Jucatoarea de tenis Maria Sarapova se va prezenta, miercuri, in fata unei comisii antidoping din Londra, pentru a fi audiata si pentru a afla durata suspendarii, dupa ce a fost depistata pozitiv cu Meldonium, informeaza The Guardian, citat de Mediafax.

Maria Sarapova, lider WTAFoto: rolandgarros.com

Sarapova (29 de ani) a fost depistata pozitiv cu Meldonium, in urma analizarii unor probe biologice recoltate in timpul Openului Australiei, din ianuarie. Meldonium a fost introdus de Agentia Mondiala Antidoping pe lista substantelor interzise la 1 ianuarie 2016.

Rusoaica a declarat ca a utilizat substanta respectiva timp de 10 ani, pe motive medicale, si a fost suspendata provizoriu de catre Federatia Internationala de Tenis (ITF) pana la solutionarea cazului. "Am luat prima data substanta in 2006, am avut mai multe probleme de sanatate in acea perioada, aveam si un deficit de magneziu. In plus, este un istoric familial de diabet. Am continuat sa iau substanta doar pentru ca ma mentinea sanatoasa", preciza Sarapova in martie.

Nu mai putin de 288 de cazuri pozitive de dopaj cu Meldonium au fost depistate de Agentia Mondiala Antidoping in primele patru luni ale anului, potrivit The Guardian. Acest medicament era folosit in special in Europa de Est si era pe lista agentiilor nationale antidoping de peste un an.

Experti antidoping citati de The Guardian sustin ca asteapta o suspendare intre 6 si 12 luni pentru Maria Sarapova, mult sub limita maxima de 4 ani. Totusi, rusoaica va rata turneele de Mare Slem ale anului (Roland Garros, Wimbledon si US Open) si Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro.

Fostul sef al departamentului antidoping din Marea Britanie, Michele Verroken, a declarat ca suspendarea ar putea fi mai scurta daca Sharapova poate dovedi ca trebuia sa ia Meldonium din motive medicale. Verroken a declarat pentru BBC: "Provocarea cu care se confrunta Maria Sharapova si echipa ei este de a prezenta dovada diagnosticului, faptul ca ea are o afectiune care a necesitat prescrierea acestui tratament".

Un aspect care ar putea contribui la o suspendare redusa pentru Maria Sarapova este faptul ca, in aprilie, Agentia Mondiala Antidoping (WADA) a fost fortata sa faca un pas inapoi atunci cand a admis ca exista o incertitudine stiintifica cu privire la cat timp este nevoie ca medicamentul sa fie complet eliminat din organism. Exista o posibilitate ca Meldonium sa fie prezent in organism pe termen lung, in cantitati infime, timp de saptamani, daca nu chiar luni.

Acest fapt a condus la emiterea unor noi reglementari din partea WADA, potrivit carora probele prelevate inainte de 1 martie, sub o anumita concentratie de Meldonium, ar putea fi eliminate din analiza, deoarece sportivul ar putea dovedi faptul ca a incetat sa ia substanta in 2015. In luna aprilie, jucatorul de tenis bielorus Sergey Betov (specializat in probele de dublu), care a fost de asemenea testat pozitiv la Openul Australiei, a fost achitat de catre Federatia Internationala de Tenis din motivele enuntate mai sus.