Angelique Kerber (28 de ani) a reusit, sambata, cea mai importanta performanta a carierei, jucatoarea din Germania castigand Australian Open, dupa o finala intensa de trei seturi impotriva Serenei Williams (6-4, 3-6, 6-4). Cu o defensiva de fier (s-a deplasat fantastic pe teren), Angie a crezut in sansa ei in fiecare moment, iar trofeul va lua calea Germaniei. Serena Williams a ratat sansa de a egala recordul detinut de Steffi Graf: 22 de titluri de Grand Slam. In urma victoriei de pe Rod Laver Arena, Angelique va urca, de luni, pe locul doi in ierarhia WTA.

Angelique Kerber, cu trofeul de campioana de la Australian OpenFoto: ausopen.com

"In primul rand, felicitari Serenei. Este o mare campioana si o inspiratie pentru toata lumea. Felicitari pentru tot ce ai facut! Cand am jucat aici in primul tur si am salvat o minge de meci, ma gandeam ca sunt deja in cu destinatia Germania. Am primit o doua sansa si am reusit sa castig acest turneu. Mi s-a indeplinit visul. Am muncit toata viata pentru asta. Sunt campioana de Grand Slam si asta suna nebuneste. Au fost cele mai bune saptamani din cariera mea, ne vedem anul viitor" - Angelique Kerber.

"A fost un meci extraordinar, felicitari Angie! Ai jucat foarte bine si ai meritat sa castigi acest meci! Bucura-te de acest succes. Mi-a placut fiecare moment pe care l-am petrecut aici. Va multumesc pentru aceasta seara" - Serena Williams.

  • In turul intai, Kerber a salvat o minge de meci in partida cu Misaki Doi.
  • 5 finale de Grand Slam a pierdut Serena in cariera: ultima, in 2011, la US Open - a fost invinsa de Sam Stosur.
  • Jucatoarele cu cele mai multe turnee de Grand Slam castigate, era Open: Steffi Graf (22), Serena Williams (21), Chris Evert, Martina Navratilova (ambele cu cate 18).
  • Incepand de luni, Kerber va urca pe locul doi in clasamentul WTA, iar Simona Halep va fi pe trei.
  • Ultima jucatoare din Germania care a castigat Australian Open a fost Steffi Graf, in 1994.

Statistica partidei Angelique Kerber vs Serena Williams:

Asi: 5-7

Duble greseli: 3-6

Puncte castigate cu primul serviciu: 73%-69%

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 47%-42%

Cel mai rapid serviciu: 164 km/h - 196 km/h

Viteza medie de la primul serviciu: 154 km/h - 172 km/h

Viteza medie de la al doilea serviciu: 125 km/h - 144 km/h

Puncte castigate la fileu: 2/3(67%) - 15/32(47%)

Lovituri castigatoare: 25-47

Erori nefortate: 13-46

Total puncte castigate: 91-85

Distanta alergata: 1591,2 metri - 1440,3 metri.

Setul I

Primul set al finalei de la Australian Open ne-a aratat o Serena vulnerabila si neinspirata. Liderul mondial ne-a adus aminte in multe momente de acea Serena care pierdea surprinzator in semifinalele de la US Open (2015) in fata Robertei Vinci. Jucatoarea din SUA "a produs" erori nefortate pe toata durata setului, "reusind" sa rateze si din apropierea fileului, cu aproape tot terenul liber. Kerber s-a multumit sa joace punct cu punct si sa incerce sa returneze o lovitura in plus. Tocmai aceasta lovitura in plus i-a adus Serenei iesirea din zona de confort. Williams si-a pierdut de doua ori serviciul (la 1-1 si la 3-3) si nu a mai fost capabila sa revina atunci cand Angelique a servit pentru castigarea setului. Dupa 39 de minute, Kerber s-a impus cu 6-4. Raportul erorilor nefortate spune totul despre acest set ciudat pentru Serena: numarul unu WTA a facut 23 de erori, fata de doar cele 3 ale "furnicutei" Angelique. Prin deplasarea buna si loviturile ei lungi si plate, Kerber nu i-a dat ritm Serenei.

Setul II

Echilibrul setului al doilea s-a rupt pentru prima data la 2-1, atunci cand Angelique a facut doua duble greseli, iar Serena a profitat si a facut break-ul. A urmat un game foarte important pentru jucatoarea din SUA: condusa cu 30-0, Serena a revenit superb, si-a castigat serviciul si s-a distantat la 4-1. Defensiva de fier a sportivei din Germania a dat primele semne de oboseala, sub tirul loviturilor puternice plecate din racheta Serenei. Fiecare jucatoare si-a castigat serviciul, iar Williams si-a impus cu 6-3, dupa 33 de minute. Ce s-a schimbat fata de primul set: primul serviciu a ajutat-o pe Serena din plin, procentajul crescand de la 69% (in primul set) la 78% (in al doilea). In plus, Williams a comis doar 5 erori nefortate, fata de cele 23 din primul set.

Setul III

Setul decisiv a inceput perfect pentru Angelique: si-a castigat serviciul, iar apoi a facut un break la zero, in special gratie unui forehand in lung de linie fantastic. Serena nu a avut raspuns, a fost pasata, iar apoi prinsa pe contre-pied, iar Kerber s-a distantat la 2-0. Vazand ca situatia ii poate scapa de sub control, Serena a reactionat prompt, a returnat perfect si a revenit pe tabela cu un rebreak la 15. Liderul mondial a egalat apoi la doi situatia de pe tabela.

La 3-2 pentru Kerber, Serena a salvat patru mingi de break, a facut doua duble greseli, iar la final nu a mai putut sa o salveze si pe a cincea. S-a facut 4-2, iar apoi 5-2, dupa ce Angelique si-a castigat serviciul.

La 5-3, Angie a servit pentru castigarea partidei, insa emotiile au coplesit-o, iar Serena a facut break-ul, ajutata de un joc perfect la retur (5-4). Liderul mondial a aratat insa vulnerabilitate la serviciu, iar Angie a facut istorie la Melbourne (6-4, dupa un meci de doua ore si opt minute).