​Am lăsat în urmă hard-ul american (cu Indian Wells și Miami) și am făcut ușor tranziția către sezonul de zgură, suprafață acolo unde topspinul poate face diferența în multe cazuri. Presa de specialitate vorbește despre cinci nume din circuitul WTA care ar trebui urmărite în disputele de pe suprafața roșie. Primul "examen" pentru jucătoare va fi la Stuttgart (23-29 aprilie, de categorie "Premier"), iar apoi vor urma în ordine Madrid, Roma și Roland Garros.

Simona Halep, la ultima editie de la Roland Garros Foto: rolandgarros.com

1 Simona Halep - Este cea mai constantă jucătoare de pe zgură în ultimele două sezoane. A câștigat anul trecut turneul de la Madrid (al doilea an consecutiv) și a disputat alte două finale la Roma și Roland Garros. "Jocul de pe baseline al Simonei se potrivește perfect pe aceasta suprafață" - BaselineTennis.com.

Halep, rezultate în ultimul sezon pe zgură: 18 victorii și 3 înfrângeri.

2 Elina Svitolina - Jocul ei a crescut mult în ultima perioadă, iar titlul de la Roma de anul trecut a arătat în mod evident că îi place zgura (a învins-o în finală pe Simona Halep). De asemenea, la Roland Garros a bifat un sfert de finală (în 2017). A mai câștigat trofeul și la Istanbul. Este puternică de pe baseline și are timpul necesar pentru a-și putea face jocul de forță.

Svitolina, rezultate în ultimul sezon pe zgură: 14 victorii și două înfrângeri.

3 Jelena Ostapenko - Este greu să uiți finala de la Roland Garros de anul trecut, una în care a revenit de la 0-1 la seturi și 0-3 la game-uri în fața Simonei Halep. Cu toate că are un joc mai bine clădit pentru suprafețele hard, Jelena este capabilă să fie foarte agresivă (n.r. să facă multe lovituri direct câștigătoare) și pe zgură. Dacă intră în starea de grație, iar loviturile îi intră și îi dau încredere, Ostapenko este greu de oprit.

Ostapenko, rezultate în ultimul sezon pe zgură: 16 victorii și 4 înfrângeri.

4 Daria Kasatkina - Aflată într-o continuă urcare în clasament (14 WTA), Daria este una din jucătoarele periculoase, mai ales prin prisma varietății din jocul său. S-a impus la Roland Garros în turneul junioarelor, iar acum așteaptă să facă același lucru și la senioare. În acest an a ajuns în ultimul act de la Indian Wells, iar la Charleston (unde era marea câștigătoare) a pătruns până în sferturi (învinsă de Julia Goerges).

Kasatkina, rezultate în ultimul sezon pe zgură: 8 victorii și 4 înfrângeri.

5 Maria Sharapova - Cu toate că revenirea după suspendare nu a fost la nivelul la care s-ar fi așteptat, Masha este demnă de luat în seamă pe această suprafață, susțin cel de la BaselineTennis.com. Campioană de două ori la Roland Garros, rusoaica este o specialistă pe zgură (are opt titluri pe această suprafață începând din 2012). În urmă cu an de zile, Masha a ajuns până în semifinalele de la Stuttgart. Nu a jucat la Roland Garros, nu a primit wild-card. Ajutată de statură și de viteza lentă de pe zgură, Sharapova poate ajunge cu lejeritate la loviturile adversarelor. Rămâne de văzut în ce formă fizică va fi.

Sharapova, rezultate în ultimul sezon pe zgură: 5 victorii și 3 înfrângeri. Nu a jucat la Roland Garros, nu a primit wild-card.

Ce urmează pentru Halep în sezonul de zgură

Pentru liderul mondial vine sezonul de zgură, unul in care a avut rezultate bune în anii precedenți. Vor urma, în ordine, turneele: Stuttgart (23-29 aprilie, de categorie ”Premier” a ajuns în semifinale în 2017), Madrid (4-13 mai, de categorie ”Premier Mandatory”, este campioana en-titre), Roma (14-22 mai, de categorie ”Premier Mandatory”, a disputat finala) si Roland Garros (27 mai - 10 iunie, Grand Slam, a disputat finala).

S-ar putea să te intereseze și:

Tennis World USA: "Simona Halep, într-un moment de răscruce. Și-a pierdut forța mentală"

ITF: Simona Halep a fost testata anti-doping mai mult decat Maria Sharapova in 2017; Federer si Nadal, de cel putin 14 ori