Grigor Dimitrov (6 ATP) a castigat in premiera Turneul Campionilor, duminica seara, la Londra, dupa ce l-a invins in finala pe belgianul David Goffin, cap de serie numarul 8, scor 7-5, 4-6, 6-3. Al doilea succes in fata belgianului in "O2 Arena" (dupa 6-0, 6-2 in Grupa "Pete Sampras") i-a adus lui Dimitrov cel mai important trofeu al carierei. Debutant la competitia de la Londra, Dimitrov a avut un parcurs excelent, cu victorii pe linie, asigurandu-si astfel locul trei in clasamentul ATP (cea mai buna clasare din cariera).

HotNews.roFoto: Hotnews

Primul set al finalei din "O2 Arena" a fost unul cu multe rasturnari de situatie. Goffin a fost jucatorul mai agresiv in debutul partidei, a pus presiune pe adversarul sau, l-a obligat sa greseasca si a reusit break-ul din primul game. Dimitrov a raspuns cu un game in oglinda, insa Goffin s-a mai impus apoi inca o data pe serviciul bulgarului si a condus la un moment dat cu 4-2. Belgianul si-a pierdut avantajul break-ului in game-ul opt, in care a comis si o dubla greseala la scorul de 30-30, iar tabela arata 4-4. Goffin a salvat patru mingi de set, insa primul act i-a revenit lui Grigor Dimitrov cu 7-5.

David Goffin a fost la inaltime in setul al doilea, avand nevoie de un singur break pentru a trimite partida in decisiv. Dimitrov a beneficiat de prima minge de break, la scorul de 3-2 in favoarea sa, dar belgianul a avut armele necesare pentru a-si trece game-ul in contul sau. In trei game-uri din mansa secunda, belgianul nu a cedat niciun punct adversarului sau.

Setul al treilea a inceput cu un game maraton, in care Goffin a ratat nu mai putin de patru mingi de break. La scorul de 3-2 in favoarea sa, bulgarul s-a impus pe serviciul lui Goffin si a rupt echilibrul. Belgianul a salvat patru mingi de meci, insa Dimitrov a profitat de cea de-a cincea, dupa o greseala a lui Goffin in preajma fileului.

Intalnirile directe:

In urma rezultatului inregistrat in finala de la Londra, scorul intalnirilor directe dintre cei doi jucatori a devenit 5-1 in favoarea lui Grigor Dimitrov.

Dimitrov l-a mai invins pe jucatorul belgian in 2014, in turul al treilea la US Open si anul acesta in sferturi la Australian Open si in finala la Sofia. Goffin a obtinut singura sa victorie in fata lui Grigor tot in 2017, in sferturile turneului de la Rotterdam.

Parcursul de la Turneul Campionilor:

Dimitrov si Goffin au evoluat in Grupa "Pete Sampras", acolo unde Rafael Nadal, principalul favorit, s-a retras dupa primul meci disputat si pierdut chiar in fata jucatorului belgian. Dimitrov a incheiat grupa pe primul loc, cu victorii pe linie, iar in semifinale s-a impus in fata americanului Jack Sock, scor 4-6, 6-0, 6-3.

De cealalta parte, Goffin a incheiat grupa pe locul secund, cu doua victorii si o infrangere. Singurul meci pierdut a fost chiar in fata lui Dimitrov, scor 0-6, 2-6. In penultimul act, Goffin a reusit sa il invinga pentru prima data pe elvetianul Roger Federer, cap de serie numarul doi, scor 2-6, 6-3, 6-4.

