N-a fost tocmai începutul de an pe care ni l-am fi dorit, după doi ani glorioși, în care românii s-au remarcat cu titluri și finale la cel mai înalt nivel posibil. Fetele au părăsit turneul de simplu devreme, niciuna nereușind să treacă de turul al doilea, iar Horia Tecău a rămas singurul reprezentant în săptămâna secundă de la Melbourne. Mai îngrijorător este numărul mare de probleme de sănătate. O combinație de astfel de probleme a scos-o pe tușă pe Simona Halep; dar situația ei este o discuție separată, deocamdată să vedem ce opțiuni rămân României pentru meciul cu Cehia.

Simona Halep la Australian OpenFoto: ausopen.com

Dacă ne uităm pe ultimele 7 meciuri ale României în Fed Cup, toate câștigate, concluzia e evidentă: punctul forte în toată această serie nemaipomenită a fost echipa. Echipa, nu o jucătoare sau alta. Meciurile de până acum nu au fost câștigate de o singură jucătoare; contribuțiile au venit din mai multe părți. Fetele s-au succedat în rolul de jucătoare decisivă, au avut, pe rând, zile proaste și zile bune, dar au înțeles rostul acestei competiții. Ca și Cupa Davis, Fed Cup este un format în care surprizele abundă, iar reperele sunt diferite de ce se întâmplă în circuit; nu o dată jucătoarele cu clasament mai slab și-au tras în spate echipele, jucând un tenis mult peste ce ar fi indicat clasamentul. Contextul e mereu foarte important: detalii precum suprafața, momentul din calendar, locația, publicul, turneele anterioare și cele următoare, accidentările, inspirația căpitanilor, tragerea la sorți, forma de moment, o motivație suplimentară - toate astea pot decide meciuri. Mai bine zis, ele decid meciurile, nu clasamentul jucătoarelor.

Evident, meciul cu Cehia este teribil de greu. Dar ar fi fost teribil de greu chiar și cu prezența Simonei. Este, în același timp, greu și pentru adversarele noastre. Cehia a câștigat de patru ori Fed Cup în ultimii cinci ani, și vine întrebarea firească în astfel de circumstanțe: cât timp vor mai fi motivate s-o ia de la capăt? Mai ales că și ele au probleme de sănătate și de formă. Mai ales că suntem într-un sezon plin, complicat de prezența Jocurilor Olimpice, în care, să nu se păcălească nimeni, competițiile pe echipă precum Fed Cup și Davis Cup trec pe planul al treilea ca importanță. Iată suficiente motive să ne arătăm susținerea pentru echipa României de Fed Cup, indiferent de componența ei. Iată de ce nu trebuie să ne întristăm și să ne aruncăm biletele în aer. Pentru că, și în condițiile în care suntem lipsiți de numărul 2 mondial, meciul poate fi câștigat.

Bun. Dar cine-l va juca, din partea noastră? Cu ce opțiuni este lăsată Alina Tecșor Cercel înainte de decizia finală pe care trebuie s-o anunțe miercuri? Să vedem ce spun fetele și cum se prezintă fiecare dintre românce:

Citește articolul complet pe Treizecizero.ro