Dupa ani in sir in care oficialii tenisului mondial erau acuzati ca mascheaza dopingul din sportul alb, a cazut si primul cap important: Maria Sharapova. Fost lider mondial si sportiv cu milioane de fani in intreaga lume, rusoaica se apara, spunand ca nu a stiut ca Meldonium a intrat de la 1 ianuarie 2016 pe lista substantelor interzise si ca a folosit acest medicament timp de zece ani pentru a trata anumite afectiuni. Problema pentru Masha este ca mai multe voci implicate direct in scandal spun cu totul altceva. Maria este suspendata de ITF pana la finalizarea anchetei, ea riscand o pedeapsa intre doi si patru ani.

UPDATE: The Telegraph anunta ca Sharapova ar fi fost anuntata de nu mai putin de cinci ori ca Meldonium a intrat pe lista substantelor interzise.

Ce spune WTA - Pozitie neutra

"Sunt foarte trist dupa aflarea vestilor despre Maria. Ea este un lider si am considerat-o mereu o femeie de mare integritate. Cu toate acestea, asa cum a recunoscut Maria, este responsabilitatea fiecarei jucatoare sa stie ce pune in corpul sau si sa stie daca acest lucru este permis" - Steve Simon, presedintele WTA.

Ce spune firma producatoare a medicamentului

"Substanta poateimbunatati capacitatea de efort a persoanelor sanatoase in perioade de epuizare fizica si mentala, precum si in perioadele de refacere", conform AP.

Ce spune firma producatoare despre "apararea" Mariei Sharapova

"Este rezonabil sa recomanzi utilizarea Meldonium-ului pentrua proteja celulele organismului, cu scopul de a preveni afectiuni ale inimii si degradari musculare, in timpul supralicitarii".

Cine a inventat si cu ce motiv aceasta substanta

Ivars Kalvins este inventatorul substantei Meldonium. Compania letona Grindeks este cea care comercializeaza produsul.

Ivars Kalvins, "tatal" medicamentului: "Nu este o substanta dopanta"

Ce spune Kalvins despre medicamentul sau: "Cand l-am facut, am fost in cautarea unei substante naturale care sa fie receptiva la mai multe aspecte, inclusiv la stresul care se acumuleaza in timpul activitatilor. Meldonium-ul permite celulelor inimii sa supravietuiasca si in conditii de suprasolicitare fizica si lipsa de oxigen. Sportivii duc munca pana la extrem si ar putea fi rezonabil sa le fie recomandat Meldonium ca protector al celulelor pentru a preveni atacurile de cord sau leziuni musculare. In cazul in care folosesc, sportivii nu trebuie sa se astepte la o performanta mai buna, din contra, ei se vor simti insa mai protejati impotriva deteriorarii celulelor. Cu alte cuvinte, folosirea Meldonium-ului nu te ajuta castigi, dar te ajuta sa te ramai sanatos. Acest medicament este un protector al inimii in caz de efort puternic.

Meldonium nu este o substanta dopanta si in opinia mea nu poate imbunatati performanta sportivilor. Acesta este motivul pentru care nu inteleg de ce a fost trecut (n.r. de la 1 ianuarie 2016) pe lista substantelor interzise. Ca orice om, si sportivii au dreptul de a folosi medicamente pentru a preveni diverse afectiuni, pentru a avea grija de sanatatea lor. Aceasta interdictie ar trebui ridicata" - Ivars Kalvins, intr-un interviu pentru lemonde.fr, publicat cu doar cateva zile in urma.

Foto: lemonde.fr/ credit foto I.K.

De asemenea, Kalvins a mai precizat de-a lungul timpului ca Meldonium-ul a fost folosit in cadrul armatei URSS in anii 80'. Ajuta la altitudini mari, in lipsa oxigenului. Permite rezistenta la o presiune mare, cu toate ca omul in cauza folosea doar rezervele propriului corp.

