Cipriotul Marco Baghdatis, finalist la Australian Open in 2006, calificat in turul 3 al actualei editii (dupa un meci splendid cu Marat Safin), trebuie sa dea explicatii privind asocierea sa cu Hellas Fan CLub, o asociatie de suporteri greci care au provocat incidente la un meci al turneului de la Melbourne. Din cauza vociferarilor si a insultelor, politia australiana a folosit gaze lacrimogene pentru a stapini grupul de fani.

Baghdatis este legat de aceasta asociatie printr-o inregistrare postata pe internet, in care cipriotul, invitat la o adunare a grupului Hellas, scandeaza "Afara cu turcii din Cipru".

Vineri, Marcos Baghdatis a transmis un comunicat in care explica: "In acel video din 2007, aparam interesele tarii mele si protestam fata de o situatie care nu este recunoscuta de Natiunile Unite".

In 1974, dupa o lunga perioada de violente intre cipriotii de origine greaca si cei de origine turca, precum si o tentativa de lovitura de stat orchestrata de o junta militara greaca, Turcia a invadat Cipru; de atunci, Ciprul a ramas divizat - partea de nord este a turcilor (cam o treime din insula), restul a cipriotilor greci.

Jucatorul a cerut organizatorilor si tuturor celor implicati sa ii lase linistea pentru a pregati cum trebuie turneul.