Simona Halep (1 WTA) a ratat pentru a doua oară consecutiv șansa de a-și trece în palmares trofeul de la Foro Italico, fiind învinsă încă o dată de Elina Svitolina (4 WTA). Ucraineanca s-a impus categoric, scor 6-0, 6-4, după o partidă în care a servit perfect, a fost extrem de inspirată și nu i-a lăsat prea multe șanse liderului mondial. Halep, care a acuzat dureri la spate în setul secund al finalei, s-a deplasat foarte greu în teren, a greșit mult și nu a reușit să găsească soluții pentru jocul Elinei.

Simona HalepFoto: internazionalibnlditalia.com

"Vreau să o felicit mai întâi pe Elina. E a doua oară când joc finala, deci nu e chiar aşa de rău. Îmi doresc ca anul viitor să fiu din nou în finală şi poate va fi cea norocoasă. Dar mulţumesc, Roma, mulţumesc, Italia, pentru că este extraordinar să joc aici, voi reveni mereu cu multă plăcere şi mă bucur de fiecare moment petrecut la acest turneu", a declarat Halep, la festivitatea de premiere.

  • Pentru prezența în finala de la Roma (turneu Premier 5), Simona Halep va fi recompensată cu un premiu de 253.425 de euro şi cu 585 de puncte WTA. Elina Svitolina va primi 507.100 de euro şi 900 de puncte WTA.
  • Halep a disputat a XXX-a finală a carierei și a treia din acest an. În 2018, românca s-a impus la Shenzhen (6-1, 2-6, 6-0 cu Katerina Siniakova) și a pierdut în ultimul act de la Australian Open (6-7(2), 6-3, 4-6 cu Caroline Wozniacki).
  • Elina Svitolina conduce acum cu 4-2 în meciurile directe cu Simona Halep. Jucătoarea din Ucraina s-a impus în ultimele trei dispute cu liderul mondial și pentru a doua oară în ultimul act de la Roma. La ediția de anul trecut a competiției de la Foro Italico, Svitolina a câștigat finala în trei seturi, scor 4-6, 7-5, 6-1.
  • Svitolina se află la al 12-lea trofeu al carierei și la al treilea din acest an, după cele de la Brisbane (Premier) și Dubai (Premier).

Rezumatul finalei dintre Halep și Svitolina:

Palmaresul celor două jucătoare:

Simona Halep a câștigat de-a lungul carierei 16 turnee: Shenzhen (2018, WTA), Madrid (Premier Mandatory - 2017), Montreal (Premier 5), București (WTA) Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), București (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) și Sofia (turneul "mic" al campioanelor), toate cele șase în 2013.

Simona a mai jucat 14 finale:la Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) - 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5), în 2017, Toronto, Rogers Cup (ambele de categorie Premier 5), în 2015, WTA Finals - Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 și Fes (WTA), în 2011 și 2010.

Elina Svitolina are în palmares 12 trofee:2018 - Roma (Premier 5), Brisbane (Premier), Dubai (Premier); 2017 - Taipei City (International), Dubai (Premier 5), Istanbul (International), Roma (Premier 5), Toronto (Premier 5); 2016 - Kuala Lumpur (Internațional); 2015 - Marrakech (International); 2014 - Baku (International); 2013 - Baku (International); 2012 - 125/Pune.

Svitolina a mai jucat două finale:2016 - New Haven (Premier), Zhuhai (turneul "mic" al campioanelor).

Halep vs Svitolina, întâlniri directe: 2-4

2018, Roma (finală, zgură): 6-0, 6-4 pentru Svitolina

2017, Turneul Campioanelor (faza grupelor, hard): 6-3, 6-4 pentru Svitolina

2017, Toronto (semifinale, hard): 6-1, 6-1 pentru Svitolina

2017, Roland Garros (sferturi, zgură): 3-6, 7-6(6), 6-0 pentru Halep

2017, Roma (finală, zgură): 4-6, 7-5, 6-1 pentru Svitolina

2013, Sofia (faza grupelor, hard): 6-1, 6-1 pentru Halep.

Statistica partidei Halep vs Svitolina:

Ași: 2-0

Duble greșeli: 2-1

Lovituri câștigătoare: 13-18

Erori neforțate: 21-14

Puncte câștigate cu primul serviciu: 51% (18/35) - 81% (22/27)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 50% (9/18) - 65% (11/17)

Puncte de break salvate: 56% (5/9) - 0% (0/0)

Puncte de break câștigate: 0% (0/0) - 44% (4/9)

Total puncte câștigate: 39% (38/97) - 61% (59/97)

Durata partidei: 1h 7min.

