Simona Halep, numarul 4 mondial, este nominalizata pentru titlul de cea mai buna jucatoare a anului 2016, a anuntat WTA, vineri, pe site-ul oficial. Contracandidatele Simonei Halep sunt Angelique Kerber, Serena Williams, Garbine Muguruza si Karolina Pliskova.

Simona HalepFoto: usopen.org

Fanii vor putea vota pe site-ul WTA pana duminica noapte, la ora 23.59. Castigatoarea va fi anuntata vineri, 21 octombrie.

Simona Halep a castigat in acest an trei trofee la simplu. Romanca s-a impus la Madrid, trecand in finala de slovaca Dominika Cibulkova (6-2, 6-4), la Bucuresti, unde a invins-o pe letona Anastasija Sevastova (6-0, 6-0), iar al treilea trofeu l-a obtinut la Montreal (7-6, 6-3 cu americanca Madison Keys).

Simona Halep a ajuns pana in semifinale la Sydney, Cincinnati si Wuhan. Jucatoarea nascuta la Constanta s-a calificat in acest an pentru a treia oara la Turneul Campioanelor. In 2014, la prima calificare, Halep a disputat finala (pierduta in fata Serenei Williams), in timp ce in 2015 a fost eliminata din grupe.

Angelique Kerber, liderul WTA, s-a impus in 2016 la Australian Open (primul titlu de Grand Slam al carierei), US Open si Stuttgart. Ea a mai jucat in finala la Brisbane, Wimbledon, Cincinnati si la Jocurile Olimpice, insa la aceste turnee nu a castigat ultimul act. In acest an, Kerber s-a calificat pentru a patra oara la Turneul Campioanelor de la Singapore.

In luna septembrie, Kerber a detronat-o pe Serena Williams din fruntea clasamentului WTA si a devenit prima reprezentanta a Germaniei ajunsa pe locul unu mondial, dupa Steffi Graf (1997). Serena Williams era lider incepand din 18 februarie 2013.

Serena Williams (SUA), locul 2 WTA, a castigat in 2016 turneele de la Roma si Wimbledon la simplu si Wimbledon-ul la dublu, alaturi de sora sa Venus. Dupa succesul de la Wimbledon, Serena a egalat-o pe Steffi Graf pe locul doi al clasamentului jucatoarelor cu cele mai multe turnee de Grand Slam adjudecate in cariera - 22.

Serena va fi prezenta pentru a zecea oara la Turneul Campioanelor, care va avea loc in perioada 23-30 octombrie 2016. Americanca a petrecut 309 saptamani pe prima pozitie in lume, din care 189 au fost consecutive, inainte de a fi detronata de Kerber in septembrie.

Spaniola Garbine Muguruza, numarul 6 mondial, a castigat editia din acest an a turneului de Grand Slam de la Roland Garros. La 22 de ani si sapte luni, Muguruza a devenit cea mai tanara castigatoare a unui Grand Slam de dupa 2012, cand performanta a fost reusita de Victoria Azarenka aproximativ la aceeasi varsta, la Australian Open.

Jucatoarea ceha Karolina Pliskova, locul 5 WTA, s-a impus la simplu in acest an la Nottingham si Cincinnati si a jucat in finala si la Eastborne si US Open, fara sa le castige. La dublu, ea a castigat turneul de la Birmingham, alaturi de Barbora Strycova.Pliskova s-a calificat in premiera la Turneul Campioanelor, competitia care reuneste cele mai bune opt jucatoare ale anului.

Castigatoarele titlului "Jucatoarea anului"

2015: Serena Williams

2014: Serena Williams

2013: Serena Williams

2012: Serena Williams

2011: Petra Kvitova

2010: Kim Clijsters

2009: Serena Williams

2008: Serena Williams

2007: Justine Henin

2006: Amélie Mauresmo

2005: Kim Clijsters