Liderul circuitului ATP, Rafael Nadal, a fost nevoit să se retragă din semifinală de la US Open, jucată împotriva argentinianului Juan Martin del Potro, din cauza unei accidentări la genunchiul drept. Rafa a pierdut primele două seturi, scor 6-7, 2-6, și a decis că nu mai poate continua aventura la Grand Slam-ul american.

Juan Martin del Potro si Rafael NadalFoto: usopen.org

"Am așteptat cât am putut (n.r. înainte de a se retrage). Vă puteți imagina că mi-a fost foarte greu să îmi iau rămas bun înainte ca meciul să se încheie. Dar la un punct, trebuie sa iei o decizie. A fost atât de dificil pentru mine să continui să joc în acel mod, cu așa de multă durere. Acela nu a fost un meci de tenis, la final, nu? Era doar un jucător care juca pe teren, celălalt doar stătea în cealaltă jumătate a terenul. Urăsc să mă retrag, dar ar fi fost prea mult pentru mine să mai stau încă un set pe teren jucând așa", a comentat liderul mondial, Rafael Nadal, la conferința de presă.

Campionul iberic a avut parte de un turneu dificil încă din 16-imile de finală, când Khachanov i-a pus probleme mari. Nadal a petrecut cel mai mult timp pe teren, dintre toți jucătorii angrenați în competiție: 15 ore și 54 de minute.

După partida împotriva rusului, fiind întrebat despre genunchiul său, Rafa a răspuns: "Mereu încerc să nu vorbesc despre lucrurile acestea în timpul turneelor. E mai bine și mai ușor să vorbești după ce acestea iau sfârșit. Toata lumea mi-a spus că din cauza stilului meu de joc, voi avea o carieră scurtă. Cine s-ar fi gândit că la 32 de ani voi fi încă aici să mă lupt pentru titluri și pentru prima poziție în circuit? Încă sunt aici. Încă sunt aici pentru că iubesc ceea ce fac. Încă am pasiune pentru acest joc. O să lupt în continuare și o să muncesc din greu".

Del Potro nu s-a bucurat la finalul partidei, din respect pentru adversarul său. Singurul gest de bucurie a fost reprezentat de ridicarea pumnilor în aer.

Bucuria lui Del Petro:

"Desigur, nu e cel mai bun mod de a câștiga un meci. Iubesc să joc împotriva lui Rafa, pentru că este cel mai mare luptător din acest sport. Nu-mi place să-l văd suferind pe teren. Mă bucur foarte mult că sunt din nou în finală, înseamnă foarte mult pentru mine. Nu mă așteptam să mai ajung în finala turneului meu favorit de Grand Slam, în New York, la US Open. Cele mai frumoase amintiri de pe teren le am de aici, din 2009. Însă atunci eram un copil, acum sunt mult mai în vârstă", a spus del Potro într-un interviu pe teren, la finalul meciului.

Victoriile argentinianului din prezent sunt cu atât mai importante pentru el, după ce a suferit patru operații la încheieturi, a ratat 14 Grand Slam-uri și și-a petrecut zilele întrebându-se dacă va mai ține vreodată o rachetă de tenis în mână.

După ce Nadal a anunțat că nu mai poate continua, cei doi s-au îmbrățișat oferind unul dintre cele mai emoționante momente ale anului în tenis. La finalul partidei, del Potro i-a îndemnat pe fani să îl aplaude pe Rafa în timp ce acesta ieșea de pe teren.

Îmbrățișarea dintre cei doi:

Momentul în care del Potro îl aplaudă pe Rafael Nadal:

Nadal a avut un an 2018 bun. Acesta a pierdut doar patru meciuri, câștigând cinci titluri, printre care și cel de-al 11-lea Roland Garros din carieră. Totuși, două dintre înfrângerile sale au venit în turnee de Grand Slam, fiind obligat să se retragă și împotriva lui Marin Cilic, în sferturi la Australian Open.

Juan Martin del Potro, locul 3 ATP, îl va întâlni pe Novak Djokovic, locul 6 ATP, în finala de simplu masculin la US Open 2018.Del Potro are șansa de a câștiga al doilea său turneu de Grand Slam, după ce s-a impus în 2009 la Flushing Meadows, împotriva lui Roger Federer.