Suspendarea de peste trei ani a fostului capitan nejucator al echipei de Fed Cup a Romaniei, Ilie Nastase, a fost redusa cu opt luni de tribunalul ITF, dupa incidentele de la intalnirea de Fed Cup Romania - Marea Britanie, din luna aprilie 2017, informeaza News.ro.

Ilie NastaseFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Un Tribunal Independent a decis reducerea suspendarilor lui Ilie Nastase, insa va trebui sa plateasca a amenda de 20.000 de dolari.

Sanctiunile primite de Nastase:

-interdictia de a primi acces sau acreditari la competitii organizate de ITF a fost redusa la aproape jumatate din durata initiala (de la aprox. 20 de luni la 12 luni), aceasta perioada de suspendare urmand sa expire in data de 23 aprilie 2018 (in aprox. 2 luni si jumatate din acest moment).

- interdictia de a exercita calitati oficiale (incluzand calitatea de capitan nejucator) in cadrul competitiilor organizate de ITF a fost redusa cu aprox. 8 luni de zile, urmand sa expire in data de 23 aprilie 2020 (in aprox. 2 ani din acest moment).

-o amenda in valoare de 20.000 dolari.

Ilie Nastase a fost gasit vinovat de incalcarea mai multor articole din regulamentul Fed Cup in luna aprilie a anului 2017. "Mai exact: Domnul Nastase a facut un comentariu extrem de inadecvat si care poate fi interpretat ca rasist cu privire la copilul nenascut al Serenei Williams. Domnul Nastase i-a facut avansuri de natura sexuala capitanului echipei Marii Britanii, Anne Keothavong. Domnul Nastase a facut comentarii abuzive si amenintatoare catre un membru acreditat al mass-media. Domnul Nastase a avut comentarii abuzive si amenintatoare catre oficialii meciului si membrii echipei Marii Britanii, a refuzat sa paraseasca terenul si a perturbat in mod deliberat echipa adversa", a precizat ITF, adaugand ca Nastase a intrat fara permisiune in vestiarul echipei Marii Britanii.

In luna aprilie a anului trecut, ITF l-a suspendat provizoriu pe Ilie Nastase ca urmare a comportamentului pe care acesta l-a avut la intalnirea de Fed Cup Romania - Marea Britanie.

Ce a spus Ilie Nastase

"Sunt bucuros sa va anunt ca am obtinut o victorie importanta, chiar daca nu totala, prin modul in care a fost solutionat apelul pe care l-am formulat impotriva sanctiunilor care mi-au fost impuse de Federatia Internationala de Tenis (ITF). Interdictia de a primi acces sau acreditari la evenimente ITF a fost aproape injumatatita, astfel incat aceasta suspendare va expira in curand, pe 23 aprilie 2018. De asemenea, Tribunalul Independent care a solutionat apelul meu a confirmat ca aceasta suspendare vizeaza exclusiv turnee ITF (nota mea - precum Cupa Federatiilor sau Cupa Davis), ceea ce inseamna ca nu se aplica turneelor ATP sau WTA. In plus, interdictia de a indeplini calitati oficiale (precum functia de capitan nejucator al echipei Romaniei din Cupa Federatiilor) a fost redusa cu mai mult de 8 luni" - Ilie Nastase.

"Sper ca acum sa inteleaga si dansii ca m-au tratat exagerat"

"Sunt de asemenea bucuros sa constat ca Tribunalul Independent care a solutionat acest caz a concluzionat atat faptul ca nu sunt o persoana rasista, cat si faptul ca vorbele mele cu privire la copilul dnei Serena Williams nu au avut la baza intentii rasiste. Aceasta solutie a Tribunalului Independent este departe de sanctiunea propusa de arbitrul principal al Barajului din Cupa Federatiilor organizat anul trecut la Constanta (suspendarea mea pe viata) si de interdictiile solicitate initial de catre ITF (o suspendare de pana la 10 ani), dar este mai blanda si decat decizia completului intern de solutionare din cadrul ITF. Eu mi-am invatat lectia in urma acestei experiente, insa sper ca acum sa inteleaga si dansii ca m-au tratat exagerat.

Intrucat voi respecta aceasta solutie a Tribunalului Independent, nu voi participa la meciurile pe care echipa Romaniei le va sustine in acest weekend in Cupa Federatiilor. Le urez insa succes fetelor, iar in aproximativ doua luni voi putea sa fiu din nou alaturi de ele si in tribuna. In considerarea deciziei Tribunalului Independent, sunt increzator ca nu vor mai exista motive pentru care sa imi fie refuzate accesul sau acreditarea la marile competitii ATP si WTA din acest an, precum Turneul de la Madrid, Roland Garros sau Wimbledon, dar nici la turneul WTA de la Bucuresti.

Astfel, sunt fericit ca urmeaza sa traiesc din nou, din tribuna, spiritul marilor competitii de tenis. Mi-am dedicat intreaga viata acestui sport si cred ca sunt indreptatit sa continui sa iau parte la acest fenomen. La acest moment nu voi mai oferi comentarii cu privire la acest subiect. Detaliile cu privire la continutul solutiei Tribunalului Independent le vor oferi avocatii mei, carora le multumesc pentru ajutorul acordat in sustinerea cazului meu", a spus Nastase.