Denis Shapovalov i-a făcut față lui Rafael Nadal doar până la jumătatea primului set (până la 3-3), moment din care ibericul a trecut la un nivel superior al jocului. Forehandul lui Rafa l-a scos pas cu pas pe canadian din zona de confort, meciul curgând spre un învingător deja cunoscut. Nadal s-a impus în două seturi (6-4, 6-1), iar în sferturile de la Roma se va duela cu Fabio Fogini, dar și cu pătimașul public italian.

Rafael Nadal, la RomaFoto: internazionalibnlditalia.com

Tactica lui Rafa de a-l juca pe adversar în mod obsesiv pe backhand nu a dat roadele scontate în primele game-uri ale meciului cu Denis. Tot stângaci, canadianul a găsit mai ușor decât un dreptaci de meserie răspuns pentru atacurile ibericului. Deși a avut mingi de break, Nadal nu s-a descurcat prea bine pe serviciului adversarului (în special pe "impar", acolo unde Denis a trimis cu mult kick la exterior).

Ritmul alert impus de spaniol l-a destabilzat însă până la urmă pe Shapovalov, acesta cedându-și serviciul. A fost, practic, momentul care a decis primul set (6-4).

Afectat de pierderea setului și de mingile care veneau mereu înapoi (și cu tot mai mult topspin), canadianul și-a pierdut cumpătul, momentele de frustrare fiind tot mai dese (comenta ironic după fiecare punct pierdut). Reduta lui Shapovalov practic nu a mai existat, Nadal zburdând spre o victorie meritată (6-1). Meciul de pe arena centrală a durat o oră și 23 de minute.

În sferturi vom avea parte de un alt meci cu un "afiș" grozav: Rafa vs Fabio Fognini. "Copilul răsfățat" al tenisului italian va avea încă o ocazie să-și arate calitățile (l-a eliminat de la Roma pe Dominic Thiem - mai mult detalii aici). Purtat pe "brațe" de pătimașul public italian, Fabio va încerca să-l abată pe Rafa din drumul spre trofeul de la Foro Italico.

De-a lungul timpului, Nadal și Fognini s-au duelat de 13 ori, scorul fiind 10-3 în favoarea lui Rafa. Interesant este faptul că două din cele trei victorii ale lui Fabio contra lui Nadal au venit tocmai pe zgură: în 2015 la Rio de Janeiro și tot în același an la Barcelona.

Rezumatul partidei Nadal vs Shapovalov: