Primul pas spre o finala de vis Federer vs Nadal a fost facut: Regele s-a calificat in finala de la Australian Open, dupa o pauza de sapte ani...Fedex a jucat inteligent, a fost sportivul mai bun timp de doua seturi (7-5, 6-3), insa apoi s-a jucat cu inima sustinatorilor sai...I-a permis lui Stanislas Wawrinka sa revina in meci, sa castige urmatoarele doua manse (6-1, 6-4), dar s-a impus in cele din urma cu 6-3 in decisiv. Semifinala de pe "Rod Laver Arena" a durat trei ore si patru minute.

Roger Federer, in finala la AOFoto: ausopen.com

In marea finala de duminica, Roger Federer il va intalni pe invingatorul meciului Grigor Dimitrov vs Rafael Nadal.

Mister Perfect - Recordmanul absolut al tenisului

Intr-o cariera de poveste, Roger Federer a castigat 17 titluri de Grand Slam, fiind finalist in alte 10 randuri (duminica va fi a 11-a oara). Federer a pierdut ultimele trei finale de GS disputate: 2014 si 2015 la Wimbledon si 2015 la US Open, in toate cazurile a fost depasit de Novak Djokovic.

La Melbourne, Fedex s-a impus in patru randuri: 2004 (l-a invins pe Marat Safin), 2006 (a trecut de Marcos Baghdatis), 2007 (a castigat meciul cu Fernando Gonzalez) si 2010 (l-a depasit pe Andy Murray). A pierdut si o finala memorabila, in 2009, dupa un meci incredibil, de cinci seturi, cu Rafael Nadal.

Desfasurarea partidei Federer vs Wawrinka:

Setul I

Avand in spate zeci de ani de experiente impreuna, Roger si Stan nu au avut cu ce sa se surprinda in primul set. Debutul de meci a fost unul prudent de ambele parti, fiecare urmarind in primul rand sa isi castige serviciul. Au fost mai multe sanse de break de ambele parti, insa niciunul nu a reusit sa gestioneze in mod favorabil momentul. Cu putin timp inainte de un tiebreak iminent, Federer s-a "trezit" cu o nesperata sansa de break, care a fost in acelasi timp si una de set.

Wawrinka a simtit presiunea momentului, a gresit un slice, iar fileul i-a dat punctul Maestrului. Set pentru fostul lider mondial (7-5), dupa o disputa foarte echilibrata (diferenta s-a facut la doar cateva puncte). Fedex a castigat peste 52% din schimburile medii disputate in prima mansa. Setul s-a intins pe durata a 50 de minute.

Setul II

Federer a fost pentru prima data vocal in al doilea set, dupa o eroare nefortata. Fata de prima mansa, schimburile s-au mai inasprit, iar venirile la fileu au inceput sa fie si mai dese din partea lui Fedex. In momentele mai dificile din debutul setului al doilea, Stan a fost tinut "in viata" de serviciu si de dreapta exploziva.

Primul moment important al setului a venit la 3-2, atunci cand Federer a avut primele sanse de break (15-40). Stan a salvat-o pe prima, insa nu a mai avut raspuns la a doua. Roger s-a desprins la 4-2, iar Wawrinka ne-a aratat cum poate fi rupta fara prea mare efort o racheta: cu ajutorul genunchiului (Stan ar putea fi folosit cu real succes in testarea rachetelor de catre producatorii mondiali din domeniu).

Vezi aici momentul in care Stan rupe racheta:

Cu toate ca a gresit inexplicabil de cateva ori de la fileu pentru nivelul sau incredibil, Federer a inchis setul fara emotii (6-3, game la zero pe propriul serviciu - 31 de minute a durat a doua mansa). Mister Perfect a jucat mai inteligent, s-a folosit din plin de armele numeroase din dotare, in timp ce Stan nu a fost capabil sa intre in modul agresiv care l-a ajutat sa il domine pe Nole in finala de la US Open (din 2016). Wawrinka a parut intr-o usoara stare de hibernare, din care a fost lasat sa iasa in doar cateva randuri.

Setul III

"Ursul" a iesit din hibernare de-abia in al treilea set, cu toate ca nu a facut nimic special in acest sens. Game-ul cu numarul patru din al treilea set a fost cel mai slab al lui Federer de pana acum: a parut deconectat, grabit si peste toate - neinspirat. Stan a primit cu bucurie cadoul venit de la mentorul sau, iar apoi gratie serviciului s-a distantat la 4-1.

