Organizatorii stabilesc, marţi, lista capilor de serie la turneul de la Wimbledon, în discuţie fiind, pe tabloul feminin, posibilitatea ca americanca Serena Williams, de şapte ori câştigătoare pe iarba londoneză, dar acum pe locul 183 WTA, să se numere printre favorite, informează BBC, conform News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ordinea capilor de serie respectă ierarhia WTA, cu excepţia cazurilor care, potrivit opiniei comitetului, o schimbare este necesară pentru o tragere la sorţi echilibrată", au precizat, luna trecută, organizatorii de la All England Club.

Deşi există posibilitatea ca Serena Williams să fie cooptată între favorite, şansele ca ea să fie cap de serie numărul 1 sunt reduse, pentru că nu se află în Top 32 WTA.

"Au fost excepţii când jucătorii au fost urcaţi în ierarhia favoriţilor, dacă se aflau în Top 32 (n.r. - numărul total de favoriţi pe tablourile de simplu). Vom respecta orice înţelegere avem, dar eu cred că este puţin probabil ca o jucătoare din afara Top 32 să fie pusă în Top 32. Reversul este acela că, atunci când un jucător intră în Top 32, altul care a muncit din greu tot anul ca să intre în Top 32 va fi dat afară", a declarat Richard Lewis, directorul executiv al All England Club, pentru BBC, la 1 mai.

După ce a născut în septembrie trecut, fostul lider WTA a revenit la turneele de grand slam la French Open, competiţie la care s-a retras înaintea partidei din optimi cu rusoaica Maria Sharapova.

În lumea tenisului a fost lansată o dezbatere pentru ca jucătoarele care revin după naştere în circuit să aibă alături de clasamentul protejat (numărul 1 mondial în cazul Serenei Williams) şi statut de cap de serie.

Organizatorii de la US Open iau în calcul ca Serena Williams să primească statut de favorită la ultimul grand slam din acest an, pe care ea l-a câştigat de şase ori.

"Este decizia corectă pentru aceste mame care revin. Credem că ar fi un bun mesaj pentru jucătoarele noastre şi pentru viitoarele jucătoare. Este ok să ieşi din circuit şi să fii femeie şi să devii mamă, apoi să revii la slujba ta. Cred că acesta ar fi cel mai mare mesaj", a declarat Katrina Adams, preşedintele federaţiei americane de tenis (USTA), pentru New York Times.

Ea a adăugat că lista capilor de serie la US Open ar putea fi revizuită dacă "sarcina este un factor în actualul loc în clasament al unei jucătoare".

La Wimbledon, favorita principală ar urma să fie Simona Halep, locul I WTA. Sporitva română nu va disputa niciun meci pe iarbă înaintea celui de-al treilea grand slam al anului, dar ea a ajuns deja la Londra şi şi-a început pregătirile pentru Wimbledon.

Turneul de la Wimbledon începe la 2 iulie.