​Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis (ATP) a anunţat reluarea desfăşurării Cupei Mondiale de tenis, o competiţie rezervată echipelor, ce ar putea face concurenţă Cupei Davis, informează AFP, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cupa Mondială s-a disputat până în 2012, dar s-a renunţat la ea după 35 de ani, din cauza interesului scăzut în rândul jucătorilor. Prima ediţia a noii Cupe Mondiale ar urma să aibă loc în ianuarie 2020, în Australia, cu 24 de echipe şi cu un format ce va fi anunţat ulterior.

Premiile vor fi unele atractive pentru tenismeni, cu o valoare totală de 15 milioane de dolari, 12,9 milioane de euro, şi cu puncte în clasamentul ATP.

Revenirea Cupei Mondiale în calendar ar putea pune în pericol Cupa Davis, competiţie istorică, organizată de ITF, aflată şi ea în proces de reformare, din cauza scăderii interesului jucătorilor.

Astfel, Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), care a anunţat un parteneriat pentru o formulă nouă a Cupei Davis, s-a arătat nemulţumită de iniţiativa ATP.

"ATP a ratat oportunitatea de a lucra împreună cu ITF în sens pozitiv şi în beneficiul tenisului", a reacţionat ITF, într-un comunicat, la două ore după ce ATP a anunţat reluarea Cupei Mondiale.

ITF a ajuns la un acord, la finalul lunii februarie, cu grupul Kosmos, fondat şi condus de fundaşul echipei FC Barcelona, Gerard Pique, privind reformarea Cupei Davis, competiţie de tenis cu o istorie de aproape 119 ani, rezervată echipelor naţionale. Kosmos va investi în noul format trei miliarde de dolari, în 25 de ani.

Din 2019, Grupa Mondială a Cupei Davis va deveni Cupa Mondială a Finalelor Tenisului şi se va desfăşura într-un oraş "de clasă mondială", pe durata a şapte zile, în luna noiembrie, în săptămâna în care se desfăşura în mod tradiţional finala Cupei Davis. La acest turneu vor participa 18 naţiuni, 16 din Grupa Mondială plus alte două ce vor fi invitate. Echipele vor fi împărţite pe grupe, fază urmată de una eliminatorie, începând cu sferturi de finală. Întâlnirile vor avea trei meciuri, două de simplu şi unul de dublu, care se vor disputa după sistemul cel mai bun din trei seturi.

Dacă atât Cupa Mondială a ATP, cât şi cea a ITF se vor desfăşura, atunci prima va avea loc în ianuarie 2020, iar a doua în noiembrie 2019.