Tenismanul scotian Andy Murray a castigat in premiera Turneului Campionilor, duminica seara, la Londra, dupa ce l-a invins in finala pe sarbul Novak Djokovic cu 6-3, 6-4, si va termina anul 2016 pe primul loc in clasamentul ATP, anunta Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cap de serie numarul unu la Turneul Campionilor, Andy Murray s-a calificat in finala dupa ce l-a invins sambata, la capatul unui meci maraton, pe canadianul Milos Raonic. Meciul din "O2 Arena" a durat trei ore si 38 de minute, liderul clasamentului ATP impunandu-se in trei seturi, scor 5-7, 7-6 (5), 7-6 (9).

Andy Murray (29 de ani) isi incununeaza astfel un an de exceptie, in care a cucerit titlul la Wimbledon si aurul olimpic la Rio de Janeiro, devenind primul britanic care incheie pe locul intai in ierarhia mondiala, de la introducerea sistemului computerizat in 1973, cand romanul Ilie Nastase era primul lider. Scotianul este al 17-lea jucator care incheie anul pe primul loc in ierarhia mondiala.

Andy Murray a servit mai bine in finala, in fata a 18.000 de spectatori, si nu i-a permis lui Djokovic sa isi creeze decat o minge de break, fructificata.

Djokovic conduce cu 24-11 in meciurile directe, dupa ce se impusese de trei ori anul acesta in fata lui Murray.

Andy Murray a cucerit in total noua titluri in 2016, Masters 1.000 la Roma (zgura), Queen's Club (iarba), Wimbledon (iarba), aurul la JO 2016 ¬ Rio de Janeiro (hard), Beijing (hard), Masters 1.000 la Shanghai (hard), Viena (hard), Masters 1.000 la Paris (hard), Turneul Campionilor (Londra, hard).

Murray a bifat in fata lui Djokovic a 24-a sa victorie consecutiva si a obtinut al cincilea titlu la rand si al 44-lea din cariera. Succesul lui Murray este completat de un cec de 2.097.000 dolari si de 1.500 de puncte ATP.

Daca britanicul s-a impus in premiera la Turneul Campionilor, Djokovic a ratat sansa de a-si trece in palmares al cincilea titlu, dupa patru victorii consecutive la Londra.

In finala de dublu, cuplul Henri Kontinen (Finlanda)/John Peers (Australia/N.5) a dispus de perechea Raven Klaasen (Africa de Sud)/Rajeev Ram (SUA/N.7) cu 2-6, 6-1, 10/8.