Condus cu 4-1 în primul set, Fabio Fognini a jucat cel mai bun tenis al său, unul care a reușit să-l destabilizeze pe Rafael Nadal chiar pe suprafața sa preferată - zgura. "Împins" de la spate de publicul de la Foro Italico, Fabio a avut o serie impresionantă de cinci game-uri, iar manșa întâi i-a revenit cu 6-4. Italianul nu a mai putut însă să mențină ritmul alert, iar Nadal l-a "tocat" mărunt pe adversar cu al său topspin în următoarele două seturi (6-1, 6-2).

Rafael NadalFoto: internazionalibnlditalia.com

Începutul de meci a decurs conform așteptărilor: Fognini a forțat (în special cu dreapta), în timp ce Nadal a fost preocupat de a deschide terenul și a-l obliga pe adversar să lovească din poziții cât mai incomode. În aceste coordonate, Nadal a ajuns să se desprindă la 4-1.

A fost momentul în care Fabio (purtat de la spate de un public italian "fierbine") a trecut la nivelul următor: a lovit mingea din urcare, i-a redus lui Nadal semnificativ timpul de reacție, iar ibericul a trecut din postura de vânător în cea de vânat. Fognini a produs lovituri câștigătoare pe bandă rulantă și l-a făcut pe Nadal să pară vulnerabil pe zgură: seria de cinci game-uri la rând vorbește de la sine despre dominația lui Fabio (6-4)...

"Încolțit", Rafa a scos la iveală varianta de "avarie": a lovit cu și mai mult topspin, a căutat cross-urile scurte pentru a-l scoate pe Fabio mult din teren, iar apoi dat drumul forehandului său letal. Picătura chinezească a lui Nadal a dat roade, Fognini fiind "măcinat" pas cu pas. Rafa a câștigat al doilea set cu 6-1, iar decisivul avea să îl înceapă pe un val de încredere.

Diferența de experientă și de rapiditate în deplasare s-a văzut tot mai clar, iar Nadal s-a impus cu 6-2, obținând astfel calificarea în semifinale după un "sfert" care a durat două ore și 14 minute.

Program sferturi:

Rafael Nadal - Fabio Fognini 4-6, 6-1, 6-2

Pablo Carreno Busta - Marin Cilic 3-6, 3-6

Kei Nishikori - Novak Djokovic

David Goffin - Alexander Zverev

Semifinale:

Nadal - Nishikori/Djokovic

Cilic - Goffin/Zverev

Rezumatul partidei Nadal vs Fognini: