După meciuri, aud deseori din tribunele virtuale: ”Nu a meritat să câștige.” O aud mai ales la meciurile româncelor – căci atunci ies exigenții analiști la iveală – și, statistică interesantă, o aud mult mai des decât ”nu a meritat să piardă”. M-am gândit așadar: chiar există victorii nemeritate în tenis, un sport în care nu joci pe ceas și adversarul nu-ți poate marca în ultima secundă? Am ajuns la concluzia că în afara cazului în care adversarul câștigă ultimele puncte din game-uri cu mingi care prind fileul și se scurg în terenul advers, atunci nu, nu există victorii ”nemeritate”.

Simona HalepFoto: ausopen.com

Chiar dacă învingătoarea joacă ”mai prost” decât învinsa sau sub nivelul ei obișnuit, jocul nu este singurul element care contează: în tenis cine câștigă, câștigă pentru că gestionează mai bine toate elementele meciului. Acestea includ, pe lângă propriul joc: jocul adversarei, condițiile (vreme, suprafață, public și chestiile din timpul meciului care nu țin de tine, cum ar fi pauzele medicale luate de adversară sau deciziile arbitrilor etc) și mai ales eventualele probleme (fizice și emoționale) pe care fiecare jucătoare le cară după ea când intră pe teren. Când a intrat azi pe teren, Simona Halep căra multe după ea: durere fizică necontenită, lipsă de antrenament în ultimele trei zile, griji despre cum va rezista piciorul, plus presiunea posturii de mare favorită. Singurul ajutor a fost că temperatura a rămas în limite decente azi, căci dacă ar fi fost o zi caniculară cele trecute, la cât a durat acest meci, ar fi fost teribil.

Revenind la argumentul inițial: deseori, ca să câștigi în tenis nu e suficient, dar nici obligatoriu să joci mai bine decât adversara. Ce paradox. Ce-i necesar pentru victorie este ca suma tuturor elementelor listate mai sus să fie peste a adversarei. De altfel, argumentul că Simona a jucat prost nu prea ține: revăzând meciul cu ochii neîmpăienjeniți de somn și fără adrenalina pompând în sistem, în seturile doi și trei (sau să zic mai bine în seturile doi, trei, patru și cinci) nivelul ei de joc a urcat drastic, iar în decisiv ambele jucătoare au arătat concomitent un tenis excelent. Pentru cei care nu mă cred pe cuvânt, iată acest interesant grafic, care arată cu cât mai tare a lovit Simona serviciul și dreapta pe măsură ce meciul înainta.

Citește articolul complet pe Treizecizero.ro