Jucatoarea rusa de tenis Maria Sharapova, fosta lidera mondiala, a primit o suspendare de doi ani din partea Federatiei Internationale de Tenis (ITF), pentru testul antidoping pozitiv cu care a fost depistata la turneul Australian Open, la inceputul acestui an, anunta Reuters.

Maria SharapovaFoto: Nike.com

Intr-un comunicat difuzat miercuri, ITF precizeaza ca suspendarea sportivei din Rusia, castigatoare a cinci trofee de Grand Slam, va fi instituita incepand cu data de 26 ianuarie 2016 (data controlului pozitiv, n.r.), ceea ce inseamna ca rezultatul acesteia la Australian Open (unde a ajuns in faza sferturilor de finala) va fi descalificat.

  • UPDATE: Sharapova a anuntat pe pagina sa de Facebook ca va contesta decizia ITF la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne (Elvetia).

Maria Sharapova (29 de ani), cea mai bine platita sportiva din lume, a socat lumea sportului cand a anuntat, in luna martie, ca a fost depistata pozitiv cu Meldonium, in urma analizarii unor probe biologice recoltate in timpul Openului Australiei, din ianuarie. Meldonium a fost introdus de Agentia Mondiala Antidoping pe lista substantelor interzise la 1 ianuarie 2016.

Rusoaica a declarat ca a utilizat substanta respectiva timp de 10 ani, din motive medicale, si a fost suspendata provizoriu de catre Federatia Internationala de Tenis (ITF) pana la solutionarea cazului. "Am luat prima data substanta in 2006, am avut mai multe probleme de sanatate in acea perioada, aveam si un deficit de magneziu. In plus, este un istoric familial de diabet. Am continuat sa iau substanta doar pentru ca ma mentinea sanatoasa", afirma Maria Sharapova, in luna martie a acestui an.

Nu mai putin de 288 de cazuri pozitive de dopaj cu Meldonium au fost depistate de Agentia Mondiala Antidoping in primele patru luni ale anului, potrivit The Guardian. Acest medicament era folosit in special in Europa de Est si era pe lista agentiilor nationale antidoping de peste un an.

Experti antidoping citati de The Guardian au afirmat anterior ca asteapta o suspendare intre 6 si 12 luni pentru Maria Sharapova, mult sub limita maxima de 4 ani. Totusi, rusoaica va rata turneele de Mare Slam ale anului (Roland Garros, Wimbledon si US Open) si Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro.

Fostul sef al departamentului antidoping din Marea Britanie, Michele Verroken, declara de asemenea ca suspendarea ar putea fi mai scurta daca Sharapova poate dovedi ca trebuia sa ia Meldonium din motive medicale. Verroken a declarat pentru BBC: "Provocarea cu care se confrunta Maria Sharapova si echipa ei este de a prezenta dovada diagnosticului, faptul ca ea are o afectiune care a necesitat prescrierea acestui tratament".

Un aspect care ar putea contribui la o suspendare redusa pentru Maria Sharapova - mai arata The Guardian - este faptul ca, in aprilie, Agentia Mondiala Antidoping (WADA) a fost fortata sa faca un pas inapoi atunci cand a admis ca exista o incertitudine stiintifica cu privire la cat timp este nevoie ca medicamentul sa fie complet eliminat din organism. Exista o posibilitate ca Meldonium sa fie prezent in organism pe termen lung, in cantitati infime, timp de saptamani, daca nu chiar luni.

Acest fapt a condus la emiterea unor noi reglementari din partea WADA, potrivit carora probele prelevate inainte de 1 martie, sub o anumita concentratie de Meldonium, ar putea fi eliminate din analiza, deoarece sportivul ar putea dovedi faptul ca a incetat sa ia substanta in 2015. In luna aprilie, jucatorul de tenis bielorus Sergey Betov (specializat in probele de dublu), care a fost de asemenea testat pozitiv la Openul Australiei, a fost achitat de catre Federatia Internationala de Tenis din motivele enuntate mai sus.