In 2012, Roger Federer a castigat ultimul turneu de Grand Slam, ridicand trofeul acolo unde s-a simtit cel mai bine in cariera, la Wimbledon. De atunci, Fedex a mai disputat trei finale majore, dar in toate a fost invins de "invincibilul" Nole. La 34 de ani, Fedex incearca poate ultimul cartus al carierei prin aducerea lui Ivan Ljubicic (36 de ani), croat pe care l-a intalnit in circuit de 16 ori de-a lungul timpului (13-3 pentru Roger).

A stiut sa isi exploateze la maxim potentialul

Ivan a stiut sa isi valorifice foarte bine potentialul. Sportiv activ intre 1998 si 2012, croatul de 1,93 metri si-a cladit cariera pe baza unui serviciu redutabil. Aceasta arma a fost letala in multe situatii, in special la turneele indoor. A crescut ca sportiv la adapostul serviciului, iar lui Roger i-ar putea aduce un plus tocmai intr-un domeniu unde elvetianul nu putem spune ca sta rau. Dar, vorba unui Nole aflat intr-un an 2015 de gratie: "tot timpul este loc de imbunatatiri". Categoric, acest lucru se poate aplica si in cazul lui Fedex. Pentru a-l invinge pe Djokovic este nevoie de un procentaj superior la serviciu. Superior si constant. In grupe la Turneul Campionilor a servit foarte bine, iar victoria i-a revenit oarecum firesc. In marea finala nu s-a descurat la fel de bine, iar sarbul s-a impus in doua seturi. In plus, cu un serviciu redutabil elvetianul ar scurta vizibil punctele, lucru absolut necesar impotriva lui Djokovic. De asemenea, si varsta elvetianului (34 de ani) cere o scurtare a duratei schimburilor (si, de ce nu, a meciurilor in sine), observandu-se faptul ca Fedex l-a invins pe Nole in meciuri disputate dupa sistemul "doua din trei", dar nu si la Grand Slam-uri.

Puternic din punct de vedere mental

Un alt aspect unde Ivan ar putea aduce un plus este mentalul. Roger a aratat de multe ori de-a lungul carierei ca are unele caderi atunci cand momentul cere fix contrariul.Calit intr-o copilarie nefericita (a fost nevoit sa paraseasca orasul natal - n.r. Banja Luka - inca de tanar (n.r. la 13 ani) alaturi de mama si de fratele sau, Ivan a fost puternic din punct de vedere psihic. Chiar si el recunoastea, in 2005, ca razboiul din fosta Iugoslavie l-a facut mult mai puternic. "Chiar daca atunci nu mi-am dat seama, razboiul m-a intarit foarte mult. Mereu am simtit in interiorul meu acea putere pe care altii nu au avut-o, iar incrancenarea cu care am privit amintirile din copilarie mi-a fost folositoare". Ramane de vazut daca Ivan va fi un bun comunicator si va reusi sa il faca pe Federer sa mai urce o treapta din punct de vedere mental.

Un om cu multa influenta in circuitul ATP

Desi nu a facut parte din categoria jucatorilor care sa castige Grand Slam-uri si care sa aiba milioane de fani in intreaga lume, Ivan Ljubicic a fost o voce puternica in circuitul ATP in perioada de activitate.

A fost timp de mai multi ani seful sindicatului jucatorilor din ATP, functie in care s-a implicat activ. Nu s-a ascuns niciodata in spatele cuvintelor, iar in 2006 dupa ce Rafael Nadal l-a invins in semifinalele de la Roland Garros a avut puterea sa raspunda raspicat la intrebarea: "Cine iti doresti sa castige competitia?" Fara sa stea pe ganduri, croatul de 1,93 metri a precizat: "Sper ca Roger Federer sa il bata pe Nadal".

Un alt episod interesant s-a petrecut in 2007, atunci cand Guillermo Canas l-a invins intr-o semfinala la Miami (7-5, 6-2). Revenit dupa o suspendare, Canas a primit wild-card-uri (invitatii) la mai multe turnee. Dupa ce a pierdut, Ivan a precizat: "Este ca si cand i-ai da o arma de foc unuia care de-abia a iesit din inchisoare", facand referire la modul cum ATP-ul l-a reintrodus in circuit pe argentinian.

