Suspendata provizoriu dupa ce a fost depistata pozitiv la inceputul anului (cu Meldonium), Maria Sharapova a fost inclusa pe lista jucatoarelor cu care Rusia se va prezenta la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, informeaza Marca.

Maria Sharapova si NikeFoto: Nike.com

Conform agentiei TASS, echipa Rusiei este formata din urmatoarele jucatoare: Maria Sharapova, Svetlana Kuznetsova, Anastasia Pavlyuchenkova si Daria Kasatkina, in timp ce Yekaterian Maksimova va fi rezerva in cazul in care "Masha" nu va primi dreptul de a participa la Rio.

Jocurile Olimpice de vara se vor disputa in perioada 5-21 august 2016.

Fostul sef al departamentului antidoping din Marea Britanie, Michele Verroken, a declarat ca suspendarea ar putea fi mai scurta daca Sharapova poate dovedi ca trebuia sa ia Meldonium din motive medicale. Verroken a declarat pentru BBC: "Provocarea cu care se confrunta Maria Sharapova si echipa ei este de a prezenta dovada diagnosticului, faptul ca ea are o afectiune care a necesitat prescrierea acestui tratament".

Un aspect care ar putea contribui la o suspendare redusa pentru Maria Sharapova este faptul ca, in aprilie, Agentia Mondiala Antidoping (WADA) a fost fortata sa faca un pas inapoi atunci cand a admis ca exista o incertitudine stiintifica cu privire la cat timp este nevoie ca medicamentul sa fie complet eliminat din organism. Exista o posibilitate ca Meldonium sa fie prezent in organism pe termen lung, in cantitati infime, timp de saptamani, daca nu chiar luni.

Acest fapt a condus la emiterea unor noi reglementari din partea WADA, potrivit carora probele prelevate inainte de 1 martie, sub o anumita concentratie de Meldonium, ar putea fi eliminate din analiza, deoarece sportivul ar putea dovedi faptul ca a incetat sa ia substanta in 2015. In luna aprilie, jucatorul de tenis bielorus Sergey Betov (specializat in probele de dublu), care a fost de asemenea testat pozitiv la Openul Australiei, a fost achitat de catre Federatia Internationala de Tenis din motivele enuntate mai sus.

Ce este Meldonium

Actiune farmacologica

Imbunatateste metabolismul, analog al gammabutirobetaina. Este folosit pentru ischemie, restabileste echilibrul proceselor de livrare de oxigen si consumul in celule. Mecanismul de actiune determina diversitatea efectelor sale farmacologice: cresterea eficientei, reducerea simptomelor stresului mental si fizic, activarea tesutului si imunitatea umorala, efect cardioprotector.

In cazul leziunilor miocardice ischemice acute incetineste formarea zonei necrotice, scurteaza perioada de reabilitare. In insuficienta cardiaca, creste contractilitatea miocardica, creste toleranta la efort, reduce frecventa crizelor anginoase. In tulburari cerebrovasculare ischemice acute si cronice imbunatateste circulatia sangelui in centrul ischemic, promoveaza redistribuirea sangelui in zona ischemica.

Cand a fost interzis

A devenit o substanta interzisa la 1 ianuarie 2016, din cauza ca exista "dovezi ale utilizarii sale de catre sportivi, cu intentia de a imbunatati performanta." Aceasta a fost anterior pe lista Agentiei Mondiale Anti-Doping a medicamentelor care urmeaza sa fie monitorizate.

Sportivii care vor iesi pozitiv la testele antidoping, dar substanta prezenta in corp a fost ingerata inainte de 1 ianuarie 2016, nu vor avea medalii retrase sau recorduri anulate.

De ce a fost interzis?

Monitorizarea Wada a medicamentului a constatat ca unele dintre beneficiile sale medicale ar putea spori performantele atletice, mai ales in sporturile de anduranta. Beneficiile includ: rezistenta, capacitate aerobica crescuta, dar si o capacitate de recuperare mai mare.

Meldonium a fost folosit intens si de catre ciclisti, fapt care a dus la trecerea lui mai repede pe lista substantelor dopante in acest sport.