Jocul lui Roger Federer a strălucit preț de aproape două seturi (6-2, 7-6), elvețianul permițându-și luxul să irosească și o minge de meci în a treia manșă. Lucrurile au luat o întorsătură neprevăzută, pe fondul unei scăderi în evoluția campionului en-titre. Roger a greșit mult, i-a permis adversarului să vină peste el, iar Kevin Anderson nu a refuzat provocarea. Sud-africanul s-a impus cu 13-11 în decisiv, după un meci intens de patru ore și 13 minute (2-6, 6-7(5), 7-5, 6-4, 13-11).

Roger Federer, la WimbledonFoto: wimbledon.com

Temut în circuit pentru serviciul său puternic, Kevin Anderson a început cu stângul partida cu Federer, elvețianul reușind de-o manieră categorică să-i neutralizeze sud-africanului principala armă. Roger a știut cum să amortizeze forța serviciului adversarului, iar break-ul a părut atât de ușor de realizat. Iar pentru a arăta că nu a fost nimic întâmplător, numărul doi mondial s-a mai impus încă o dată contra serviciului, iar manșa i-a revenit cu un categoric 6-2 (26 de minute). Federer a câștigat (!) 11 din cele 12 puncte jucate cu primul serviciu, dominația elvețianului fiind una totală (30-15 scorul punctelor câștigate).

Kevin și-a arătat "colții" în setul al doilea, profitând și de un prim game de serviciu mai slab al elvețianului. Anderson s-a desprins la 3-0, insă răspunsul lui Roger nu a întârziat să apară - a câștigat contra serviciului, iar apoi a egalat la trei după ce a fost nevoit să salveze o minge de break (șase game-uri în 25 de minute, în timp ce primul set a durat cu totul 26 de minute).

Echilibrul s-a menținut până în tiebreak, acolo unde inspirația lui Federer a făcut diferența. Deși a fost condus cu 2-0, Fedex a revenit și a dejucat intențiile lui Anderson prin multă variație în lovituri (7-5).

Setul al treilea s-a disputat "cuminte", nefiind nici măcar o minge de break în primele opt game-uri ale manșei. Prima ocazie a fost cu dublă "specializare", la 5-4: minge de break, dar în același timp și de meci. Elvețianul a irosit-o cu o ramă, iar setul și-a continuat desfășurarea.

A fost semnalul care a anunțat break-ul, însă acesta avea să vină în partea cealaltă de teren: agresiv la retur, Kevin a fructificat a doua șansă și a trecut pentru prima dată în avantaj pe tabelă în setul al treilea (6-5). Federer a avut trei mingi de break (0-40), însă le-a irosit pe toate. Manșa s-a încheiat cu un as al lui Anderson, iar acesta avea să fie primul set pierdut de Mister Perfect la actuala ediție a Wimbledon-ului.

Setul al patrulea a continuat nota de echilibru: Federer nu și-a mai câștigat la fel de ușor serviciul, Anderson a scos de la naftalină lovituri bune (slice-uri cu multă adâncime), nu a mai greșit la fel, în timp ce nivelul lui Roger a scăzut semnificativ față de ceea ce ne-a arătat în primele două seturi. În aceste coordonate, șansele de break ale sud-africanului au venit firesc la 3-3. O eroare neforțată cu forehand-ul a elvețianului i-a adus break-ul adversarului, iar acesta a fost momentul care a spart "monotonia" în setul al patrulea.

Cu toate că Roger a avut șansa să revină în set, acesta i-a revenit până la urmă lui Anderson (6-4). Sud-africanul a reușit să joace foarte precis și să profite din plin de o perioadă mai puțin fastă din jocul expresului elvețian.

Federer a cedat pas cu pas inițiativa, iar problemele au continuat pentru elvețian. La 3-3, Roger a fost nevoit să treacă peste un prim moment greu din setul decisiv (a fost condus cu 30-0 pe propriul serviciu). Serviciul l-a ajutat pe Roger, iar Mister Perfect a trecut cu bine peste un game foarte dificil (4-3).

Scăpat dintr-o situație grea, elvețianul a căutat să facă break-ul izbăvitor, a avut o șansă, dar Anderson a avut răspuns pentru aproape orice inițiativă a adversarului (4-4).

S-a ajuns în acel moment al meciului în care fiecare punct a avut o greutate aparte, dramatismul jucând un rol aparte. Încetul cu încetul, publicul și-a arătat simpatia pentru Federer (nimic nou de altfel), acesta fiind încurajat în unele momente precum la o partidă de Cupa Davis.

S-a mers cap la cap cu serviciul (10-10), iar ceasul de pe terenul 1 arăta fix patru ore de la primul punct disputat. După 20 de game-uri, a fost o singură minge de break în decisiv (ratată de Federer). Tensiunea a atins cote înalte, fani ai lui Federer fiind observați suportând tot mai greu momentul. Break-ul a venit până la urmă pe serviciul lui Federer, după un game în care Roger a făcut o dublă greșeală la 30-30.

Cu serviciul la cote înalte, Kevin a închis meciul la prima șansă de meci avută, bifând cea mai mare surpriză de pe tabloul masculin de simplu de la Wimbledon: l-a eliminat în sferturi pe Roger Federer, campionul en-titre, scor 2-6, 6-7(5), 7-5, 6-4, 13-11.

Pentru Anderson acesta este cel mai bun rezultat din carieră la All England Club. Pentru un loc în marea finală, sud-africanul se va duela cu învingătorul disputei dintre Milos Raonic și John Isner.

Statistica partidei Roger Federer vs Kevin Anderson:

Mingea de meci a lui Kevin Anderson:

Aici poți citi o amplă prezentare a turneului de la Wimbledon.