​Tabloidul The Herald Sun cu sediul la Melbourne, care a publicat caricatura semnată de Mark Knight în care o înfăţişează Serena Williams distrugând racheta pe teren în finala de la U.S. Open pierdută în faţa jucătoarei Naomi Osaka, crede că desenul nu este rasist, scrie Time, potrivit News.ro.

Caricatura cu Serena WilliamsFoto: Herald Sun

Ziarul australian a devenit ţinta criticilor după ce a publicat caricatura ilustrând izbucnirea nervoasă a Serenei Williams la U.S. Open, pe care cititorii au comparat-o cu un Jim Crow (un simbol al discriminării rasiale în Statele Unite, n.r).

Knight a declarat Companiei Australiene de Radiodifuziune că el nu "ştia despre desene sau despre acea perioadă" şi că oamenii "inventează lucruri".

The Sun, care este deţinut de subsidiara News Corp. a lui Rupert Murdoch, i-a luat apărarea lui Knight într-un editorial, spunând că "lumea a înnebunit oficial" cu corectitudinea politică.

Editorul Damon Johnson i-a luat de asemenea apărarea lui Knight într-un mesaj pe Twitter, precizând că desenul "nu este nici rasist nici sexist", ci "râde de un comportament necorespunzător pentru o legendă a tenisului. Mark are sprijinul nostru al tuturor".

"Sunt supărat că oamenii se simt jigniţi, dar nu voi scoate caricatura", a spus Knight, potrivit The Guardian. "Nu pot să-mi retrag caricatura. Cred că oamenii au interpretat greşit. Poate există percepţii diferite cu privire la caricatură în Australia şi America... Este o caricatură bazată pe starea ei din acea zi şi doar atât".

Dar criticii lui Knight, printre care fiica lui Martin Luther King spun că apărarea ziarului faţă de Knight este "deranjantă" şi "fără a ţine seama de contextul istoric dureros al unor astfel de imagini şi de modul în care acestea pot alimenta astăzi prejudecăţi şi rasism", a spus Bernice King.

Preşedintele executiv al News Corp. Australia, Michael Miller, a afirmat că criticile aduse lui Knight "arată că lumea a devenit prea corectă politic".

"Felicitări pentru că ai redus-o pe una dintre cele mai mari sportive în viaţă la câteva fraze rasiste şi sexiste şi pentru că ai transformat o altă mare sportivă într-un accesoriu fără chip", a comentat şi scriitoarea J.K. Rowling.

Knight a replicat subliniind că a desenat în egală măsură un portret puţin măgulitor al unui jucător de tenis australian, Nick Kyrgios, care "s-a comportat necorespunzător". "Desenul este despre cum s-a comportat în acea zi", se apără artistul. "Am desenat-o aşa cum este, ca o femeie afro-americană, este puternic construită, poartă costume scandaloase, este interesant să o desenez. Nu aduceţi genul în discuţie, este o chestiune de comportament", este justificarea autorului pe site-ul ziarului heraldsun.com.au.

S-ar putea să te intereseze și:

VIDEO Serena Williams, lacrimi şi acuzaţii de sexism în finala de la US Open: "Mai degrabă pierd, decât să trișez"

ITF îl apără pe arbitrul Carlos Ramos în scandalul finalei de la US Open: "A acţionat cu profesionalism şi integritate"

Martina Navratilova, după scandalul făcut de Serena Williams: "Fiind niște modele pentru noua generație, jucătorii să se întrebe: sunt suficient de fair-play, îmi respect îndeajuns rivalii?"

Un desenator australian este criticat dur pentru o caricatură în care a înfăţişat-o pe Serena Williams