Ce au spus producatorii despre perioada in care poate fi folosit

"In functie de fiecare pacient si de starea in care se afla, tratamentul cu Meldonium poate dura intre patru si sase saptamani" - producatorii medicamentului, citati de AP. Doar medicii pot lua hotararea de folosire pe o perioada mai indelungata de sase saptamani. La conferinta de presa unde a vorbit despre faptul ca a fost depistata pozitiv, Maria Sharapova a spus ca il foloseste de zece ani, de prin 2006.

Ce spune WADA (agentia anti-doping mondiala) despre Meldonium

"Dupa o perioada de probe si un program de monitorizare, s-a ajuns la concluzia ca atletii de top ar utiliza aceasta substanta pentru a-si imbunatati peformanta sportiva" - WADA. In aceste conditii, incepand cu 1 ianuarie 2016 substanta a fost trecuta pe "lista neagra".

Masha spune ca nu a stiut - RUSADA zice ca si-a informat sportivii inca din septembrie 2015

The Guardian a anuntat in aceasta perioada ca WADA ar fi anuntat RUSADA (Agentia Antidoping din Rusia) ca Meldonium-ul va fi trecut pe lista substantelor interzise inca din septembrie 2015. In aceste conditii, este greu de crezut ca nimeni nu ar fi anuntat-o pe Maria Sharapova ca substanta pe care pretinde ca o foloseste de zece ani va deveni interzisa de la 1 ianuarie 2016.

Cum s-a aparat Maria

"Am primit o scrisoare, la 22 decembrie, de la Agentia Mondiala Antidoping (WADA), privind modificarile de anul viitor, unde vor avea loc testele si un link catre modificari. Nu m-am uitat pe acea lista. Sunt pregatita sa-mi asum consecintele, mi-am dezamagit suporterii si am dezamagit sportul, stiu ca m-am expus unor consecinte, dar nu vreau sa se incheie cariera mea in acest fel si sper ca voi avea o sansa de a juca din nou" - Maria Sharapova.

Sportivii din Rusia, "liber" la Meldonium

Xavier Bigard, directorul Agentiei Franceze Antidoping, a declarat pentru jurnalistii de la L'Equipe ca foarte multi din atletii testati in cadrul Jocurilor Europene de la Baku (s-au disputat in 2015) au recunoscut ca iau Meldonium.

De asemenea, conform unui studiu german (citat de gsp.ro), 17% din atletii rusi care au fost testati (n.r. adica 724 sportivi dintr-un total de 4316) au luat in 2015 Meldonium. Doar 2,2% din sportivii de alte nationalitati (n.r. 182 din 8230) au admis ca au luat Meldonium.

Conform ITF, Maria Sharapova a fost testata de sase ori in timpul competitiilor din 2015 si de alte sapte ori in timpul liber din acelasi an.

Parerea specialistului - Graziela Vâjială, presedintele Agentiei Nationale Antidoping

"Ma mir ca Sharapova sustine ca nu a stiut ca substanta incriminata, Meldonium, a intrat de la inceputul anului pe lista substantelor interzise de WADA. Maria nu este o sportiva oarecare, are in spate o intreaga echipa, inclusiv medici si nutritionisti. Este o sportiva top de top. Ai vazut medicamentul respectiv in programul de monitorizare pe toata durata anului 2015, pe asa-numita lista gri, deci e foarte ciudat sa spui ca nu ai stiut. Substanta activa este Meldonium, iar medicamentul se comercializeaza sub diferite denumiri. Mildronate, THP sau MET-88. Are utilizare clinica antiischemica, in anginele pectorale si in tratarea infarctului miocardic. Este un produs farmaceutic produs exclusiv in Letonia, de o firma numita Grindeks. In afara indicatiilor pe care vi le-am spus deja, Mildronate este un medicament care sporeste calitatea vietii. Mareste capacitatea de efort, imbunatateste circulatia periferica, sporeste capacitatea de invatare si de memorare. Mildronate fiind un produs farmaceutic produs in Letonia, era folosit pe scara larga de sportivii din Rusia si din fostele republici sovietice" - Graziela Vâjială, intr-un interviu pentru gsp.ro.

Motivatia Mariei nu pare plauzibila

"A pretins ca avea de o deficienta de magneziu. Nicio legatura, mildronate nu are efect in tratarea unei asemenea afectiuni. A mai invocat o istorie familiala de diabet si ca EKG-ul ii prezenta de mai multi ani fluctuatii. Nu mi se par argumente foarte solide" - Graziela Vâjială, pentru gsp.ro.

Au mai cazut si alte "capete", imediat dupa cel al Mariei Sharapova

La putin timp dupa ce Maria Sharapova a anuntat ca a fost depistata pozitiv, mai multi sportivi rusi au fost prinsi cu aceeasi substanta. Este vorba de patinatorii de viteza Semion Elistratov si Pavel Kulijnikov, de voleibalistul Alexander Markin si de Ekaterina Bobrova, campioana olimpica la patinaj artistic la Jocurile Olimice de la Soci (n.r. din 2014), sustine Reuters. Cu alte cuvinte, nu pare a fi o intamplare ca sportivii din Rusia aveau cunostinta de Meldonium. Cu atat mai putin ca toti sa fi suferit de afectiuni ale inimii si sa aiba nevoie de tratament...

Televiziunea germana ARD sustine ca atletismul rus incalca in continuare regulamentele antidoping

Pentru Maria Sharapova, acest episod al depistarii sale pozitive nu vine intr-un moment prea bun, sportivii din Rusia fiind implicati in ultima perioada intr-o serie de scandaluri. Postul german de televiziune ARD sustine, intr-un documentar, ca atletismul rus incalca in continuare regulamentul antidoping, cu toate ca a primit mai multe avertismente si suspendari.

Printre altele, ARD prezinta imagini cu Vladimir Mohnev, antrenor suspendat, care se ocupa in continuare de un grup de atleti rusi. De asemenea, o inregistrare audio o implica pe Anna Anțelovici (noua directoare generala a RUSADA) intr-un episod grav: o sportiva din Rusia este avertizata in legatura cu un viitor control antidoping, desi controalele ar trebui sa fie inopinate.

Maria Sharapova pierde sume importante dupa acest episod al dopajului, mai multi sponsori de marca renuntand la colaborarea cu Masha.

Ce este Meldonium

Actiune farmacologica

Imbunatateste metabolismul, analog al gammabutirobetaina. Este folosit pentru ischemie, restabileste echilibrul proceselor de livrare de oxigen si consumul in celule. Mecanismul de actiune determina diversitatea efectelor sale farmacologice: cresterea eficientei, reducerea simptomelor stresului mental si fizic, activarea tesutului si imunitatea umorala, efect cardioprotector.

In cazul leziunilor miocardice ischemice acute incetineste formarea zonei necrotice, scurteaza perioada de reabilitare. In insuficienta cardiaca, creste contractilitatea miocardica, creste toleranta la efort, reduce frecventa crizelor anginoase. In tulburari cerebrovasculare ischemice acute si cronice imbunatateste circulatia sangelui in centrul ischemic, promoveaza redistribuirea sangelui in zona ischemica.

Cand a fost interzis

A devenit o substanta interzisa la 1 ianuarie 2016, din cauza ca exista "dovezi ale utilizarii sale de catre sportivi, cu intentia de a imbunatati performanta." Aceasta a fost anterior pe lista Agentiei Mondiale Anti-Doping a medicamentelor care urmeaza sa fie monitorizate.

Sportivii care vor iesi pozitiv la testele antidoping, dar substanta prezenta in corp a fost ingerata inainte de 1 ianuarie 2016, nu vor avea medalii retrase sau recorduri anulate.

De ce a fost interzis?

Monitorizarea Wada a medicamentului a constatat ca unele dintre beneficiile sale medicale ar putea spori performantele atletice, mai ales in sporturile de anduranta. Beneficiile includ: rezistenta, capacitate aerobica crescuta, dar si o capacitate de recuperare mai mare.

Meldonium a fost folosit intens si de catre ciclisti, fapt care a dus la trecerea lui mai repede pe lista substantelor dopante in acest sport.