Rezultatele obtinute de cei doi jucatori in Grupa "Pete Sampras":

Grigor Dimitrov - Dominic Thiem 6-3, 5-7, 7-5

Grigor Dimitrov - David Goffin 6-0, 6-2

Grigor Dimitrov - Pablo Carreno Busta 6-1, 6-1

David Goffin - Rafael Nadal 7-6(5), 6-7(4), 6-4

David Goffin - Grigor Dimitrov 0-6, 2-6

David Goffin - Dominic Thiem 6-4, 6-1

Grigor Dimitrov a fost primul debutant care a ajuns in finala de la Turneul Campionilor, dupa spaniolul David Ferrer in 2007. Goffin a fost rezerva la editia de anul trecut si a bifat un meci, din postura de inlocuitor al accidentatului Gael Monfils. Ultimul debutant care castigase titlul la Turneul Campionilor a fost spaniolul Alex Corretja, contra compatriotului sau Carlos Moya, in 1998.

In varsta de 26 de ani, Dimitrov si-a trecut in palmares al optulea trofeu al carierei. In acest an, Grigor s-a mai impus la Cincinnati, Sofia si Brisbane.

David Goffin are in palmares patru trofee: la Kitzbuhel, Metz (ambele in 2014), Shenzhen si Tokyo (ambele in 2017).

Ce au spus cei doi jucatori:

"Aceasta este una dintre cele mai bune saptamani pe care le-am avut vreodata. A fost o onoare pentru mine sa joc aici. In primul rand, trebuie sa il felicit pe David, care a facut o treaba fantastica. Felicitari lui si echipei lui. Ii doresc mult norc in finala Cupei Davis. Nu imi gasesc cuvintele. Am facut o treaba extraordinara anul acesta", a spus Grigor Dimitrov, la festivitatea de premiere.

"A fost o saptamana fantastica. As vrea sa il felicit pe Grigor pentru aceasta saptamana extraordinara, pentru anul pe care l-a avut. Am trait multe emotii in aceasta saptamana, am adunat si multa oboseala, evident, acum ma simt obosit, dar am facut o treaba excelenta. A fost greu, dupa meciul cu Grigor in grupe nu a fost usor sa ma intorc pe teren, insa am muncit foarte mult alaturi de echipa. Fara ajutorul lor nu as fi ajuns aici. Va multumesc foarte mult", a spus David Goffin, care va juca in weekend-ul urmator in finala Cupei Davis, contra Frantei.

Statistica partidei Dimitrov vs Goffin:

Asi: 5-10

Duble greseli: 6-5

Lovituri castigatoare: 20-36

Erori nefortate: 27-38

Puncte castigate cu primul serviciu: 70% (47/67) - 78% (42/54)

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 50% (18/36) - 42% (22/53)

Puncte de break castigate: 4/15 - 3/10

Durata meci: 2 h 32 minute.

Ultimul punct al finalei:

Vezi aici doua dintre cele mai spectaculoase puncte ale partidei:

De stiut despre Turneul Campionilor

  • Recordul de trofee este detinut de Roger Federer: 6.
  • Cele mai multe trofee consecutive: Novak Djokovic - patru. Urmeaza in ierarhie Ivan Lendl si Ilie Nastase (cate trei).
  • Cele mai multe finale: Roger Federer - zece aparitii. Elvetianul este urmat de Ivan Lendl - 9.
  • Cele mai multe finale consecutive: Ivan Lendl - 9. Pe locul al doilea se afla, la egalitate, Roger Federer si Ilie Nastase (cate 5).
  • Jucatori care au castigat competitia fara sa piarda vreun meci: Roger Federer (2003, 2004, 2006, 2010, 2011). Pe locul cinci in aceasta ierarhie se afla Ilie Nastase (1971, 1972). Ultimul care a reusit o asemenea performanta a fost Andy Murray, in 2016.
  • In acest moment, Turneul Campionilor se joaca dupa sistemul cel mai bun din trei seturi. Ultima editie care s-a disputat dupa sistemul "3 din 5" a fost in 2007, atunci cand Roger Federer l-a invins pe David Ferrer (6-2, 6-3, 6-2).
  • A fost editia cu numarul 48 a competitiei in ceea ce priveste tabloul de simplu si a 43-a la cel de dublu.
  • Ultimii castigatori: Grigor Dimitrov la simplu, respectiv Henri Kontinen/John Peers.