După cum a început meciul Soranei Cirstea cu Yulia Putintseva, am fi putut crede că va fi un galop de sănătate pentru jucătoarea noastră (6-0 pentru favorita numărul șase a întrecerii în primul set). În mod inexplicabil, jocul Soranei a luat-o pe o pantă descendentă, iar căderea a fost una ireversibilă. Cirstea a mai câștigat doar un singur game (0-6 1-6), fiind astfel eliminată în runda inaugurală a turneului "International" de la Istanbul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezervă în meciul de FedCup al României cu Elveția, Sorana a avut un început de meci în care a arătat poftă de joc, cu mare disponibilitate la efort.

Cu un procentaj de 75% pe primul și 86% pe al doilea (n.r. al punctelor câștigate la serviciu), Sorana (28 de ani, 34 WTA) nu avea cum să aibă probleme în primul set. Cirstea și-a putut vedea liniștită de planul tactic (s-a concentrat pe game-urile aflate la primire), ajutată fiind uneori și de erorile de curtea școlii făcute de Yulia. Sportiva din Kazakhstan (23 de ani, 83 WTA), nu a putut evita "bagel-ul" (6-0), manșa încheindu-se după doar 26 de minute. Jucătoarea noastră a câștigat 25 de puncte, față de cele 10 ale adversarei.

Mirată parcă de ușurința cu care a câștigat primul set în fața unei jucătoare bătăioase, Sorana a cedat primul game al partidei chiar la serviciu, în debutul manșei a doua.

Al doilea game al setului a fost unul maraton, cu șanse mari de ambele părți. În cele din urmă, Yulia și-a câștigat serviciul cu mari emoții și s-a desprins pe tabelă.

Lucrurile au continuat pe linia nedorită de Sorana, adversara prinzând curaj cu fiecare lovitură bună. Cirstea și-a pierdut încrederea și încă o dată serviciul, iar Putintseva se vedea în avantaj cu 4-0. S-a auzit de mai multe ori "davai, davai", semn clar că setul curgea în direcția dorită de Yulia.

Sorana a deblocat tabela în game-ul al cincilea al setului, iar apoi a cerut ajutorul antrenorului. Din păcate, schimbarea majoră din jocul sportivei noastre nu și-a făcut apariția, iar setul a fost câștigat de Yulia cu 6-1.

Căderea Soranei a continuat și în debutul decisivului: multe erori nefortate (a greșit atât cu reverul, cât și cu dreapta).

Putintseva a avut adâncime în execuții, a obligat-o în multe rânduri pe Sorana să lovească din deplasare, iar jocul a curs pas cu pas în favoarea ei. La 3-0, Cirstea a cerut intervenția trainerului pentru unele dureri musculare.

Yulia a stat foarte bine pe picioare, a variat cu multe lovituri de slice, iar scurtele ei au fost de multe ori inspirate. A dat însă o mână importantă de ajutor și Sorana, cu erori de tot felul (6-0). Partida a durat două ore. Pentru participare, Sorana va primi un punct WTA şi 2.100 de euro. În urma acestui succes, Putintseva a egalat scorul în întâlnirile directe, 2-2.

Competiția din Turcia (de categorie International) este dotată cu premii totale în valoare de 250.000 de dolari, iar pe tabloul principal s-au găsit la start 32 de jucătoare. Suprafața de joc este zgură, iar directorul turneului este Yavuz Selek. Prima ediție a avut loc în 2005, iar câștigătoare a fost Venus Williams. În 2017, trofeul a fost cucerit de Elina Svitolina.

Cine sunt capii de serie de la Istanbul: Caroline Wozniacki (1), Svetlana Kuznetsova (2), Agnieszka Radwanska (3), Shuai Zhang (4), Ekaterina Makarova (5), Sorana Cirstea (6), Irina-Camelia Begu (7) și Aryna Sabalenka (8).