Desfășurarea livetext a partidei:

4:6 Elina Svitolina pune capat partidei dupa o ora si sapte minute de joc, reusind astfel sa-si apere titlul cucerit anul trecut la Foro Italico. Liderul mondial a salvat o minge de meci, insa ucraineaca a profitat de cea de-a doua si isi trece il palmares al 12-lea titlu al carierei. Astazi, Simona a fost departe de jucatoarea care o invingea in semifinale pe Maria Sharapova.

4:5 Simona isi face serviciul, dupa un game solid, cu lovituri bune. Liderul mondial are insa nevoie de un break.

3:5 Simona sta bine pe picioare si loveste decisiv cu reverul in coltul trenului (15-15). Liderul mondial gaseste inca o lovitura la care ucraineanca nu are raspuns (15-30). Svitolina este insa ajutata de serviciu si intoarce soarta game-ului in favoarea sa. Simona va servi pentru a ramane in meci.

3:4 Din apropierea fileului, Svitolina rateaza un voleu. Prima minge de break este salvata de Halep (30-40). Defensiva Elinei este incredibila, Halep rezista unui schimb lung, iar ucraineanca nu gaseste terenul (40-40). Svitolina continua sa fie agresiva si isi procura o noua minge de break. Halep o salveaza cu ajutorul serviciului: egalitate. Jucatoarea noastra incheie game-ul cu un as, dupa ce a salvat trei mingi de break.

2:4 S-a reluat jocul, cu Svitolina la serviciu. Ucraineanca isi castiga inca o data cu lejeritate serviciul, cedandu-i un singur punct adversarei.

Halep a cerut time-out medical.Jucatoarea noastra a primit ingrijiri medicale pe teren, iar apoi a plecat spre vestiare. Simona a acuzat probleme la spate.

2:3 Simona raspunde si ea cu un game la zero pe propriul serviciu. Jucatoarea noastra a fost mai inspirata si nu i-a permis adversarei sa-si faca jocul. Un game de moral pentru Halep, care avea nevoie ca de aer sa ramana aproape de Svitolina. Serviciul a fost un aliat de aceasta data.

1:3 Pe propriul serviciu, Svitolina nu ii lasa nicio sansa Simonei. Liderul mondial este in continuare fara solutii, iar ucraineanca dicteaza cu lejeritate schimburile. Game al Elinei, iar scorul devine 3-1 pentru castigatoarea de anul trecut a turneului.

1:2 Inca o data apare bine la fileu Svitolina, iar Simonei nu ii iese passing-ul. Mingea se opreste in fileu (30-30). Liderul mondial schimba foarte bine directia, iar mingea trimisa de Elina se duce in afara terneului (40-30). Retur perfect al Elinei, din urcare, cu backhand-ul (40-40). Svitolina se apara incredibil si reuseste un punct extrem de spectaculos: minge de break. Greseste Simona, iar jucatoarea din Ucraina preia conducerea.

1:1 Dupa doua puncte consecutive reusite de ucraineanca, Simona profita de o minge lunga trimisa de adversa sa (30-15). Fileul ii da batai de cap Elinei (30-30). Serviciu perfect al Elinei, Simona nu poate returna (40-30). Simona deschide bine terenul si loveste decisiv cu reverul (40-40). Venita la fileu, Svitolina nu ii lasa nicio sansa Simonei. Jucatoarea din Ucraina incheie cu un serviciu castigator si egaleaza situatia pe tabela.

1:0 Simona incepe cu un serviciu castigator. Vine si o greseala a Elinei, ucraineanca rateaza o lovitura in lung de linie (30-15). Simona sta mai bine in teren, Svitolina pune prea multa forta si scapa mingea in afara terenului (40-15). Dubla greseala a Simonei (40-30). Reuseste Simona sa isi faca serviciul in cele din urma si apare pentru prima data pe tabela.

0:6 Simonarenunta sa mai lupte in acest set, totul pare compromis. Svitolina isi castiga fara emotii game-ul de serviciu, iar primul act se incheie dupa numai 20 de minute de joc. Nu i-a iesit nimic Simonei, a fost neincrezatoare si a gresit foarte mult. Sa speram ca va da uitarii acest prim set.

0:5 Elina mai face un break, returnand foarte puternic si profitand de greselile nefortate ale lui Halep. Ucraineanca a castigat 10 din ultimele 11 puncte disputate. Simona nu gaseste solutii si ii cere interventia lui Darren Cahill. "Daca nu esti pregatita sa muncesti, nu vei putea castiga astazi", i-a transmis australianul.

0:4 Game fulger reusit de Svitolina! Ii iese totul jucatoarei din Ucraina, iar Halep nu are nicio reactie. Svitolina nu i-a cedat niciun punct liderului mondial in acest game.

0:3 As al Simonei, primul din aceasta partida (30-30). Jucatoarea noastra greseste insa si ii da sansa Elinei sa faca un nou break. Ucraineanca nu ezita nicio clipa, cu o minge direct pe tusa isi adjudeca si al treilea game consecutiv din aceasta finala.

0:2 Dupa un retur bun, Simona greseste si trimite mingea in fileu (30-15). Svitolina serveste bine, iar Simona nu poate returna (40-15). Ucraineanca ia si ea tinta fileul, insa inchede apoi game-ul cu backhandul. Inceput bun pentru ucraineanca, Simona nu pare conectata la joc.

0:1 Finala a inceput cu Halep la serviciu. Primul punct ii revine Elinei, dupa o minge prea lunga trimisa de Simona. Ucraineanca castiga un schimb foarte disputat. Aflata departe de linia de fund a terenului, Halep nu a reusit sa treaca mingea peste fileu (0-30). Liderul mondial scapa un forehand in afara terenului (15-40): minge de break. Svitolina ia la tinta fileul (30-40). Jucatoarea din Ucraina profita de o scurta neinspirata a Simonei si isi trece in cont primul game al partidei.

Mariana Alves este arbitrul din scaun al partidei.

Cele doua jucatoare se afla la incalzire.

Elina Svitolina a castigat tragerea la sorti si a ales sa primeasca.

Simona isi face si ea aparitia, in aplauzele spectatorilor. Tribunele de pe arena centrala inca nu sunt pline pana in acest moment.

Svitolina paseste prima in arena centrala de la Foro Italico.

​Finala turneului Premier 5 de la Roma va avea pentru al doilea an consecutiv aceleași protagonsite, Simona Halep (1 WTA) și Elina Svitolina (4 WTA) urmând să-și dispute trofeul de la Foro Italico. Jucătoarea noastră este pregătită să-și ia revanșa, după ce la ediția de anul trecut ucraineanca s-a impus în trei seturi (scor 4-6, 7-5, 6-1), profitând și de accidentarea suferită la gleznă de româncă în primul set. Finala este progamată de la ora 14:00 și va fi transmisă în direct pe Digi Sport 1 și LiveText pe HotNews.ro.

Parcursul celor două jucătoare la Roma:

Simona Halep:

Turul I: Bye

Turul II: 6-1, 6-0 cu Naomi Osaka (Japonia, 21 WTA), după 59 de minute

Optimi: Madison Keys (SUA, 14 WTA) a abandonat înaintea partidei

Sferturi: 6-2, 6-3 cu Caroline Garcia (Franța, 7 WTA), după o oră și 13 minute

Semifinale: 4-6, 6-1, 6-4 cu Maria Sharapova (Rusia, 40 WTA), după două ore și 24 de minute.

Elina Svitolina:

Turul I: Bye

Turul II: 6-1, 6-2 cu Petra Martic (Croația, 36 WTA), după o oră și două minute

Optimi: 0-6, 6-3, 6-2 cu Daria Kasatkina (Rusia, 13 WTA), după o oră și 38 de minute

Sferturi: 6-4, 6-4 cu Angelique Kerber (Germania, 12 WTA), după o oră și 27 de minute

Semifinale: 6-4, 6-3 cu Anett Kontaveit (Estonia, 26 WTA), după o oră și 15 minute.

Simona Halep vs Elina Svitolina:

Vârsta: 26-23

Locul nașterii: Constanța - Odessa, Ucraina

Înălțime: 1,68 metri - 1,74 metri

Ambele sunt jucătoare de mâna dreaptă

Victorii/înfrângeri în 2018: 29/6 vs 25/6

Victorii/înfrângeri în carieră: 433/192 vs 310/160

Titluri în 2018: 1-3 (Shenzhen vs Brisbane, Dubai și Roma)

Titluri în carieră: 16-12

Bani câștigați în 2018: $2,260,298 vs $1,490,869

Bani câștigați din tenis: $23,179,824 vs $8,862,247

Locul în clasamentul WTA: 1-4

Cea mai bună clasare din carieră: 1-3 (2017).

"Internazionali BNL d'Italia" s-a disputat în perioada 14-20 mai 2018, la "Foro Italico", competiția face parte din categoria "Premier 5" și se joacă pe zgură. Turneul a avut premii totale în valoare de $ 3,351,720.

Ultimele câștigătoare de la Roma:

2018 Elina Svitolina

2017 Elina Svitolina

2016 Serena Williams

2015 Maria Sharapova

2014 Serena Williams

2013 Serena Williams

2012 Maria Sharapova

2011 Maria Sharapova