Jucatoarea de tenis Serena Williams (locul 1 in clasamentul mondial) a declarat, marti, ca regulile WTA privind participarea veteranilor din circuit la turnee de categorie Mandatory sunt prea stricte, spre deosebire de intrecerile masculine, noteaza The Washington Post, citat de Mediafax.

Serena Williams, la Roland GarrosFoto: rolandgarros.com

Daca tenismenele nu participa la Indian Wells, Miami, Madrid sau Beijing, ele primesc o penalizare, o amenda sau punctaj 0 in clasamentul celor mai bune 18 rezultate. In circuitul WTA, doar jucatoarele din top 10 care au peste 30 de ani se pot retrage din anumite turnee. Dar exista si repercusiuni: daca o fac, nu mai sunt eligibili pentru bonusurile de performanta de la final de an. In turneele masculine, nu se intampla asa.

"E un aspect simplu de observat. Roger Federer a mai sarit turnee de Masters, asa face de ani buni si asta l-a ajutat in cariera. In mod clar ar trebui sa fie o optiuni si la noi. Nu ar trebui sa fim obligate sa jucam in fiecare saptamana. Vreau sa aduc in discutie acest subiect la viitoarea intalnire a Consiliului Jucatoarelor", a declarat Serena Williams pentru sursa citata.

Presedintele WTA, Steve Simon, nu gandeste la fel ca sportiva americana si nu intentioneaza sa faca schimbari in regulament: "Cred ca exista deja o abordare progresiva si directa, care ii permite fiecarei jucatoare o flexibilitate completa in alegerea programului in jurul celor patru evenimente majore (n.r. - Indian Wells, Miami, Madrid si Beijing ), alaturi de turneele de Mare Slem, care nu se afla sub sfera de competenta a WTA. Vrem sa mentinem jucatoarele in joc si sa le incurajam sa ramana competitive la nivel inalt chiar si dupa 30 de ani. Vom continua sa analizam si reevaluam regulile".

In circuitul ATP, orice jucator care indeplineste trei criterii (30 de ani, 12 sezoane in circuit, 600 de meciuri) poate sa nu participe la unul dintre cele opt evenimentele considerate obligatorii (Mandatory), un beneficiu de care a profitat Roger Federer, care a refuzat sa joace la Masters-ul 1000 de la Miami in doi din ultimii patru ani. In plus, jucatorii nu sunt penalizati si nici nu sunt exclusi din programul privind bonusurile financiare. 29 de tenismeni, inclusiv campionul en-titre de la Roland Garros, Stan Wawrinka, intra in prezent in aceasta categorie. In schimb, regulile WTA prevad ca jucatoarele de peste 30 de ani si clasate in top 10 pot evita anumite turnee obligatorii.

Billie Jean King, membru fondator al WTA este de parere ca situatia prezentata de catre Serena Williams ar trebui abordata serios. King a precizat ca si-ar dori ca jucatoarele de tenis sa joace mai multi ani.

La Roland Garros, 19 jucatoare de tenis de 30 de ani sau mai mult au intrat pe tabloul principal la simplu, un record in turneele de Mare Slem din era Open post 1968. Totodata, pe tabloul masculin de simplu au fost 51 de jucatori care indeplineau acest criteriu.

Serena Williams (34 de ani) este cel mai in varsta numar 1 mondial in istoria WTA si a castigat opt turnee majore. Chinezoaica Na Li avea 31 de ani cand a castigat Openul Australiei, in 2014. Italianca Flavia Pennetta avea 33 de ani cand a cucerit US Open, in 2015. Ultima jucatoare tanara care a castigat un turneu de Mare Slem a fost Maria Sarapova, in 2006, US Open la doar 19 ani.