Venus Williams (36 de ani) a decis sa revina pentru prima data dupa 15 ani la turneul de la Indian Wells, aflat pe lista celor patru intreceri de categorie Premier Mandatory din tenisul feminin, informeaza site-ul oficial al competitiei, conform Mediafax.

Venus WilliamsFoto: wtatennis.com

"Suntem foarte fericiti pentru ca Venus Willliams, una dintre cele mai bune jucatoare de tenis din toate timpurile, revine la BNP Paribas Open", anunta organizatorii turneului manageriat pana in 2015 de Steve Simon, ales presedinte WTA in luna octombrie a anului trecut. Venus si Serena Williams vor fi pe lista jucatoarelor inscrise la editia din acest an a turneului care se va desfasura in perioada 7 - 20 martie.

Revenirea fostului numar unu mondial la Indian Wells se produce dupa ce Serena Williams a intrerupt si, ea in 2015, o serie de 14 ani in care a refuzat sa joace la turneul detinut de Larry Ellison.

In 2001, un meci din semifinalele acestui turneu a lansat o mare controversa. Cele doua surori Williams ar fi trebuit sa joace pentru un loc in finala, dar Venus, accidentata, a abandonat si i-a lasat astfel drum liber Serenei spre finala. Mezina s-a impus pentru a doua oara in cariera la Indian Wells, in trei seturi impotriva lui Kim Clijsters (Belgia), cu 6-2 in decisiv, dar a fost huiduita si injurata de spectatori pe toata durata finalei. Fanii au reclamat o posibila intelegere, care a determinat retragerea in semifinala a surorii mai mari, Venus, pentru a-i lasa mezinei cale libera spre titlu.

"Ca jucatoare de culoare, aratam diferit. Sunam diferit. Ma imbracam diferit. Serveam diferit. Dar cand intram pe teren, puteam concura cu oricine. Cand am ajuns la Indian Wells, in 2001, eram pregatita sa castig. Dar nimic nu m-ar fi putut pregati pentru ce a urmat in finala. De cum am pasit pe teren, spectatorii au inceput sa ma ia in deradere, au inceput huiduielile. In semifinale ar fi trebuit sa joc impotriva surorii mele, Venus, care insa avea tendinita si a trebuit sa abandoneze. In intreaga mea cariera, integritatea a reprezentat totul pentru mine. Pentru Venus, si mai mult. Acuzatiile nefondate ca meciul nostru a fost aranjat ne-au durut, au taiat rani profunde, au smuls ceva din noi. Substratul rasist a fost dureros, derutant si nedrept. In sportul pe care l-am iubit din toata inima, intr-unul dintre cele mai dragi turnee, m-am simtit nedorita, singura si speriata", a descris Serena Williams experienta Indian Wells 2001, in momentul in care si-a anuntat revenirea la turneu.

Venus Williams a jucat de patru ori la Indian Wells, iar cel mai bun rezultat obtinut este prezenta in semifinale, in doua randuri, in 2000 si 2001. Simona Halep (locul 2 WTA) se afla si ea pe lista jucatoarelor care vor lua startul la Indian Wells. Sportivele din Top 10 WTA sunt obligate conform regulamentului sa participe la cele patru turnee Premier Mandatory, insa surorile Williams nu au fost suspendate pentru faptul ca au refuzat in repetate randuri sa joace in California dupa incidentul din 2001.