Am asteptat tot anul un titlul de Grand Slam de la Simona Halep, insa dorinta ne-a fost implinita de Horia Tecau: jucatorul nostru a castigat titlul la US Open, la dublu masculin, alaturi de Jean-Julien Rojer. Finala de pe "Arthur Ashe" jucata impotriva perechii Marc Lopez/ Feliciano Lopez (favoriti 11) a fost castigata in doua seturi, scor 6-4, 6-3, dupa o ora si 26 de minute. Horia si Jean si-au trecut astfel in palmares al doilea GS din cariera, dupa victoria de la Wimbledon, din 2015 (Tecau a mai castigat un titlu de Grand Slam, insa la dublu mixt: alaturi de Bethanie Mattek-Sands, la Australian Open, in 2012).

Horia Tecau si Jean-Julien Rojer, campioni la US OpenFoto: usopen.org
  • Succesul le-a adus invingatorilor cate 2000 de puncte in ierarhia ATP de dublu si un cec in valoare de 675.000 de dolari, in timp ce invinsii vor fi recompensati cu cate 1200 de puncte si 340.000 de dolari.
  • Pe langa cele doua titluri (Wimbledon 2015 si US Open 2017), Horia Tecau a mai disputat trei finale de Grand Slam alaturi insa de Robert Lindstedt - toate pierdute (Wimbledon 2010, 2011 si 2012).
  • Tecau a castigat 16 turnee alaturi de Rojer incepand din 2014 si pana astazi. In acest an, cei doi s-au impus la Dubai, Geneva, Winston-Salem si US Open.
  • Horia Tecau este al doilea jucator din Romania care obtine titlul la dublu la US Open, dupa Ilie Nastase - Nasty a cucerit trofeul alaturi de Jimmy Connors, in 1975. Nastase a castigat US Open-ul si la simplu: in 1972.
  • De-a lungul carierei, Horia a castigat 33 de turnee (16 alaturi de Rojer) si a pierdut 18 finale.

Statistica partidei Tecau/Rojer vs Lopez/Lopez:

Asi: 5-3

Duble greseli: 4-1

Puncte castigate cu primul serviciu: 72%-62%

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 48%-56%

Puncte de break castigate: 3/5 - 1/6

Servicii nereturnabile: 13-14

Erori nefortate: 7-10

Lovituri castigatoare: 41-25

Durata finala: 1 h 26 min.

Desfasurarea finalei Tecau/Rojer vs Lopez/Lopez:

Setul II

Un prim game dificil pentru perechea romano-olandeza: adversarii au avut mingi de break pe serviciul lui Horia, insa pana la urma Feliciano si Marc nu au bifat break-ul. Se joaca spectaculos, sunt multe schimburi in apropierea fileului, meciul are un ritm ridicat. Ibericii isi pierd serviciul, Horia si Jean se distanteaza la 3-1...Spaniolii au mai multe mingi de break, insa Tecau si Rojer au fost impecabili la fileu si au reusit sa intoarca soarta game-ului: este 4-1 pentru ai nostri. Se merge fiecare cu serviciul, iar tabela se modifica pana la 5-3, cu Horia urmand sa serveasca. Desi au pierdut primele doua mingi de meci (de la 40-0), Tecau si Rojer au fructificat-o pe a treia...Finala a durat o ora si 26 de minute.

Setul I

Debutul de meci a fost unul echilibrat: am avut cate o sansa de break de echipa. Primii care au reusit insa sa rupa echilibrul au fost ibericii: break-ul a venit in game-ul cu numarul sapte, la scorul de 3-3.

Din fericire, Horia si Jean nu i-au lasat pe adversari sa se distanteze, au bifat rebreak-ul, iar apoi au castigat setul cu 6-4, dupa 40 de minute de la primul punct jucat.