​Încercarea Serenei Williams de a obține cel de-al 24-lea titlu de Grand Slam din carieră a fost oprită de Naomi Osaka, într-un meci în care campioana din Compton a avut un conflict cu arbitrul partidei, Carlos Ramos.

HotNews.roFoto: Hotnews

În meciul pe care Osaka l-a câștigat cu scorul de 6-2, 6-4, Serena Williams a primit trei penalizări pentru "code violation": prima pentru coaching, după ce arbitrul de scaun, Carlos Ramos, l-a observat pe antrenorul Serenei, Patrick Mouratoglou, făcând gesturi cu mâinile din loja acesteia. Serena a mers imediat la arbitru și i-a spus că ea niciodată nu primește sfaturi în timpul punctelor şi că nu trişează.

Problemele păreau că s-au terminat acolo, dar Serena a fost penalizată cu un punct după ce a dat de pământ cu o rachetă în momentul în care Osaka a recuperat break-ul şi a dus scorul la 3-3.

Acesta a fost momentul în care Serena şi-a pierdut cumpătul, lucru care s-a mai întâmplat de două ori la US Open. În semifinala din 2009, împotriva lui Kim Clijsters, Serena i-a spus unui arbitru de linie că "dacă ar putea, ar lua mingea şi i-ar băga-o pe gât", iar în finala din 2011, Williams a acuzat-o pe arbitrul de scaun, Eva Asderaki, că este "un hater" şi "urâtă pe dinăuntru".

În meciul împotriva lui Naomi Osaka, Williams a ţinut să facă referire la acele incidente: "Incredibil, de fiecare dată când joc aici, am probleme. Nu am primit sfaturi de la antrenor. Mai degrabă pierd decât să trișez. Eu nu trişez. Trebuie să faci un anunţ. Am o fiică şi lupt pentru ceea ce e bine pentru ea. Îmi datorezi nişte scuze. Să-mi ataci caracterul este greşit. Nu o să mai arbitrezi niciodată o finală. Nu o să mai fi niciodată pe teren cu mine cât timp o să mai trăiesc. Tu eşti mincinosul. Spune-o! Spune că îţi pare rău! Cum îndrăzneşti să insinuezi că trişez?", i-a spus Serena arbitrului de scaun, Carlos Ramos.

Momentul în care Serena îi cere arbitrului să-şi ceară scuze:

Lucrurile au continuat în momentul în care arbitrul a penalizat-o pe Serena cu un game pentru abuz verbal, după ce aceasta l-a numit "hoţ" pentru că i-a ''furat un punct". În acest moment, Serena a chemat pe teren supervizorul turneului, Brian Earley, şi i-a spus:"Îmi ştii caracterul. Nu e corect. Să pierd un punct pentru că am zis asta, nu e corect. Câţi bărbaţi fac asta? (n.r. jucători din circuitul ATP) Sunt o grămadă de bărbaţi care spun o grămadă de lucruri. Asta se întâmplă pentru că sunt femeie şi nu e corect".

“Ramos a susţinut că trişez, iar eu nu trişam. Am văzut bărbaţi spunându-le multe lucruri arbitrilor de scaun. Eu lupt pentru drepturile femeilor şi pentru egalitate. Faptul că după ce au am spus ‘hoţ’ mi-a luat un game m-a făcut să mă simt că a fost o atitudine sexistă. Nu i-a luat niciodată un game unui bărbat pentru că l-a făcut ‘hoţ’. Pentru mine este ceva de neînţeles. Dar voi continua să lupt pentru femei şi să lupt pentru egalitate. De exemplu Cornet ar fi trebuit să îşi poată schimba tricoul fără să fie amendată. Este revoltător”, a declarat Serena la conferința de presă.

Discuţia cu supervizorul competiţiei:

Sancţiunea cu un game este atât de rară încât jucătoarele nu au realizat ce s-a întâmplat. Osaka voia să servească şi Serena să primească. Ramos le-a chemat la el pentru a le spune că Serena trebuie să servească din nou.

Meciul a continuat, fiecare jucătoare a reușit să îşi facă serviciul şi Osaka a câştigat partida. Serena a refuzat să îi strângă mâna arbitrului şi i-a cerut acestuia să îşi ceară scuze.

La finalul partidei, Mouratoglou a recunoscut că i-a dat sfaturi Serenei în timpul meciului, însă a susţinut că toată lumea o face: "I-am dat sfaturi, dar nu cred că se uita la mine. Sunt onest. I-am dat sfaturi, Sacha Bajin (n.r. antrenorul lui Osaka) i-a dat sfaturi jucătoarei sale tot timpul", a spus antrenorul Serenei.

Gesturile lui Mouratoglou pentru care arbitrul a penalizat-o pe Serena:

În ciuda acestor momente, care i-au răpit o mare parte din bucurie proaspetei campioane, Serena i-a acordat japonezei creditul cuvenit în discursul de la finalul partidei: "A jucat extraordinar, este primul ei Grand Slam. Ştiu că voi aţi ţinut cu mine (n.r. vorbind cu publicul, care huiduia), dar haideţi să facem ca acest moment să fie unul măreţ. Gata cu huiduielile. Hai să fim pozitivi. Felicitări, Naomi!"