Perioada de pauză de după încheierea turneului de la Miami a luat sfârșit, tenisul de calitate urmând să se întoarcă odată cu întrecerea Masters de la Monte Carlo (15-22 aprilie). Turneul din Principat dă startul sezonului de zgură, parte a anului unde Rafael Nadal este considerat (încă o dată) mare favorit. Ibericul se află în căutarea celui de-al 11-lea titlu de la Monte Carlo.

Rafael Nadal, la Monte Carlo 2017Foto: monte-carlorolexmasters.com

Competiția va aduna la start tot ce are mai bun în acest moment tenisul de câmp masculin, excepțiile numindu-se Roger Federer, Juan Martin del Potro (cei doi se vor menaja), Stan Wawrinka și Andy Murray (încă nu sunt apți de joc).

La "Atrium du Casino" din Monte Carlo a avut loc (vineri) tragerea la sorți a tabloului principal. În drumul spre o nouă coroană, Nadal i-ar putea întâlni (dacă se va respecta ordinea capilor de serie) pe Novak Djokovic sau Dominic Thiem (în sferturi) înainte de o posibilă semifinală cu Grigor Dimitrov sau David Goffin.

Rafa este în căutarea titlului cu numărul 54 de pe zgură, suprafață unde doboară record după record.

"Întotdeauna m-am simțit bine aici (n.r. la Monte Carlo), este unul din turneele mele preferate", a recunoscut Rafa după tragerea la sorți. Nici nu ar avea cum să fie altfem, zicem noi, după ce a câștigat de nu mai putin de zece ori în Principat.

În partea superioră de tablou (acolo unde află Nadal) se găsesc nume importante precum Gilles Simon, Adrian Mannarino, Novak Djokovic, Borna Coric, Dominic Thiem și Grigor Dimitrov.

Recordul lui Nadal de victorii consecutive la Monte Carlo s-a oprit la 46, după ce a fost învins în finala din 2013 de Novak Djokovic.

De știut:

Dacă nu va reuși să-și apere trofeul, Nadal va părăsi locul întâi din ierarhia ATP, urmând să fie întrecut de Roger Federer (elvețianul ar putea bifa pe 23 aprilie săptămâna cu numărul 309 în fruntea clasamentului mondial).

S-ar putea schimba liderul

O altă schimbare de lider ar putea fi consemnată după turneul de la Monte Carlo. Dacă totuși își va apăra titlul cucerit în 2017, Nadal îl va depăși pe Novak Djokovic în ierarhia turneelor Masters câștigate în cariera (în acest moment sunt la egalitate, câte 30 fiecare). Desigur, acest lucru este valabil și pentru Nole (dacă se va încorona rege în Principat).

Clasament titluri pe zgură:

1 Rafael Nadal 53

2 Guillermo Villas 49

3 Thomas Muster 40

4 Bjorn Borg 30

4 Manuel Orantes 30.

Primii zece favoriți de la Monte Carlo:

1 Rafael Nadal

2 Marin Cilic

3 Alexander Zverev

4 Grigor Dimitrov

5 Dominic Thiem

6 David Goffin

7 Lucas Pouille

8 Pablo Carreno Busta

9 Novak Djokovic

10 Diego Schwartzman

Premii și puncte la Monte Carlo:

Turul întâi: € 17.350 și 10 puncte ATP

Turul doi: € 32.135 și 45 de puncte ATP

Turul trei: € 60.945 și 90 de puncte ATP

Sferturi: € 117.375 și 180 de puncte ATP

Semifinale: € 230.830 și 360 de puncte ATP

Finalist: € 458.640 și 600 de puncte ATP

Câștigător: € 935.385 și 1000 de puncte ATP.

  • Va fi ediția cu numărul 112 din istoria turneelor de categorie Masters.
  • Competiția din Principat are premii totale în valoare de €4.872.105. În România, turneul va fi în direct pe Digisport.