Fostul mare jucator roman Ilie Nastase a fost suspendat din orice calitate oficiala pana la 31 decembrie 2020 de catre Federatia Internationala de Tenis (ITF), a anuntat vineri BBC, potrivit Agerpres.

Ilie NastaseFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Ilie Nastase (71 de ani), capitan nejucator al echipei de Fed Cup a Romaniei, fusese deja suspendat provizoriu de ITF pentru ca le-a insultat pe jucatoarea Johanna Konta si pe Anne Keothavong, capitanul echipei Marii Britanii, precum si un arbitru si un ziarist, la meciul de la Mamaia (22 aprilie).

Nastase nu va fi acreditat la evenimentele ITF pana la 31 decembrie 2018. Turneele de Grand Slam nu sunt incluse in aceasta sanctiune, deoarece ele sunt in afara jurisdictiei ITF.

Nastase a fost de asemenea amendat cu 10.000 de dolari.

Ilie Nastase a fost gasit vinovat de incalcarea mai multor articole din regulamentul Fed Cup in luna aprilie. "Mai exact: Domnul Nastase a facut un comentariu extrem de inadecvat si care poate fi interpretat ca rasist cu privire la copilul nenascut al Serenei Williams. Domnul Nastase i-a facut avansuri de natura sexuala capitanului echipei Marii Britanii, Anne Keothavong. Domnul Nastase a facut comentarii abuzive si amenintatoare catre un membru acreditat al mass-media. Domnul Nastase a avut comentarii abuzive si amenintatoare catre oficialii meciului si membrii echipei Marii Britanii, a refuzat sa paraseasca terenul si a perturbat in mod deliberat echipa adversa", se arata pe site-ul ITF, in care se precizeaza ca Nastase a intrat fara permisiune in vestiarul echipei Marii Britanii, potrivit News.ro.

Nastase si Federatia Romana de Tenis pot face apel la un tribunal independent in termen de 21 de zile.

Intr-o conferinta de presa sustinuta inaintea meciului de la Mamaia, Nastase a avut cuvinte ''sexiste'' si ''rasiste'' in legatura cu faptul ca Serena Williams este insarcinata. ''Vom vedea ce culoare va avea copilul. Poate ciocolata cu lapte?!'', l-au auzit jurnalistii spunand pe Nastase.

Ulterior, Ilie Nastase si-a cerut scuze intr-o postare pe pagina sa oficiala de Facebook pentru iesirile pe care le-a avut la meciul cu Marea Britanie si fata de Serena Williams, insa a considerat ca reactiile presei au fost exagerate.

Citeste si:

VIDEO Ziua in care Ilie Nastase a stricat sarbatoarea tenisului: Cum le-a injurat pe Johanna Konta si Anne Keothavong, dar si pe arbitrul principal al meciului cu Marea Britanie

FOTOGALERIE FedCup: Romania vs Marea Britanie 1-1/ Zi cu incidente la Mamaia - "Eroul" zilei - Ilie Nastase; A injurat-o pe Johanna Konta

Sorana Cirstea: "Am fost facuta peste tot in lume tiganca, idioata, dar nu am iesit de pe teren. De ce nu s-a oprit meciul imediat dupa incidentul cu Ilie?"

Decizia luata de Federatia Internationala de Tenis: Ilie Nastase, suspendat provizoriu si fara acces la competitiile ITF