Garbine Muguruza a fost sambata "adevarata Serena" de pe "Philippe Chatrier", jucatoarea din Spania evoluand incredibil impotriva Serenei Williams. Cap de serie numarul patru, Garbine a servit foarte bine (cu multa forta), s-a deplasat foarte bine si a reusit sa o invinga pe Serena tocmai cu principala sa arma: agresivitatea. A fost 7-5, 6-4 pentru iberica (meciul a durat o ora si 43 de minute), acesta fiind primul titlu de Grand Slam din cariera pentru sportiva in varsta de 22 de ani. De cealalta parte, Serena nu trece nici de aceasta data peste "blestemul" egalarii recordului detinut de Steffi Graf - 22 de titluri de Mare Slem...

"Sunt foarte fericita, sa castigi un Grand Slam impotriva uneia dintre cele mai bune jucatoare, e incredibil. Cred ca Serena este o jucatoare foarte puternica, am incercat sa lupt cat am putut de mult. Este turneul de vis in Spania, mai ales dupa ce Rafa (n.r. Nadal) a scris istorie aici (n.r. are 9 titluri la Paris)" - Garbine Muguruza.

  • Arantxa Sánchez Vicario a fost ultima jucatoare din Spania care a castigat un Grand Slam (tocmai la Paris), in anul 1998.
  • In urma acestui succes, Garbine va primi 2000 de puncte in clasamentul WTA si un cec in valoare de 2.000.000 de euro.
  • Pentru jucatoarea in varsta de 22 de ani, acesta este cel mai important turneu castigat in cariera, fiind primul Grand Slam pe care l-a cucerit pana in acest moment.
  • Serena Wiliams va incasa un milion de euro si 1300 de puncte WTA (va iesi insa pe minus pentru ca a castigat competitia in 2015 si avea de aparat 2000 de puncte).
  • Serena si Garbine s-au intalnit de cinci ori de-a lungul timpului, scorul fiind 3-2 pentru liderul mondial. Interesant este faptul ca ambele victorii ale Garbinei au venit la aceeasi competitie: Roland Garros (in 2014 si in 2016).
  • Ultimele trei turnee de Grand Slam au fost castigate de jucatoare care pana in acel moment nu aveau niciun trofeu de Mare Slem in palmares: Flavia Pennetta la US Open 2015, Angelique Kerber la Australian Open 2016 si Garbine Muguruza la Roland Garros 2016.
  • Prin victoria de sambata, Muguruza i-a intrerupt Serenei o serie impresionanta la Roland Garros: 14 victorii consecutive. De asemenea, sportiva din Spania a intrat pe lista selecta a jucatoarelor care au invins-o pe Serena Williams intr-o finala de Grand Slam, dupa Venus Williams, Maria Sharapova, Samantha Stosur si Angelique Kerber.  

Castigatoare de Grand Slam, era Open:

1 Steffi Graf 22 (4 AO, 6 RG, 7 W, 5 USOpen)

2 Serena Williams 21 (6 AO, 3 RG, 6 W, 6 USOpen)

3 Chris Evert 18 (2 AO, 7 RG, 3 W, 6 USOpen) etc.

Referindu-ne la toata istoria tenisului (si inainte de era Open, clasamentul este dominat de Margaret Court, cu 24 de titluri (11 AO, 5 RG, 3 W, 5 USOpen).

Statistica partidei Garbine Muguruza vs Serena Williams:

Asi: 4-7

Duble greseli: 9-4

Puncte castigate cu primul serviciu: 34/46 vs 24/34

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 15/33 vs 15/35

Puncte castigate la fileu: 2/5 vs 4/5

Puncte de break castigate: 4/10 vs 2/8

Erori nefortate: 25-22

Lovituri castigatoare: 18-23

Total puncte castigate: 79-69

Distanta acoperita: 1097.2 metri vs 1161.2 metri

Durata partida: 1 h 43 minute.

Desfasurarea finalei de pe "Philippe Chatrier":

Setul II

Setul al doilea a inceput cu Serena la serviciu, dar coordonatele nu s-au schimbat: Garbine a fost perfecta la retur si s-a impus inca o data contra serviciului. Williams nu a evoluat deloc rau, insa nivelul aratat pana in acest moment nu a fost suficient pentru o Garbine aflata intr-o zi mare..."Parasita" de serviciu (a facut trei duble greseli), Garbine a fost egalata in debutul setului al doilea, Serena reusind rebreak-ul. Garbine nu resimte momentul mai putin fast, continua sa fie cea care agreseaza, iar tabela se modifica la 3-1 in favoarea ei. Serena a incercat sa treaca la nivelul urmator, insa ajustarile din jocul ei nu au dat randamentul scontat. Williams a lovit si mai puternic, insa mingea i-a fost returnata cu o si mai mare forta...La 5-3 in favoarea ei, Muguruza a ratat nu mai putin de patru mingi de meci, iar pana la urma Serena si-a facut cu mari emotii serviciul (4-5)...Hotarata sa nu-i dea sanse adversarei, Muguruza a servit bine, s-a deplasat perfect si a ajuns rapid la 40-0...Dupa un schimb mai lung, Serena lasa o minge crezand ca este in afara terenului, insa aceasta a fost pe linie...Set si meci pentru Muguruza, sportiva in varsta de 22 de ani castigand pentru prima data in cariera un turneu de Grand Slam - Roland Garros-ul, editia din 2016...

Setul I

Inceputul finalei a fost unul fara schimburi lungi, serviciul facand diferenta in ambele sensuri. Serena si Garbine au trimis in mare parte cu primul, violent, iar raspunsul de peste fileu nu a mai venit. S-a mers fara nicio sansa de break pana la 2-1 pentru Serena, moment in care Garbine a salvat trei astfel de sanse ale sportivei din SUA. Scapata dintr-o situatie dificila, jucatoarea din Spania a profitat de un moment mai slab al liderului mondial si a facut break-ul (din a treia sansa, a condus cu 40-0). La 3-2 in favoarea ei si cu serviciul, Garbine a facut doua duble greseli consecutive (0-30). A revenit insa pe tabela si s-a distantat la 4-2, dupa ce a lovit in multe momente mai puternic decat adversara sa. Forehandul "biciuit" i-a mers de minune ibericei, Serena multumindu-se doar sa aplaude executiile Muguruzei...Lucrurile s-au schimbat in game-ul cu numarul opt: Serena a facut pasul in teren, a lovit devreme si foarte puternic fiecare minge, iar break-ul a venit in mod firesc: 4-4. Dupa doua game-uri mai "linistite" la serviciu, Garbine loveste naprasnic cu dreapta si o invinge pe Serena cu propriile arme (agresivitate si multa forta in lovituri): 6-5 pentru iberica si serviciul. Aflata in pericol sa piarda setul, Serena se "navaleste" asupra adversarei si isi procura doua mingi de rebreak (Garbine a facut si o dubla greseala). La 30-40, Muguruza se salveaza cu un as la teu. Serena salveaza o minge de set cu un voleu drive incredibil. A treia incercare a fost cu noroc pentru Garbine: un forehand in lung de linie i-a adus primul set, unul castigat cu 7-5. Serena a avut dificultati tocmai pentru ca peste fileu a parut ca se afla...o alta Serena. Muguruza a jucat precum liderul mondial: serviciu puternic, agresivitate dusa la extrem, lovituri puternice, demne de circuitul ATP...Primul set a durat 58 de minute.

Finala a inceput cu Serena la serviciu

Pascal Maria (Franta) este arbitrul din scaun al finalei de la Roland Garros. Sunt 14 grade Celsius in acest moment la Paris.