Maria Sharapova a "disparut" de cateva saptamani din circuitul WTA, dupa ce a fost depistata pozitiv cu meldonium. Daca unii din fanii tenisului ii simt lipsa rusoaicei, Dominica Cibulkova (numarul 53 WTA) o critica pe Masha, despre care spune, printre altele, ca este o persoana rece si aronganta.

D. CibulkovaFoto: Australian Open

Aflata la Katowice (acolo unde participa la un turneu WTA), Dominika a fost intrebata despre scandalul de dopaj in care este implicata Maria Sharapova.

"Am fost de-a dreptul surprinsa sa observ ca majoritatea reactiilor au avut un caracter diplomatic, pentru ca opinia generala este total diferita" - Dominica Cibulkova, citata de sport.sk.

"Nu am facut nici o declaratie, deoarece nu am vrut sa fiu singura persoana care se exprima deschis in privinta acestui caz. Pot spune doar ca nu imi pare rau pentru ce i se intampla Sharapovei si nu imi lipseste in circuit. Maria este o persoana foarte rece si aroganta. Cand stateam cu ea in vestiar, nu stia nici macar sa salute", a completat Dominika.

Kristina Mladenovic: "Toate gandim si spunem ca Maria Sharapova este o trisoare"

Cat adevar si cata minciuna se afla in ceea ce spune Maria Sharapova - Argumentele care ar putea sa o incrimineze pe rusoaica

Ce este Meldonium

Actiune farmacologica

Imbunatateste metabolismul, analog al gammabutirobetaina. Este folosit pentru ischemie, restabileste echilibrul proceselor de livrare de oxigen si consumul in celule. Mecanismul de actiune determina diversitatea efectelor sale farmacologice: cresterea eficientei, reducerea simptomelor stresului mental si fizic, activarea tesutului si imunitatea umorala, efect cardioprotector.

In cazul leziunilor miocardice ischemice acute incetineste formarea zonei necrotice, scurteaza perioada de reabilitare. In insuficienta cardiaca, creste contractilitatea miocardica, creste toleranta la efort, reduce frecventa crizelor anginoase. In tulburari cerebrovasculare ischemice acute si cronice imbunatateste circulatia sangelui in centrul ischemic, promoveaza redistribuirea sangelui in zona ischemica.

Cand a fost interzis

A devenit o substanta interzisa la 1 ianuarie 2016, din cauza ca exista "dovezi ale utilizarii sale de catre sportivi, cu intentia de a imbunatati performanta." Aceasta a fost anterior pe lista Agentiei Mondiale Anti-Doping a medicamentelor care urmeaza sa fie monitorizate.

Sportivii care vor iesi pozitiv la testele antidoping, dar substanta prezenta in corp a fost ingerata inainte de 1 ianuarie 2016, nu vor avea medalii retrase sau recorduri anulate.

De ce a fost interzis?

Monitorizarea Wada a medicamentului a constatat ca unele dintre beneficiile sale medicale ar putea spori performantele atletice, mai ales in sporturile de anduranta. Beneficiile includ: rezistenta, capacitate aerobica crescuta, dar si o capacitate de recuperare mai mare.

Meldonium a fost folosit intens si de catre ciclisti, fapt care a dus la trecerea lui mai repede pe lista substantelor dopante in acest sport.