.org

Federer, fără prieteni în circuit

"De ce este atât de dificil să-ți faci prieteni în circuit? Păi, de obicei stăm în hoteluri diferite și suntem ocupați aproape tot timpul. Avem de obicei aceiași oameni care ne umplu timpul (n.r. este vorba de cei din staff), iar atunci când ies undeva (în oraș, spre exemplu la o cină) o fac cu jucătorii elvețieni.

Mă refer aici la orice jucător când vorbesc despre lipsa timpului, pentru că știi că fiind profesionist asta trebuie să faci (n.r. să muncești mult), îți dorești să câștigi și să fii pregătit în orice moment" - Roger Federer, citat de presa britanică.

Cum s-a schimbat circuitul masculin față de începuturile lui Fedex în ATP

"Totul este complet schimbat față de începuturi. Îmi aduc aminte că atunci (n.r. la început) încercam să simt cât mai mult pulsul circuitului, să îmi fac prieteni, să înțeleg cât mai bine cum funcționează totul.

Îți dai seama ce și cum se întâmplă în circuit în jurul vârstei de 20 de ani, iar din acel punct toată presiunea începe să se acumuleze pe umerii tăi" - Roger Federer.

"Când vine vorba despre presă, ei vor mereu să ai rezultate, să câștigi, așa că începi să te gândești destul de mult la aceste lucruri. Acum, mă concentrez cu adevărat doar asupra modului în care trebuie să mă pregătesc pentru un turneu. Știu exact la ce trebuie să mă aștept, deci din punctul ăsta de vedere este mult mai ușor decât era la începuturi", a completat Mister Perfect.

Următorul turneu la care Federer va putea fi urmărit va fi Masters-ul de la Shanghai, competiție unde elvețianul este campionul en-titre (a trecut în finală de Rafael Nadal).

În ceea ce privește Turneul Campionilor (11-18 noiembrie 2018, O2 Arena, Londra), Roger a obținut deja calificarea, alături de Rafael Nadal și Novak Djokovic (mai sunt disponibile cinci locuri).

2018, anul în care Federer a renunțat la colaborarea cu Nike, începută în 1994

Aici ai primul meci în care Roger a apărut îmbrăcat în echipament Uniqlo.

Ajuns la 37 de ani (împliniți pe 8 august), Roger Federer a avut următoarele rezultate în 2018:

Australian Open - a câștigat trofeul, titlul cu numărul 20 de Grand Slam din carieră.

Rotterdam - a câștigat trofeul, a trecut în finală de Grigor Dimitrov.

Indian Wells - a fost învins în finală de Juan Martin del Potro.

Miami - a pierdut în turul doi cu Thanasi Kokkinakis.

Stuttgart - a câștigat trofeul, l-a învins în finală pe Milos Raonic.

Halle - a pierdut finala în fața lui Borna Coric.

Wimbledon - a fost eliminat în sferturi de Kevin Anderson.

Cincinnati - învins în finală de Novak Djokovic.

US Open - depășit în turul patru de John Millman.

Total: victorii 38 de victorii și 6 înfrângeri. În 2018, doar din premiile din tenis Roger Federer a acumulat $5.888.130.

Titlurile Masters, clasament:

1 Rafael Nadal 33

2 Novak Djokovic 31

3 Roger Federer 27

4 Ivan Lendl 22

5 John McEnroe 19

6 Jimmy Connors, Andre Agassi 17

8 Bjorn Borg 15

9 Andy Murray 14

10 Boris Becker 13.

Titluri de Grand Slam:

1 Roger Federer 20 (între 2003-2018)

2 Rafael Nadal 17 (2005-2018)

3 Pete Sampras 14 (1990-2002)

3 Novak Djokovic 14 (2008-2018)

5 Roy Emerson 12 (1961-1967)

6 Rod Laver (1960-1969), Bjorn Borg (1974-1981) etc.