Carlos Moya a început alături de Rafael Nadal pregătirea (la academia lui Rafa din Mallorca) sezonului de zgură. Fostul campion de la Roland Garros (n.r. în 1998) face o radiografie a tenisului actual și explică de ce crede că elevul său și Roger Federer ar putea juca tenis chiar și la 40 de ani. Cheia succesului este scurtarea punctelor printr-o agresivitate ridicată, lucru care asigură și o bună protecție a corpului (prin meciuri care să dureze mai puțin).

HotNews.roFoto: Hotnews

Despre agresivitatea lui Nadal

Moya dă asigurări că Nadal va reveni ”mai agresiv ca niciodată, cu intenția clară de a scurta punctele pentru a-și proteja corpul cât mai mult”.

Cât de mult te afectează accidentările

”Partea cea mai rea a accidentărilor este aceea că pe lângă faptul că te scot efectiv din circuit, îți iau considerabil din încredere. Iar încrederea este cea care face diferența la cel mai înalt nivel” - Carlos Moya, citat de El Periodico.

Echilibru între minte și corp

”Cu siguranță că nimic nu este ușor, însă Nadal a avut mereu puterea de a reveni. Acum trebuie să găsim echilibrul între minte și corp astfel încât să putem să caștigăm din nou meciuri, turnee, trofee”- Carlos Moya.

Strategia câștigătoare - Jocul ofensiv

”E nevoie să stea cât mai puțin timp pe teren, să-și menajeze corpul (n.r. Nadal). Pentru acest lucru e însă nevoie de mai multă calitate în joc. Agresivitatea este cheia răspunsurilor. Lucrăm din plin la acest capitol, Rafa este deschis la absolut orice idee” - Carlos Moya.

Dorința incredibilă de a învăța ceva în fiecare zi

”Rafa este un profesionist incredibil, mereu atent la orice sugestie. Are în continuare dorința de a învăța în fiecare zi ceva despre tenis. Deși a ajuns la 31 de ani, Rafa continuă să muncească la fel ca în tinerețe, demonstrează la fiecare antrenament cât de profesionist este. Nu întotdeauna însă lucrurile merg bine, iar atunci îți vin în minte mii de întrebări care își pot găsi răspunsul doar pe teren. Niciodată drumul corect nu este cel ușor” - Carlos Moya.

Nadal si Federer, doi titani ai tenisului

”Rafa si Roger sunt cele mai mari exemple de urmat pentru oricine, iar tenisul ar trebui să le fie mereu recunoscător. Sincer, eu îi văd jucând până la 40 de ani” - Carlos Moya.

Sportul s-a schimbat

”Pe vremea mea, în anii 90, un jucător fabulos precum Federer ar fi fost retras deja de 6 sau 7 ani. Tenisul a evoluat mult, iar ceea ce fac acum Rafa și Roger este de domeniul fantasticului” - Carlos Moya.

Noua generație

Atunci când vine vorba despre ”noul val”, Moya nominalizează câteva nume de urmărit.

”Atâta timp cât ca fi capabil să fie cu mintea doar pe teren, Nick Kyrgios are mari șanse să fie primul dintre cei tineri care va câștiga un Grand Slam. Are un tenis grozav”. Fostul campion iberic îi mai trece pe listă și pe Alexander Zverev (despre care spune însă că este cu un pas în urma lui Nick) și Denis Shapovalov.

Pentru Nadal (care va reveni de săptămâna viitoare pe locul întâi în lume) urmează cea mai așteptată parte a sezonului - zgura. Va fi însă o perioadă în care Rafa are de apărat multe puncte, rezultatele din 2017 ”obligându-l” pe iberic să fie : titlu la Monte Carlo (Masters), titlu la Barcelona (”500”), titlu la Madrid (Masters), sferturi la Roma (Masters) și titlu la Roland Garros (Grand Slam).

Accidentat pe durata Australian Open (unde a abandonat în sferturi în decisivul meciului cu Marin Cilic), Rafael Nadal a fost nevoit să declare forfait, pe rând, de la următoarele turnee: Acapulco, Indian Wells și Miami.