Al doilea favorit al turneului de la Melbourne, spaniolul Rafael Nadal s-a impus cu dificultate in fata sarbului Viktor Troicki, 7-6, 7-5, 6-1.

Troicki, 19 ani, nr. 126 mondial, a practicat un joc extrem de agresiv, trimitind primul set in tie-break, iar in al doilea a avut chiar un break avans: de la 2-4, Nadal a recuperat si a reusit sa depaseasca amenintarea suficient de concreta a eliminarii. In ultimul set, cistigat cu 6-1, Rafael Nadal a incercat sa se convinga de calitatea propriului joc - "doping" moral de care are nevoie inaintea unui turneu extrem de greu, pe care il deschide neconvingator.

In urma cu o saptamina, Nadal a pierdut finala turneului de la Madras intr-o maniera incredibila pentru un jucator de talia sa: nu i-a luat rusului Mihail Iujnii decit un game: a fost 6-1, 6-0 pentru rus. Pusa pe seama calificarii dificile din semifinala cu Moya, dupa o inclestare memorabila, infringerea de la Madras pare sa fi ascuns si alte deficiente, evidentiate si de Viktor Troicki, in partida de debut la Australian Open.