Simona Halep, liderul mondial in tenisul feminin, a fost nominalizata de WTA la titlul de ''Jucatoarea Anului'', alaturi de Garbine Muguruza (Spania), Jelena Ostapenko (Letonia), Karolina Pliskova (Cehia), Elina Svitolina (Ucraina) si Venus Williams (SUA), informeaza site-ul WTA.

Simona Halep, noul numar 1 WTAFoto: wtatennis.com

Simona Halep s-a impus in acest an la Madrid (Premier Mandatory) si a disputat alte patru finale importante: la Roma (6-4, 5-7, 1-6 cu Elina Svitolina), Roland Garros (6-4, 4-6, 3-6 cu Jelena Ostapenko), Cincinnati (1-6, 0-6 cu Garbine Muguruza) si Beijing (4-6, 6-7(3) cu Caroline Garcia).

Halep a jucat la Beijing a 27-a finala din cariera, devenind prima romanca lider mondial in tenisul feminin si a 25-a jucatoare care ocupa prima pozitie in clasamentul WTA.

Simona Halep (26 de ani) are in acest an un bilant de 44 de victorii si 15 infrangeri. De-a lungul carierei, romanca a castigat 15 trofee si a mai disputat alte 12 finale.

Simona Halep a castigat 15 turnee: Madrid (Premier Mandatory - 2017), Montreal (Premier 5), Bucuresti (WTA) Madrid (Premier Mandatory), toate trei in 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei in 2015, Doha (Premier 5), Bucuresti (WTA), ambele in 2014, Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) si Sofia (turneul "mic" al campioanelor), toate cele sase in 2013.

Simona a mai jucat 12 finale: la Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5), in 2017, Toronto, Rogers Cup (ambele de categorie Premier 5), in 2015, WTA Finals - Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory), toate trei in 2014, Bruxelles (Premier), in 2012 si Fes (WTA), in 2011 si 2010.

Performantele din acest an ale celorlalte jucatoare nominalizate:

Garbine Muguruza (2 WTA) a castigat titlul la Wimbledon si turneul de la Cincinnati. Spaniola a fost numarul unu WTA timp de patru saptamani in acest an.

Karolina Pliskova (3 WTA) a ocupat prima pozitie a clasamentului WTA timp de opt saptamani si a cucerit trei trofee: la Brisbane, Doha si Eastbourne.

Elina Svitolina (4 WTA) si-a trecut in palmares cinci titluri WTA in acest sezon: Taipei City, Dubai, Istanbul, Roma si Toronto.

Venus Williams (37 de ani, locul 5 WTA) a jucat doua finale de Grand Slam (la Australian open si la Wimbledon) si a revenit in Top 5 WTA.

Jelena Ostapenko (7 WTA) este campioana de la Roland Garros. Letona a mai castigat in acest an titlul la Seul si a ajuns pana in finala turneului de la Charleston.

Nominalizarile la alte categorii:

Echipa de dublu a anului: Yung-Jan Chan (Taiwan)/Martina Hingis (Elvetia), Ekaterina Makarova/Elena Vesnina (Rusia), Bethanie Mattek-Sands (SUA)/Lucie Safarova (Cehia);

Jucatoarea cu cel mai mare progres in acest an (jucatoare din top 100 care au aratat un progres semnificativ in 2017): Caroline Garcia (Franta), Kristina Mladenovic (Franta), Jelena Ostapenko (Letonia), Elina Svitolina (Ucraina), Coco Vandeweghe (SUA)

Nou-venita anului (jucatoare care au intrat in top 100 sau au avut realizari notabile in 2017): Catherine Bellis (SUA), Beatriz Haddad Maia (Brazilia), Elise Mertens (Belgia), Marketa Vondrousova (Cehia)

Revenirea anului (jucatoare care au coborat in clasament din cauza unor accidentari sau din motive personale, iar rezultatele din acest sezon le-au readus in varf): Ashleigh Barty (Australia), Madison Keys (SUA), Petra Kvitova (Cehia), Sloane Stephens (SUA).

Voturile presei pentru aceste anchete se vor incheia pe 16 octombrie, precizeaza WTA, iar castigatoarele vor fi anuntate la Turneul Campioanelor de la Singapore (22-29 octombrie).