John Millman (55 ATP) a reușit cea mai mare surpriză de pe tabloul masculin de simplu de la US Open, australianul eliminându-l în faza optimilor pe Roger Federer. După un meci maraton de trei ore și 34 de minute, marele campion elvețian s-a recunoscut învins în patru seturi, scor 3-6, 7-5, 7-6(7), 7-6(3).

Roger Federer, eliminat de la US OpenFoto: usopen.org

Arthur Ashe, ulimul meci al zilei, lume multă venită să-l vadă pe Rege. Nici nu s-au terminat bine ecourile victoriei cu Nick Kyrgios, iar Roger este din nou pe teren.

Primul set este unul în control pentru elvețian, nimic nu avea să anunțe "furtuna" - Roger câștigă cu 6-3, iar partida spre un sfert de finală de gală contra lui Novak Djokovic.

Apar însă și primele semne: Federer începe să greșească tot mai mult, și cu toate că la un moment dat se desprinde la 4-2 în manșa a doua, cedează inexplicabil setul cu 7-5 (a pierdut de două ori pe propriul serviciu).

Setul al treilea s-a disputat sub semnul echilibrului, fiecare câștigându-și serviciul și ducând manșa în tiebreak. A existat o singură șansă de break, irosită de elvețian. Tiebreak-ul a fost unul cu multe minibreak-uri, Roger a ratat o minge de set la 6-5, iar apoi Millman s-a impus cu 9-7! Deja lucrurile păreau să îi scape de sub control marelui campion elvețian.

Cu toate acestea, Roger are în continuare șansele sale să împingă disputa în decisiv: a condus cu 4-2, însă din nou nu a fost capabil să gestioneze cum trebuie acest avantaj. Australianul a revenit, a egalat și s-a ajuns din nou în tiebreak. Federer și-a cedat de două ori la rând serviciul (s-a ajuns la 6-1), iar apoi Millman și-a permis luxul de a rata trei mingi de meci până la punctul izbăvitor de la 7-3.

Într-un meci al contrastelor, Federer a bifat 13 ași, dar și 10 duble greșeli (!), a câștigat 84% din punctele jucate cu primul serviciu și 47% cu al doilea, a venit de 81 de ori la fileu câștigând 50 din aceste puncte, a trecut în dreptul său 65 de lovituri câștigătoare, dar și 76(!) de erori neforțate...

De cealaltă parte, John (fan declarat al lui Fedex) a avut 47 de lovituri câștigătoare și 28 de erori neforțate (mult mai puține decât adversarul său).

După finala de la Cincinnati, lumea tenisului aștepta o nouă confruntare a lui Federer cu Djokovic, însă aproape nimeni nu a luat în calcul varianta John Millman. Australianul și-a jucat cartea cu încredere, iar ajutat și de erorile adversarului a făcut pasul spre sferturile ultimului Grand Slam al anului.

Program sferturi:

Rafael Nadal (1) vs Dominic Thiem (9)

Juan Martin del Potro (3) vs John Isner (11)

Marin Cilic (7) vs Kei Nishikori (20)

Novak Djokovic (6) vs John Millman.

Momentul în care Roger își ia la revedere de la publicul prezent pe Arthur Ashe:

Ultimul punct al partidei Millman vs Federer:

Rezumatul partidei Millman vs Federer: