Comparatia cu Muhamad Ali nu este noua. A aparut in ziarele de la Paris, in urma cu ceva timp. O apropiere timida intre prezenta tinarului Tsonga pe terenurile de tenis ale lumii si imaginea celebrului pugilist american, cel mai mare dintre toti.

Comparatia a capatat o consistenta de-a dreptul poetica in presa franceza, pe masura ce baiatul de 22 de ani avansa in turneul de la Melbourne. Eliminarea lui Iujnii in sferturi a fost sinonima cu depasirea unei bariere. Pentru ca Iujniii nu pierduse niciun meci in acest an si, mai mult, in finala ultimului turneu, il surclasase pe Rafael Nadal, exact urmatorul obstacol din calea francezului.

Semifinala Tsonga - Nadal (6-2, 6-3, 6-2) este deja istorie - francezul isi traieste la intensitate maxima acest moment de glorie: entuziasm, curaj, calitati tehnice, toate adaptate unei prezente in teren care se apropie de carisma, acel termen pe care il folosea la un moment dat, cind era intrebat de jurnalistii francezi despre asemanarea sa cu Ali: "Daca as avea carisma lui..."

O are. Imaginile marturisesc.