Andy Murray mai avea nevoie de o singura victorie la turneul Masters de la Paris pentru a-l detrona pe sarbul Novak Djokovic din fruntea clasamentului ATP. Britanicul a reusit calificarea in ultimul act al competitiei gratie abandonului canadianului Milos Raonic, iar de luni va deveni noul lider mondial.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dupa ce Novak Djokovic, liderul mondial din 2014, a fost eliminat in sferturile competitiei de la Paris, Andy Murray trebuia sa ajunga in finala turneului pentru a deveni numarul unu in clasamentul ATP. Aceasta conditie a fost indeplinita dupa ce canadianul Milos Raonic (5 ATP), adversarul sau din semifinale, s-a retras inaintea partidei din cauza unei accidentari.

Andy Murray (29 ani) este al doilea cel mai in varsta jucator care ocupa in premiera locul unu in clasamentul ATP, dupa John Newcombe care reusea sa devina lider mondial la 30 de ani, in 1974.

Murray este primul britanic care ocupa primul loc in clasamentul ATP si al 26-lea lider din Era Open.

Dupa mai mult de 7 ani de cand s-a clasat prima data pe locul doi, la 17 august 2009, Andy Murray a petrecut in total 76 de saptamani pe a doua pozitie a clasamentului.

In acest an, Murray a castigat 7 trofee din 11 finale disputate. Britanicul s-a impus la Viena, Shanghai, Beijing, Wimbledon, Londra, Roma si in finala Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro.

Novak Djokovic era numarul unu in ierarhia ATP din 7 iulie 2014, atunci cand i-a luat locul lui Rafael Nadal. Sarbul a devenit pentru prima data lider mondial pe 4 iulie 2011, avand in total 223 de saptamani pe prima pozitie a clasamentului ATP.

In finala de la Paris, Murray il va infrunta pe americanul Jonh Isner (27 ATP), care a trecut de croatul Marin Cilic (10 ATP), scor 6-4, 6-3. Cilic l-a eliminat in sferturi pe Novak Djokovic, scor 4-6, 6-7 (2).