Tenismanul canadian Milos Raonic, nr. 7 mondial, l-a invins pe nr. 3 mondial, elvetianul Roger Federer, in cinci seturi, 6-3, 6-7 (3/7), 4-6, 7-5, 6-3, si s-a calificat pentru prima data in cariera sa intr-o finala de Mare Slem, vineri, la Wimbledon, relateaza Agerpres.

Milos RaonicFoto: wimbledon.com

Uriasul Raonic (1,96 m), invins acum doi ani in semifinale de Federer, va juca duminica in finala cu invingatorul dintre britanicul Andy Murray, nr. 2 mondial, si cehul Tomas Berdych, nr. 9 mondial, care isi disputa vineri al doilea bilet pentru ultimul act al turneului londonez.

Canadianul l-a privat vineri pe elvetian, recordmanul titlurilor majore (17), de cea de-a 28-a finala de Mare Slem din cariera si de ocazia de a obtine un prim titlu major dupa victoria de la Wimbledon din 2012.

Federer, care in curand va implini 35 de ani (in august), nu va mai avea probabil prea multe ocazii sa ridice deasupra capului un astfel de trofeu, cu atat mai mult cu cat nr. 1 mondial Novak Djokovic, eliminat prematur anul acesta (in turul 3), va dori sa isi recapete rapid suprematia.

Federer nu a fost insa departe sa-l faca sa cedeze pe Raonic. El a condus cu doua seturi la unu si si-a procurat trei mingi de break in mansa a patra. Insa Raonic, pe care in 2014 il surclasase in trei seturi (toate de 6-4), a dat dovada de rabdare si de o remarcabila forta mentala.

Serviciul acestuia ca din tun - 232 km/h, record al acestei editii 2016 - si unghiurile variate pe care le-a gasit cu puternica sa lovitura de dreapta, au pus o imensa presiune pe umerii lui Federer.

Canadianul a fost chiar mai oportunist. Formidabilele sale retururi castigatoare in ghemul 12 din setul patru au inversat tendinta cand Federer parea ca se indreapta spre cea de-a 85-a sa victorie (record) la Londra.

Chiar daca a comis mai putine erori decat adversarul sau, Federer a trebuit sa faca fata unei avalanse de lovituri castigatoare. Iar serviciul sau, cheia meciului, a fost mai putin performant decat acum doua zile, cand a salvat trei mingi de meci in fata croatului Marin Cilic.