Marți a avut loc la Londra, în prezența lui David Haggerty - președintele ITF, tragerea la sorți a partidelor din primul tur (sferturi) al Grupei Mondiale a FedCup. România se va duela în deplasare cu Cehia (una din finalistele actualei ediții) pe 9 și 10 februarie 2019.

Romania, calificata in prima Grupa Mondiala a FedCupFoto: Facebook/ Romania Fed Cup Team

Grupa Mondială, turul întâi:

Cehia - Romania

Germania - Belarus

Belgia - Franța

USA - Australia.

*Echipele trecute primele vor fi gazdele meciurilor.

România și Cehia s-au întâlnit ultima dată în 2016, în sferturile competiției, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Atunci, victoria le-a revenit cehoaicelor cu 3-2 (meciul decisiv a fost cel de dublu).

Cine este Cehia

Cehia este una din cele mai importante echipe din competiție, cu 10 titluri de campioană de-a lungul istoriei. Interesant este faptul că începând din 2011 cehoaiecele au câștigat cinci titluri, ultimul în 2016.

Anii în care Cehia a câștigat FedCup: 1975, 1983, 1984, 1985, 1988, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016).

Meciuri jucate în FedCup: 142 (105 victorii, 37 înfrângeri).

Cehia are în acest moment 7 fete în TOP 100 WTA:

8 Petra Kvitova

9 Karolina Pliskova

21 Barbora Strycova

37 Katerina Siniakova

59 Lucie Safarova

92 Marketa Vondrousova

96 Kristyna Pliskova.

România are șase jucătoare în TOP 100 WTA:

1 Simona Halep

24 Mihaela Buzărnescu

54 Sorana Cîrstea

56 Irina-Camelia Begu

60 Monica Niculescu

87 Ana Bogdan.

România și Cehia s-au duelat de două ori de-a lungul timpului, ambele victorii fiind ale adversarelor: 2-1 în 1980, la Berlin, și 3-2 la Cluj, în 2016.

George Cosac, președintele Federației Române de Tenis: ”Din punctul meu de vedere acesta este cel mai puternic adversar. Acum doi ani ele ne-au bătut la Cluj-Napoca și este momentul să ne luăm revanșa. Jucăm cu echipa care a câștigat cinci din ultimele șapte finale Fed Cup și care este din nou în finală, dar dacă vrem să câștigăm trofeul, iar fetele noastre și-au propus acest lucru, atunci trebuie să-i învingem pe cei mai buni. Chiar dacă drumul este lung și anevoios până la câștigarea trofeului, consider că aceasta este, de fapt, finala competiției. Presiunea va fi pe ele, pentru că se joacă la ele acasă, iar noi, să nu uităm, avem în acest moment o echipă foarte valoroasă, și o avem pe Simona Halep, nr. 1 în lume”.

Florin Segărceanu, căpitanul-nejucător al echipei de Fed Cup a României: ”Din cele patru variante posibile aceasta era singura pe care nu ne-o doream. Întotdeauna îți dorești să joci acasă, când este vorba despre Fed Cup, iar după ultimele evenimente reușite de la Cluj-Napoca ne doream și mai mult să jucăm pe teren propriu. Este rău că jucăm la ei, dar și că lotul lor este foarte puternic, au jucătoare bune și la simplu și la dublu. Dar, Cupa Federației este Cupa Federației. Așa cum au câștigat ele la noi acum doi ani, așa putem și noi să câștigăm la ele. Dacă fetele vor fi sănătoase este clar că avem o șansă bună. Avem atâtea jucătoare între cele mai bune 100 din lume, și o avem pe Simona Halep. În fine, faptul că putem avea cinci jucătoare în echipă este un avantaj pentru națiunile care au multe jucătoare valoroase. Pentru acest meci este un avantaj și pentru noi, dar și pentru Cehia. Poți să alegi mai ușor cea mai bună echipă”.

Alina Tecșor, antrenorul echipei de Fed Cup a României: ”Nu este exact ce ne-am dorit, pentru că nu este ușor să joci în pimul tur cu cea mai titrată echipă a ultimului deceniu, mai ales când erau și alte opțiuni, mai accesibile, dar o să ne regrupăm, și pentru că avem experiența unei întâlniri recente cu Cehia, știm ce e de făcut. Noi avem o echipă puternică, și chiar dacă faptul că jucăm în deplasare este o experiență nouă pentru această națională, sper să facem față cu brio acestei provocări. De ce nu ar fi un vis devenit realitate să batem Cehia, la ea acasă, în primul tur al Gupei Mondiale, pentru ca apoi să câștigăm titlul. Dacă îți dorești să fii cel mai bun din lume, trebuie să îi învingi pe cei mai buni. În privința faptului că putem avea cinci jucătoare în echipă, mă bucură această deschidere, această schimbare anunțată de ITF, și cred că ne va avantaja și pe noi”.

Grupa a-II-a, turul întâi:

Elveția - Italia

Letonia - Slovacia

Japonia - Spania

Olanda - Canada

Finala actualei ediții a FedCup:

USA - Cehia, pe 10 și 11 noiembrie 2018, în "O2 Arena" din Praga.