Si mai recent, Ljubicic a mai facut o declaratie care a starnit rumoare. Intrebat, in luna martie a acestui an, despre jocul neatractiv al lui Milos Raonic (fostul sau elev), Ivan a replicat: "Sunt unii care prefera un Djokovic vs Murray, iar altii un Federer vs Raonic. Eu pot sa va spun ca meciurile lui Novak cu Andy sunt de-a dreptul plictisitoare".

Croat fiind, Ivan poate veni cu acea agresivitate pe care Nole (sarb) o are pe teren, in timp ce Federer sta "ascuns" in spatele stilului sau elegant. Ar putea fi un pas inainte din acest punct de vedere.

Un tip foarte inteligent

Ljubicic a inceput colaborarea cu Milos Raonic in iunie 2013. Alaturi de Ivan, Milos a urcat de pe locul 15 pana pe 4 (cea mai buna clasare de pana acum a canadianului, pe 11 mai 2015), reusind in aceasta perioada si victorii importante la unii din cei mai buni jucatori ai circuitului. Ivan este descris foarte bine de Thierry Champion, consultant al celor de la BeIN Sports: "Ljubicic este un tip foarte, foarte inteligent. Are mai mult decat o racheta in mana".

"Sunt singur ca va avea cel putin o discutie cu Edberg (n.r. fostul antrenor al lui Roger) pentru a avea o continuitate a muncii. Nu prevad o schimbare majora a jocului lui Federer, pentru ca nici macar nu este nevoie de asa ceva. E nevoie doar de anumite ajustari" - Thierry Champion, citat de L'Equipe.

"Pentru a avea imaginea de ansambul corecta, Ivan trebuie sa se inteleaga foarte bine cu Severin Luthi (cu care Fedex colaboreaza din 2008). Raonic este un jucator "in constructie", in timp ce la Federer croatul trebuie doar sa isi puna amprenta acolo unde se face diferenta. In cazul lui Roger este nevoie de o analiza amanuntita, sunt prea mici detaliile care te transforma din invins in invingator la acest nivel" - Paul Annacone, fost antrenor al lui Roger Federer.

Referindu-se la progresele din jocul lui Federer din 2015, Ljubicic a declarat in luna august a acestui an: "Nu cred ca Roger a facut schimbari majore in jocul sau. Parerea mea este ca el a incercat doar sa gaseasca cea mai buna maniera in care sa castige puncte, despre asta este vorba".

Ce te-ar putea invata un fost adversar pe care il conduci cu 13-3 in meciurile directe?

La capitolul minusuri am putea trece, printre altele, urmatoarele: Ivan nu este un antrenor cu experienta si nu stie (inca) ce presupune disputarea unor finale de Grand Slam. De asemenea, poate parea cel putin ciudata alegerea daca este sa ne uitam la intalnirile directe: Roger conduce cu un categoric 13-3, iar intrebarea fireasca ar fi urmatoare: ce te-ar putea invata un fost adversar pe care il bateai in majoritatea meciurilor?

Ramane de vazut in ce fel va reusi Ljubicic sa il faca pe Roger sa gaseasca o si mai usoara varianta de a castiga punctele. Cu siguranta, cu ajutorul serviciului poate face acest lucru, in timp ce la retur ar fi nevoie de o mai mare agresivitate cu reverul.

Castigator a 17 turnee de Grand Slam, Roger Federer este cel mai important jucator din istoria tenisului (cel putin din punctul de vedere al turneelor majore castigate), iar marea lui tinta pentru 2016 va fi castigarea titlului cu numarul 18. Daca ar fi sa ne luam dupa rezultatele din ultima perioada (chiar si din 2012 incoace), cele mai mari sanse pentru a-si indeplini obiectivul le are la Wimbledon, competitie unde s-a impus de 7 ori si unde a disputat ultimele doua finale.