Au trecut anii și peste Roger Federer și Rafael Nadal, însă cu anumite excepții (numite Djokovic, Murray, Wawrinka sau Del Potro), titlurile de Grand Slam au parcă în aceeași direcție precum în urmă cu zece ani. Elvețianul și ibericul au rămas tot acolo, la un nivel înalt, iar acest lucru este explicat de Toni Nadal (unchiul și fostul antrenor al lui Rafa) printr-o scădere în ceea ce privește noua generație: "Există tot felul de statistici, însă adevărul este unul singur: copiii sunt mai decât în trecut".

HotNews.roFoto: Hotnews

"În trecut, orice mare generație se la un moment dat cu ajutorul jucătorilor care veneau din urmă. Acum, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Noua generație nu a fost în stare să o schimbe din temelii pe cea " - Toni Nadal.

Federer a "omorât" generația lui Safin, Ferrero, Moya sau Agassi

"Când am pătruns în circuitul profesionist îmi aduc aminte că pe lista celor mai buni din lume erau Andy (n.r. Roddick), Lleyton (Hewitt), David (Nalbandian), Guillermo (Coria) și Roger (Federer). Toți erau în jurul vârstei de 21 de ani.

Juan Carlos (n.r. Ferrero - 23), Marat (Safin - 24), Carlos (Moya - 27) și Andre (Aggasi) formau deja generația care trebuia înlocuită. Atunci, cei tineri au devenit dominanți și au făcut schimbul din circuit" - Toni Nadal.

Federer și Nadal nu au putut fi "înlocuiți"

"Diferența este că acum nu a venit nimeni din cei tineri să schimbe cu adevărat ceva (n.r. la nivel înalt - Grand Slam-uri). Cei mai buni din lume sunt tot aceiași de ani de zile: Federer (va face 37 de ani) și Nadal (va împlini 32), plus Novak (Djokovic) și Andy (Murray - cei doi voi face în mai 31 de ani)" - Toni Nadal.

"Să ne mai uităm în urmă: Moya a câștigat singurul său Roland Garros la 21 de ani. Becker (n.r. Boris), Chung (Michael) au triumfat foarte tineri. Totul poate fi găsit acum la discreție (n.r face referire la rapiditatea cu care circulă orice informație în zilele noastre), pare ușoară munca, însă în orice esențialul trebuie să rămână esențial" - Toni Nadal.

Nadal avea trei Roland Garros-uri la vârsta lui Zverev

"Uită-te la realitate, nu putem să ne mințim. Zverev (n.r. Alexander) este un jucător foarte talentat al noului val, are deja 21 de ani. La această vârstă, Hewitt și Roddick erau deja numărul unu în lume, în timp ce Nadal avea deja trei Roland Garros-uri câștigate" - Toni Nadal.

Controlul a întrecut forța în tenisul de azi

"Trăim o perioadă în care ciclul de schimbare în tenis a luat o mică pauză, iar modelele s-au schimbat. Totul nu mai înseamnă doar forță, peste toate este controlul. Dacă vreți, este pe undeva modelul de joc spaniol, argentinian, latin în general. Un joc al controlului și al luptei. Trebuie să te adaptezi la prezent, dar fără să scoți din calcul și trecutul" - Toni Nadal.

Copiii sunt mai decât în trecut

"Eu cred că acest lucru (schimbarea de generații) nu s-a întâmplat din cauza modului diferit în care au crescut cei din noua generație. Ei se maturizează mai târziu. Trăim într-o eră a tehnologiei în care se pare că găsim , dar prin noi metode. Există tot felul de statistici, însă adevărul este unul singur: copiii sunt mai decât în trecut", a încheiat Toni Nadal pentru cei de la Libertad Digital.

Revenind la cei doi titani, Nadal va putea fi urmărit în această săptămână la Masters-ul de la Madrid, apoi la cel de la Roma și în cele din urmă la Roland Garros.

De cealaltă parte, Roger Federer se pregătește pentru sezonul de iarbă, elvețianul urmând să revină pe teren la turneul de la Stuttgart (se va disputa în perioada 11-17 iunie - pregătitor pentru Wimbledon). Pe lângă Stuttgart, recordmanul titlurilor de Grand Slam câștigate va mai juca (tot pe iarbă) la Halle.

Clasament titluri de Grand Slam:

1. Roger Federer 20

2. Rafael Nadal 16

3. Pete Sampras 14

4. Roy Emerson, Novak Djokovic 12

5. Rod Laver, Bjorn Borg 11 etc.

S-ar putea să te mai intereseze și: