Simona Halep (1 WTA) și-a confirmat statutul de favorită în fața elvețiencei Patty Schnyder (149 WTA, 39 de ani), obținând o victorie clară: scor 6-2, 6-1. Jucătoarea noastră a început partida mult mai relaxată, s-a deplasat excelent, a fost agresivă și nu i-a permis adversarei să își facă jocul. Revenită în echipa de FedCup după o pauză de șapte ani, Schnyder a fost depășită de miza evenimentului, a greșit mult și nu a avut armele necesare pentru jocul liderului mondial. În urma acestei victorii, România conduce cu 3-0 echipa Elveției și are asigurat locul în prima Grupă Mondială a FedCup, unde va juca din nou după o pauză doi ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Simona Halep, despre componența echipei de FedCup la meciul cu Elveția: "Nu eu am făcut echipa, ca să fie clar. Aş putea să fac asta, dar nu e genul meu"

UPDATE: Mihaela Buzărnescu și Sorana Cîrstea au pierdut duelul cu perechea Viktorija Golubic/ Jil Teichmann, scor 6-0, 0-6, 6-10. Partida a durat 49 de minute.

Astfel, confruntarea dintre România și Elveția (disputată în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca), din play-off-ul Grupei Mondiale a FedCup, s-a încheiat cu scorul de 3-1 în favoarea echipei "tricolore".

"M-am pus la dispoziţia căpitanului, a echipei României. Am venit cu inima deschisă şi important este că România a ajuns în primele opt echipe din lume. Nu ştiu dacă lumea realizează să fii în primele opt din lume. Dacă trebuia să joc simplu sau dublu sau dacă trebuia să bat din palme, băteam din palme. Când faci parte dintr-o echipă nu totul se învârte în jurul tău. Mi-am dat cuvântul şi era normal să fiu la dispoziţia echipei şi a căpitanului. În săptămâna aceasta nu am contat eu, ci România", a spus Sorana Cîrstea.

"A fost o atmosferă superbă, incredibilă. Ne-am simţit foarte susţinute şi mulţumesc echipei pentru calificare. Mă bucur că am jucat şi eu un meci, îi mulţumesc Soranei şi chiar dacă am pierdut a fost un succes pentru România per total", a spus Mihaela Buzărnescu.

  • În februarie 2019, România va evolua în sferturile Grupei Mondiale a FedCup. "Tricolorele" au fost ultima dată între primele opt echipe ale lumii în anul 2016, când au pierdut în sferturi, scor 2-3, în faţa Cehiei, tot la Cluj-Napoca.
  • În sferturile competiţiei vor mai evolua următoarele echipe: Germania, Cehia, Franţa, SUA Australia, Belarus sau Belgia.  România nu va fi cap de serie la tragerea la sorți și, cel mai probabil, va întâlni una dintre Cehia, SUA, Franţa sau Belarus.
  • De-a lungul timpului, România a mai jucat de cinci ori în sferturile FedCup, în 1973, 1974, 1978, 1980 și 1981, potrivit site-ului fedcup.com.
  • SUA deține cele mai multe trofee în FedCup: 18 (ultimul a fost câștigat anul trecut). Cehia este a doua cea mai titrată echipă în această competiție (10 trofee), fiind urmată de Australia (7).

România vs Elveția, rezultatele înregistrate:

Sâmbătă:

Simona Halep vs Viktorija Golubic 6-3, 1-6, 6-1

Irina-Camelia Begu vs Timea Bacsinszky 6-4, 6-1

Duminică:

Simona Halep vs Patty Schnyder 6-2, 6-1

Mihaela Buzărnescu/Sorana Cîrstea vs Viktorija Golubic/ Jil Teichmann 6-0, 0-6, 6-10

Patty Schnyder: "Simona Halep e numărul 1 mondial şi nu sunt singura care a simţit asta"

"Simona Halep e numărul 1 mondial şi nu sunt singura care a simţit asta. Intensitatea cu carea joacă, faptul că nu-ţi oferă puncte şi loviturile ei grozave au fost mai mult decât am putut duce. Ieri nu era programat ca eu să intru azi, dar Timea a acuzat dureri la muşchii aductori şi m-am trezit în faţa faptului împlinit. Pentru mine a fost o mare onoare să joc la simplu cu Simona Halep. I-am urat succes pentru tot sezonul, este o mare campioană", a declarat Patty Schnyder.

"Nu ne-am aşteptat să pierdem în trei meciuri, am avut încredere, o săptămână bună de antrenamente, aş fi vrut şi eu să joc mai bine, dar a contat mult atmosfera extraordinară din sală pentru acest rezultat. M-am bucurat mult să revin în echipa Elveţiei", a mai spus Schnyder.

"A fost mai bine ca ieri, am fost mai relaxată. Nu a fost uşor, dar publicul a fost extraordinar şi mi-am dat drumul la joc. Mereu trebuie să visezi, sper să mergem cât mai în faţă în Fed Cup, este dorinţa mea cea mai mare, iar dacă vom juca acasă cu asemenea public, va fi greu să pierdem",a declarat Halep după meci.

Bucuria echipei de FedCup a României:

Statistica meciului Halep vs Schnyder:

Ași: 0-1

Duble greșeli: 2-2

Lovituri câștigătoare: 21-9

Erori neforțate: 19-19

Puncte câștigate cu primul serviciu: 69% (20/29) - 32% (10/31)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 59% (13/22) - 45% (10/22)

Puncte de break salvate: 67% (2/3) - 40% (4/10)

Puncte de break câștigate: 60% (6/10) - 33% (1/3)

Total puncte câștigate: 63% (66/104) - 37% (38/104)

Durata partidei: 1h 6min.

Desfășurarea livetext a partidei Halep vs Schnyder:

6:1 Halep se mai impune inca o data pe serviciul adversarei si incheie setul al doilea dupa numai 25 de minute.

5:1 Simona incepe cu o dubla greseala (0-15), insa este ajutata apoi de serviciu. Halep rateaza incredibil o scurta din apropierea fileului (15-30), insa reuseste apoi trei puncte consecutive si se apropie la un game de castigarea meciului.

4:1 Patty pune capat seriei castigatoare a Simonei, profitand si de greselile nefortate ale liderului mondial. Elvetianca apare pentru prima oara pe tabela in acest set.

4:0 Forehand in lung de linie superb reusit de Simona (30-0). Inca o data Schnyder nu gaseste terenul (40-0). Vine si primul punct al elvetiencei in acest game, dar Halep incheie cu o noua lovitura de exceptie si se distanteaza la 4-0.

3:0 Schnyder e dezarmata si imprastie loviturile in afara terenului. La prima minge de break a Simonei, elvetianca face dubla greseala.

2:0 Elvetianca nu mai gaseste niciun raspuns pentru jocul liderului mondial. Halep domina autoritar schimburile. Serveste perfect, iar game-ul ii revine la 15.

1:0 Simona incepe perfect si actul al doilea. Profita de greselile adversarei si isi trece in cont un nou break, dupa un game in care elvetianca a reusit un singur punct.

6:2 De data aceasta, Halep nu mai are nicio emotie in game-ul de serviciu. Se impune la zero si pune capat primului set dupa 41 de minute.

5:2 Halep isi recupereaza break-ul pierdut, dupa ce a condus cu 40-0. Schnyder a reusit un singur punct pe propriul serviciu, iar Simona a facut break-ul la a doua oportunitate. Liderul mondial va servi pentru castigarea primului set.

4:2 Game extrem de disputat pe serviciul Simonei. Patty Schnyder rezista bine in schimburile lungi, iar Halep greseste: a patra egalitate. Elvetianca isi procura prima minge de break, dar Halep o salveaza cu un serviciu puternic. Schnyder are a doua sansa de a se impune pe serviciul liderului mondial, dar rateaza o lovitura in lung de linie, inca o egalitate. La cea de-a treia minge de break, Schnyder este ajutata de banda fileului, iar Halep nu mai poate returna.

4:1 Al doilea break reusit de Simona, dupa un game alb. Jucatoarea noastra e din ce in ce mai agresiva, iar Patty se afla intr-o continua defensiva.

3:1 Halep isi plimba foarte bine adversara si finalizeaza cu un voleu drive (30-0). Liderul mondial trimite superb, direct pe linie, apoi incheie cu un serviciu perfect. Game-ul castigat cel mai usor de catre Simona Halep pana acum, Patty Schnyder reusind un singur punct.

2:1 Schnyder incepe cu un as (0-15). Elvetianca anticipeaza un smash al Simonei, dar liderul mondial loveste apoi pe contre-pied (15-15). Simona obtine o noua minge de break, dar greseste apoi cu forehand-ul. Elvetianca rupe ritmul cu o scurta, iar Halep nu mai poate returna. Inca o scurta de efect a lui Schnyder, iar game-ul trece in contul sau.

2:0 Halep nu poate trece mingea peste fileu, punctul ii revine elvetiencei (0-15). Obilgata sa loveasca din alergare, Schnyder greseste (15-30). Halep schimba bine partea cu un backhand in lung de linie, iar Patty returneaza in fileu (40-30). Si Simona ia la tina fileul, egalitate (40-40). Punct superb construit de Halep: elvetianca ajunge la o scurta a liderului mondial, dar Simona are spatiu si aseaza mingea in coltul terenului. Halep trimite cu backhandul direct pe linie si isi mareste avantajul pe tabela.

1:0 Meciul a inceput cu jucatoarea din Elvetia la serviciu. Simona castiga primul punct dupa o scurta ratata de Schnyder (15-40). Simona returneaza superb in cross, iar elvetianca trimite in fileu. Halep face pasul in teren si o forteaza pe Schnyder sa greseasca: prima minge de break. Serviciul o ajuta pe jucatoarea de 39 de ani, egalitate (40-40). Halep obtine a doua sansa de a face break-ul, dar Patty o salveaza si pe aceasta. Greseste Schnyder, inca o minge de break. Lovitura de dreapta in lung de linie ii aduce primul game Simonei.

Cele doua jucatoare se afla la incalzire.

România conduce cu 2-0 echipa Elveției, după prima zi a disputelor din play-off-ul Grupei Mondiale a FedCup, astfel că "tricolorele" se află doar la o victorie distanţă de calificarea între cele mai bune opt echipe din lume. Simona Halep (1 WTA) poate aduce punctul decisiv încă din prima partidă a zilei de duminică, liderul mondial urmând să o întâlnească pe Patty Schnyder (149 WTA, 39 de ani), revenită în echipa de FedCup după o pauză de șapte ani. Meciul poate fi urmărit în direct la Digi Sport, Telekom Sport și LiveText pe HotNews.ro.

Heinz Gunthardt, căpitanul nejucator al echipei Elveției, a decis ca pentru primul meci de duminică să o trimită în teren pe Patty Schnyder. Conform programului iniţial, Halep ar fi trebuit să joace cu Timea Bacsinszky (46 WTA), cea mai bine clasată jucătoare din echipa adversă.

Halep și Schnyder s-au mai întâlnit o singură dată până acum, în 2010, în sferturile turneului de la Fes (Maroc), jucătoarea noastră impunându-se cu 6-2, 7-6(3).

Cea mai bună clasare din carieră pentru Schnyder a fost locul 7 WTA, în anul 2005. Elvețianca are în palmares 11 trofee, ultimul fiind cucerit în 2008.

Echipa României: Simona Halep (1 la simplu, 77 la dublu), Sorana Cîrstea (34 la simplu, 153 la dublu), Irina Begu (38 la simplu, 25 la dublu) și Mihaela Buzărnescu (40 la simplu, 65 la dublu) au fost convocate de căpitanul nejucător Florin Segărceanu şi de antrenoarea Alina Tecşor.

Echipa Elveției: Timea Bacsinszky (46 la simplu, 136 la dublu), Viktorija Golubic (115 la simplu, 71 la dublu), Jil Teichmann (135 la simplu, 209 la dublu), Patty Schnyder (149 la simplu). În vârstă de 39 de ani, Schnyder revine după o pauză de şapte ani în echipa de Fed Cup a Elveţiei.

Partida se desfăşoară după sistemul cel mai bun din cinci meciuri: primele două meciuri de simplu în ziua de sâmbătă (21 aprilie), urmând ca duminică (22 aprilie) să se dispute celelalte două meciuri de simplu şi meciul de dublu.

România vs Elveția se dispută în zilele de 21 și 22 aprilie, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Echipa care câştigă această întâlnire va juca din sezonul viitor în prima Grupă Mondială a FedCup by BNP Paribas.