"Îmi pare rău pentru Dominic, e un prieten și un băiat extraordinar" - Sunt primele vorbe ale lui Rafael Nadal după un meci incredibil jucat cu Dominic Thiem. E trecut de ora două noaptea la New York, iar publicul de pe Arthur Ashe cu siguranță nu regretă că a rămas pe cel mai mare stadion de tenis din lume. Rafa și Dominic au oferit poate meciul turneului, o încleștare de patru ore și 48 de minute, un prim set câștigat de austriac cu 6-0(!) și un decisiv care i-a revenit liderului mondial cu 7-5 în tiebreak...Nadal e în semifinale la US Open, acolo unde îl așteaptă Juan Martin del Potro.

Rafael NadalFoto: usopen.org

Meciul dintre Nadal și Thiem nu a înșelat așteptările, cei doi jucători oferind o partidă regizată parcă de organizatorii de la US Open (și dacă nici americanii nu se pricep la scenariile filmelor în care eroii refuză să moară)...

Să începem: Thiem pare "posedat" de loviturile câștigătoare, trimite formidabil din orice colț al terenului, iar Nadal este partenerul de antrenament. Chiar un antrenament a părut prima manșă: după 24 de minute, austriacul s-a impus cu 6-0, iar lumea de pe Arthur Ashe este înmărmurită (mai puțin cei din loja lui Dominic). Spaniolul este debusolat, se uită spre Carlos Moya și dă senzația că ar avea nevoie de on-court coaching (cum, chiar Nadal?).

"Speriat" parcă de performanța reușită, Thiem se relaxează, face un pas în spate, lucru suficient pentru Nadal ca să simtă un culoar favorabil. Spaniolul se agată de fiecare minge (nimic anormal pentru stilul său de joc), ajunge până la 3-3, iar în game șapte profită de prima minge de break. Se distanțează apoi până la 5-3, însă manșa avea să-i revină cu 6-4 (nu a reușit să închidă setul pe propriul serviciu, a mai fost nevoie de încă un break).

Scenariul se repetă în setul al treilea, cu mențiunea că Dominic este cel care rupe monotonia în game-ul al șaptelea (face break-ul). Thiem este în control, se duce la 5-3, iar pentru Nadal meciul pare să "revină" de unde a început (cu un set în minus). Ceva se produce însă în mintea austriacului, iar "rechinul" a simțit miros de sânge: urmează patru game-uri la rând care îi revin lui Rafa, iar liderul mondial conducea cu 2-1 la seturi (7-5), după ce în urmă cu doar câteva minute era "în corzi" și aștepta să fie numărat din scaun.

Cu toate că a fost din nou primul care a făcut break, Thiem nu a știut să gestioneze avantajul, iar de la 4-2 în favoarea lui se ajunge în tiebreak-ul setului al patrulea. Austriacul era la o aruncătură de băț de eliminare, după ce câștigase primul set cu 6-0...Nadal nu își găsește însă ritmul la serviciu, iar Dominic "trimite" disputa în set decisiv (7-4).

În setul al cincilea, Rafa are în total cinci mingi de break (a fost la un moment dat 40-0 pentru el pe serviciul adversarului), însă Dominic găsește de fiecare dată calea spre ieșirea din tunel. Fără break reușit, cei doi se duc în tiebreak (US Open este singurul Grand Slam care are tiebreak în decisiv).

Dramatismul atinge cote înalte, iar televiziunea americană oferă tot mai multe cadre cu oameni care nu mai suporta emoțiile și își acoperă fața cu palmele (it's showtime, baby).

Fiecare schimb are o greutate aparte, Rafa și Dominic aruncă în luptă ultimele resurse (fizice și mentale), iar după ce austriacul își pierde de trei ori serviciul (față de două ori ibericul), setul își trăiește sfârșitul la 7-5 în favoarea lui Nadal.

Să recapitulăm: ora două și ceva noaptea la New York, zi plină de muncă la București, 6-0 pentru Thiem în primul set, Nadal - dar refuză să se predea, 2-1 la seturi pentru iberic după ce austriacul aproape că avea manșa în buzunar, două tiebreak-uri, dramatism, show pe teren și în tribune, patru ore și 48 de minute de la primul punct, Dominic eliminat după ce a reușit împotriva lui Rafa 74(!) de lovituri câștigătoare...Da, chiar pare un film de acțiune regizat de organizatori.

Nadal vs Thiem 0-6, 6-4, 7-5, 6-7(4), 7-6(5).

Rafael Nadal și Dominic Thiem la finalul unui meci incredibil:

Bucuria lui Nadal după un meci epuizant:

Euforia din tribune:

Impresionantul Arthur Ashe:

Aici poți vedea un rezumat extins al partidei Nadal vs Thiem:

Ultimele două sferturi:

Marin Cilic (7) vs Kei Nishikori (21)

Novak Djokovic (6) vs John Millman

Semfinale:

Rafael Nadal (1) vs Juan Martin del Potro (3)

Cilic/Nishikori vs Djokovic/Millman.