Alt an aceeasi poveste: Novak Djokovic il invinge in finala de la Australian Open pe Andy Murray, iar stirea ar putea fi preluata cu copy-paste de anul trecut. Sarbul, la fel ca si in 2015, a fost incredibil: s-a deplasat perfect, a lovit cu variatie, a fost inspirat cand a fost nevoie si a judecat just momentele importante ale disputei (6-1, 7-5, 7-6(3)). Nole si-a trecut in cont al saselea succes de la Melbourne, performanta cu care l-a egalat pe cel mai bun castigator din istorie, legendarul Roy Emerson. De asemenea, cursa "nebuna" a lui Nole continua: a ajuns la borna 11 turnee de Grand Slam: i-a ajuns din urma pe Bjorn Borg si Rod Laver. Urmatorul pas important: Pete Sampras si Rafael Nadal (ambii cu 14 trofee).

Singura diferenta dintre 2015 si 2016 este aceea ca britanicul a reusit in urma cu un an sa "ii fure" liderului mondial un set (a fost 7-6(5), 6-7(4), 6-3, 6-0 pentru sarb).

Setul I

Andy Murray a contat cu adevarat in primul set al finalei de la Melbourne doar in primul game. Atunci, pe fondul unor erori ale lui Nole, britanicul a avut minge de break (30-40). Ar fi putut fi inceputul perfect de finala. Sarbul a salvat game-ul, iar apoi a trecut, la fel ca si in meciul cu Federer din semifinale, pe setarea turbo. A castigat game dupa game, iar tabela arata 5-0 dupa doar 19 minute! Siguranta lui Djokovic i-a pus si mai mult plumb in glezniere lui Andy, iar numarul doi mondial a reusit sa nu piarda la zero setul inaugural. S-a incheiat 6-1 pentru cel mai bun jucator al lumii, dupa doar 30 de minute!

Setul II

Primul moment important din cel de-al doilea set a avut loc la 1-1. Andy a salvat nu mai putin de patru mingi de break, game-ul durand aproape cat jumatate din primul set. Novak a fost pentru prima data testat serios pe propriul serviciu la 3-2 pentru Andy, insa liderul mondial a avut abilitatea de a iesi dintr-un moment mai dificil.

Echilibrul s-a rupt la 3-3, atunci cand Nole a facut break-ul. Sarbul a stiut cand si cum sa puna presiune pe un Andy usor neinspirat. Aflat intr-un nou moment greu, Murray a devenit mai ofensiv, a riscat mai mult si a reusit sa isi treaca in cont rebreak-ul (4-4).

Punctul culminant al setului al doilea a avut loc la 5-5, moment in care Andy conducea cu 40-0. Sarbul a lovit incredibil, l-a impins pas cu pas pe Murray in defensiva si a reusit break-ul dupa ce a castigat cinci puncte la rand!

Desi a comis doua duble greseli consecutive (au fost primele pentru sarb din aceasta finala), Novak a gasit resursele pentru a inchide setul, scor 7-5, dupa 80 de minute. Schimburile au fost lungi si dure, iar sarbul le-a castigat in special datorita deplasarii net superioare.

Set III

Pentru Andy, lucrurile au continuat sa mearga rau si in debutul setului al treilea. Murray a venit total neinspirat la fileu, a gresit un smash simplu, iar Novak a facut break-ul cu un passing de backhand care a prins linia.

S-a facut 2-0, iar la 2-1, Andy a avut o minge de break. Sarbul a facut insa lucrurile ca la carte si s-a desprins la 3-1.

Surprinzator, Djokovic i-a permis lui Andy sa vina putin peste el, iar britanicul a reusit sa egaleze la 3 (sarbul si-a pierdut serviciul). Desi liderul mondial a avut o usoara relaxare, nivelul superior i-a permis sa ramana fara probleme in set. S-a ajuns in tie-break, acolo unde Murray a inceput "perfect", cu o dubla greseala. La 3-1 in favoarea liderului mondial, britanicul a mai facut o dubla: 4-1. Djokovic a stat perfect in teren, iar tie-break-ul i-a revenit la trei (7-3). Sarbul a incheiat finala ca un mare campion - cu un as (setul trei a durat 63 de minute). Ultimul act de pe "Rod Laver Arena" a durat doua ore si 53 de minute.

Ce au spus cei doi jucatori

"Tot respectul meu pentru Andy si echipa sa. Esti un profesionist si o persoana deosebita. Iti urez tie si lui Kim toate cele bune. Dupa ce se va naste copilul tau, te vei simti incredibil, iti spun din propria experienta. Vreau sa multumesc organizatorilor, este cel mai bun turneu de Grand Slam. Vreau sa multumesc echipei mele, este mereu un sentiment unic de fiecare data cand jucam la turnee de Grand Slam. Sunt foarte onorat ca sunt mentionat alaturi de legende ale tenisului. Ii multumesc lui Rod Laver ca a venit la acest meci. Vreau sa ii transmit toate cele bune si lui Roy Emerson, lipsa ta se simte. Este o mare placere sa joc in fata voastra, ne vedem la anul" - Novak Djokovic.

"M-am mai aflat in aceasta situatie, nu e o noutate pentru mine (n.r. in postura de invins in marea finala). Vreau sa il felicit pe Djokovic, pentru ca a facut o finala incredibila si in ultima vreme are un joc foarte consistent. Vreau sa multumesc echipei mele, fara de care nu eram aici. Vreau sa multumesc sotiei mele, care in ultimele doua saptamani a fost incredibila" - Andy Murray.

Statistica partidei Novak Djokovic vs Andy Murray:

Asi: 7-12

Duble greseli: 3-5

Puncte castigate cu primul serviciu: 74%-64%

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 53%-35%

Cel mai rapid serviciu: 199 km/h - 213 km/h

Viteza medie de la primul serviciu: 185 km/h - 190 km/h

Viteza medie de la al doilea serviciu: 153 km/h - 151 km/h

Puncte castigate la fileu: 11/14(79%) - 22/34(65%)

Lovituri castigatoare: 31-40

Erori nefortate: 41-65

Total puncte castigate: 123-99

Distanta alergata: 3315,4 metri - 3420,2 metri.

Ce a castigat Nole pana acum: Australian Open - 6, Roland Garros - 0, Wimbledon - 3, US Open - 2.

In urma acestui succes, Djokovic conduce cu 22-9 in intalnirile directe cu Murray. Pentru Andy aceasta a fost a cincea finala de la Melbourne, britanicul pierzandu-le pe toate.

Prin titlul de la Melbourne, Djokovic a ajuns la 11 Grand Slam-uri in cariera, egalandu-i astfel pe legendarii Bjorn Borg si Rod Laver.

Clasamentul castigatorilor de Grand Slam:

1 Roger Federer 17

2 Pete Sampras, Rafael Nadal 14

4 Roy Emerson 12

5 Novak Djokovic, Bjorn Borg, Rod Laver 11.

De asemenea, Nole a urcat pe prima pozitie si in ierarhia castigatorilor de la Australian Open, acolo unde l-a egalat pe legendarul Roy Emerson. Ambii jucatori au cate sase titluri. Djoker s-a impus in 2008, 2011, 2012, 2013, 2015 si 2016.