Presedintele Federatiei Romane de Tenis, George Cosac, a declarat, duminica, la finalul partidei pierdute de echipa Romaniei in fata Cehiei, in sferturile de finala ale FED Cup, la Cluj, ca fanii au avut ce vedea, intr-un weekend plin de meciuri echilibrate si tensionate. "Este o infrangere cat o victorie. Am avut patru meciuri de simplu extraordinare, de calitate deosebita, in care fetele au dat tot ce au putut. Monica Niculescu a fost intr-o zi foarte buna, a aratat mult devotament. Simona Halep - Petra Kvitova a fost un meci pe care il putem vedea oricand la un Turneu al Campioanelor", a declarat Cosac, pentru Dolce Sport, potrivit Mediafax.

Presedintele Federatiei a identificat si o cauza pentru ratarea calificarii in semifinale: absenta Irinei Begu, indisponibila din cauza unei accidentari la genunchi. De asemenea, Cosac a subliniat faptul ca Andreea Mitu nu este o specialista a probei de dublu, iar acest aspect a contat mult in ecuatia calificarii: "Din pacate, nu am avut-o pe Irina Begu, iar Monica n-a putut sa joace si la dublu, din cauza unor probleme la brat. Mitu este o jucatoare buna, dar dublul nu este specialitatea ei", a declarat seful FRT.

Capitanul nejucator al echipei Romaniei, Alina Tecsor, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca nu poate sa ascunda faptul ca este trista, pentru ca nationala Romaniei a avut o sansa mare de a ajunge in semifinalele Fed Cup.

"Ceea ce am realizat in fata unei campioane este extraordinar, nu pot sa ascund ca sunt trista, am avut o sansa foarte mare sa batem Cehia. Pentru prima noastra experienta in grupa mondiala sunt mandra de echipa mea. Indiferent de cine a jucat, s-a straduit, am putea sa ne bucuram de ceea ce am realizat, sa invatam din infrangerea de astazi si data viitoare sa fim mai puternice. Karolina Pliskova este o jucatoare foarte buna si in forma, si-a ridicat nivelul. Cehia este o echipa foarte puternica. (...) O infrangere ne va motiva pentru mai departe", a spus Tecsor.

Intrebata de ce are nevoie echipa Romaniei ca sa ramana in grupa mondiala, capitanul nejucator a raspuns ca are nevoie de constanta, de experienta unor meciuri cu echipe precum Cehia, Rusia sau Franta, de un dublu solid si de mai multe combinatii posibile de dublu.

"Cred ca trebuie mai multa incredere in noi si mai multa rabdare, am mers numai in sus si de multe ori un sut in fund este un pas inainte. Trebuie sa ne oprim putin si sa ne adunam si sa vedem cu ce iesim in aprilie mai departe", a mai spus Tecsor, care a apreciat ca valoarea echipei Romaniei este in primele opt din lume.

Jucatoarea Raluca Olaru a declarat la randul sau ca a avut emotii mari, simtind din primul moment cand a fost convocata ca se va ajunge la 2 - 2 la meciuri cu Cehia si ca partida decisiva va fi cea de dublu, in care a evoluat.

"Am facut tot ce am putut sa fiu pregatita, la dublu mi-am dorit sa castig, stiam ca va fi un meci dificil, stiam ca va fi greu, dar din pacate au fost prea puternice pentru noi", a spus Olaru, care a precizat ca ia in calcul sa joace mai multe meciuri de dublu in turnee alaturi de Andreea Mitu.

Capitanul nejucator al Cehiei, Petr Pala, a afirmat si el la finalul meciului de dublu ca se astepta la orice rezultat in cadrul intalnirii cu echipa Romaniei din Fed Cup.

"Ne asteptam la orice, orice era posibil, a fost intalnire stransa al carui rezultat s-a decis in ultimul meci. Karolina Pliskova merita totul, a jucat trei meciuri, doua de simplu si unul de dublu, a fost foarte puternica", a declarat Pala.

Karolina Pliskova a declarat la randul sau ca se simte minunat pentru ca echipa sa a acces in etapa superioara a Fed Cup si a precizat ca nu a contat care dintre jucatoare a adus punctele.

"Ne-am asteptat la meciuri stranse, cel mai usor a fost cel de dublu. Nu este ceva extraordinar in astfel de turnee ca am jucat doua meciuri unul dupa altul. (...) Ma bucur de cum am jucat in cele doua meciuri de simplu si in cel de dublu, ma asteptam sa fie partide stranse, nu a fost usor pentru noi. Echipa noastra este puternica pentru ca suntem jucatoare din top zece si avem un bun spirit de echipa", a mai spus Pliskova.

Dupa aceasta infrangere, Romania va disputa in luna aprilie un baraj de supravietuire in Grupa Mondiala. Adversara va fi aflata dupa o tragere la sorti.

In semifinalele Fed Cup, Cehia va evolua impotriva Elvetiei. Meciurile se vor disputa in perioada 16-17 februarie 2016, in Elvetia.