Brusc, Roger a inceput sa greseasca tot mai des, sa loveasca mai moale si sa ii ofere lui Stan sansa de a-si arata forta loviturilor...Fedex si-a mai pierdut inca o data serviciul, iar setul al treilea i-a revenit lui Wawrinka de-o maniera categorica, scor 6-1 (dupa 26 de minute).

Setul IV

Momentul greu continua pentru Federer si in debutul setului cu numarul patru. Roger isi pierde pentru a treia oara la rand serviciul. La 1-0 pentru Stan, a urmat unul din cele mai intense si frumoase game-uri ale partidei. Cei doi au jucat cu garda jos, au "desenat" unghiuri in cross si s-au duelat apoi in lung de linie. Federer nu l-a lasat pe adversar sa se desprinda, a facut rebreak-ul, iar apoi si-a castigat cu incredere serviciul, revenind astfel pe tabela (2-1).

Au urmat momente de siguranta in spatele serviciului pentru cei doi campioni, fara sa ofere sanse de break (pana la 4-4). Federer vine in doua randuri neinspirat la fileu pe propriul serviciu, iar Stan il paseaza cu calm (intr-una din situatii cu slice-ul de forehand). Dupa 36 de minute de joc, Wawrinka ajunge in situatia de a servi pentru a trimite semifinala in decisiv...Stan este imperial la serviciu, se impune la zero si trimite disputa in setul al cincilea (6-4, dupa 38 de minute)...

Setul V

Primul moment greu pentru Federer vine rapid in setul decisiv, la 1-1. Dupa mai multe erori ale lui Roger, Stan ajunge sa aiba minge de break. Punctul care a urmat a fost de-o incarcatura iesita din comun: publicul a "simtit" fiecare lovitura, iar uralele de la final au fost alaturi de Fedex - a salvat in extremis soarta game-ului (2-1). Roger a avut partea sa de sansa in urmatorul game (a fost 0-30), dar Stan a revenit si nu a mai pierdut niciun punct (2-2).

Federer a mai trait inca o data periculos pe propriul serviciu: a fost nevoit sa mai salveze inca o minge de break (3-2). Break-ul a venit pana la urma, insa a fost reusit de Federer - a returnat agresiv, aproape de baseline, nu a mai gresit la fel de mult, iar Stan a facut si o dubla greseala la 15-40. Fedex si-a consolidat avantajul pe propriul serviciu, modificand tabela la 5-2.

Desi a luptat pentru fiecare punct intr-un mod exemplar, Stan nu a mai putut intoarce soarta setului si a meciului - Federer a castigat cu 6-3, ajungand nesperat in finala de la Melbourne.

Dupa acest succes, Federer conduce cu un categoric 19-3 in meciurile directe cu Wawrinka.

Statistica partidei Federer vs Wawrinka:

Asi: 11-10

Duble greseli: 3-2

Puncte castigate cu primul serviciu: 72%-63%

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 58%-70%

Puncte castigate la fileu: 34/50(68%) - 11/27(41%)

Puncte de break salvate: 4/9(44%) - 4/12(33%)

Lovituri castigatoare: 47-45

Erori nefortate: 50-35

Total puncte castigate: 142-136

Distanta alergata: 1247,3 metri - 1320 metri

Durata meci: 3 h 4 min.

"De ce Roger Federer si surorile Williams continua sa castige si la varsta pe care o au? Pentru ca intensitatea cu care joaca se afla la un nivel superior. In primele doua seturi, Roger a jucat exact ceea ce ma asteptam - cat mai aproape de baseline, cu mingea luata repede, fara sa il lase pe Stan sa loveasca in forta. Wawrinka a reusit insa sa managerieze bine situatia chiar si la 0-2 la seturi, se vede ca are o alta incredere, este alt jucator dupa ce a castigat trei Grand Slam-uri. In decisiv, Federer a fost mai precis, iar calificarea in finala a fost una meritata" - Mats Wilander, la Eurosport.

Rezumatul partidei Roger Federer vs Stan Wawrinka:

Conferinta de presa a lui Roger Federer, dupa victoria cu Stan Wawrinka:

Conferinta de presa a lui Stan Wawrinka, dupa infrangerea cu Roger Federer: